Katalónia után felkészül: Korzika

Szerző: Kardos Gábor
2017.12.04. 11:38

Itt az új Katalónia? A korzikai nyelv, nemzetiség, illetve nemzet és kultúra elismerését, valamint a szeparatista politikai foglyok szabadon bocsátását követelő párt nyert a korzikai territoriális választás első fordulójában.

Katalónia után felkészül: Korzika

Korzikán vasárnap földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a szeparatistákkal és autonomistákkal kiegészült „Pè a Corsica” nacionalista párt a territoriális választások első fordulójában, 45,36 százalékos eredménnyel messze maga mögé utasítva a regionalista jobboldalt (14,97 százalék) és Macron francia elnök „la République en marche” nevű pártjának 11,26 százalékot elért korzikai jelöltjét.

Dióhéjban a korzikai nyelv, nemzetiség, illetve nemzet és kultúra elismerését, valamint a politikai foglyok (a különféle törvénysértő vagy annak minősített akciók miatt bebörtönzött szeparatisták) szabadon bocsátását követelik.

A Pè a Corsica pártkoalíció két éve jött létre a nacionalista Femu a Corsica (FC) és a szeparatista Corsica Libera (CL) párt egyesülésével. Idén már az is példátlan siker volt, hogy három képviselőjük is bejutott a francia országgyűlésbe, ahol így minden korábbinál határozottabban tudták követelni Korzika nagyobb önállóságának elismertetését és a szeparatista politikai foglyok szabadon bocsátását.

Az első forduló nagy vesztese a szélsőjobb, mivel a Front National jelöltje 3 százalékkal még a második fordulóba továbbjutáshoz szükséges küszöböt sem érte el – annak ellenére, hogy az elnökválasztás első fordulóján Korzikán még megelőzték Macront.

A territoriális választásokkal a két korzikai megye és a régió összevonása szimbolikusan már egy területileg egységes Korzikát hoz létre közigazgatásilag. A győztes Gilles Simeoni aligha véletlenül korzikai zászlót lobogtatva jelentette be az általa sem várt mértékű győzelmet. Hogy ez a zászló mennyire lesz majd olyan, mint a katalán és mennyiben indulhat el Simeoni azon az úton, mint Puigdemont katalán kormányfő, az persze még a jövő zenéje, de a párhuzam mostantól mindenki számára megkerülhetetlen evidencia.

Még akkor is, ha a francia sajtó érthető okokból mintha kerülné e párhuzam kimondását is. Érdemes lesz tehát mától sokkal jobban figyelni a korzikai eseményeket.

FRISSÍTÉS:


A győztes koalíció másik, mérsékeltebb pártvezetője Jean-Guy Talamoni hétfőn azt nyilatkozta:

„A függetlenség egyelőre kisebbségi álláspont, nem ugyanabban a fázisban vagyunk mint Katalónia.”


Gilles Siméoni ennél már messzebb ment: „A függetlenségpártiak szigorúan demokratikus keretben járnak el és azt mondják: a korzikaiak fognak dönteni erről” – ami elég egyértelműen a népszavazás útján függetlenséget választó Katalán politika alapelvének elfogadása!


A már most nyíltan elszakadáspárti „Core in fronte” 6,69 százalékkal pont nem érte el a második fordulóba jutáshoz szükséges küszöböt. Ugyanakkor az eredmények alapján már most biztos befutónak számító „Pè a Corsica” koalíció programja is hosszú távon a korzikai nemzet önállóságát célozza és

nem is rejtik véka alá, hogy gazdasági okokból nem siettetik a teljes elszakadást:

„Katalónia prosperáló régió, de Korzika az utóbbi években szegényebb lett” – árnyalta a képet Jean-Guy Talamoni.

Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek