A Zöldek a német kormányválság nyertesei

Szerző: Bukovics Martin
2017.12.04. 16:15

A harmadik legnépszerűbb erővé léptek elő a német Zöldek, áll egy hétfőn publikált közvélemény-kutatásban. A németek eszerint díjazzák a pártnak a Jamaika-koalíciós tárgyalások során mutatott kompromisszumkész tárgyalási stílusát: a megbeszéléseknek hátat fordító liberálisok támogatottsága ugyanis jelentősen csökkent.

A Zöldek a német kormányválság nyertesei

Sokatmondó felmérés jelent meg a baloldali-zöld elhajlásokkal nehezen vádolható Handelsblatt című német üzleti napilap hétfői számában. A Forsa közvélemény-kutató arra volt kíváncsi, hogyan alakulnak a németek pártpreferenciái a potenciális Jamaika-koalíció tárgyalásainak végét követően. A kereszténydemokrata CDU, a bajor keresztényszociális CSU, a Zöldek és a jobboldali-liberális FDP megbeszéléssorozata két hete ért véget, miután a liberálisok közölték: nincs miről beszélni, ők inkább nem kormányoznak, mint sem hogy rosszul kormányozzák Németországot.

A választóknak átjött a liberálisok üzenete, jól meg is haragudtak érte Christian Lindner pártjára.

Míg a szeptemberi parlamenti választáson az FDP még 10,7 százalékot kapott, most már csak 8 százaléknyian szavaznának rájuk. Nem úgy a Zöldekre, akiknek kompromisszumkész tárgyalási stílusát úgy néz ki, díjazzák a választók: Cem Özdemirék a szeptemberben elért 8,9 százalékhoz képest most 13 százalékot kapnának, és ezzel ők lennének a harmadik legerősebb erő. Csökkent ugyanis az AfD támogatottsága is: a hétvégi kongresszusán ismét drámázó bevándorlásellenes-euroszkeptikus párt támogatottsága a szeptemberi 12,6 százalékról 10 százalékra olvadt. 

A választók a szociáldemokratákat továbbra is büntetik: a párttagokat egyelőre az újabb nagykoalícióról megszavaztató és győzködő SPD a szeptemberi 20,5 százalékhoz képest csak 20 százalékon áll. Nem úgy Angela Merkel kereszténydemokrata CDU-ja: ők a 32,9 százalékot 34 százalékra tornázták fel.

A témában az Azonnali is végzett egy kicsi, nem reprezentatív kutatást a münsteri piactéren. Az észak-rajna-vesztfáliai város kameránknak nyilatkozó lakói többnyire szkeptikusak voltak az új választásokkal kapcsolatban, és azt mondták: nem csak az FDP-n állt a vásár a Jamaika-koalíció ügyében.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek