Semmi jót nem üzen a románoknak Lázár János december elsejére

Szerző: Kiss Brigi
2017.11.30. 16:42

Több fideszes politikussal ellentétben Lázár János semmi jót nem üzent Romániának a keleti szomszéd nemzeti egységesülésének december elsejei ünnepére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Azonnalinak azt is elmondta, nem vinné ki gyerekeit egy glifozáttal permetezett parkba sétálni.

Semmi jót nem üzen a románoknak Lázár János december elsejére

Az eheti kormányinfó egy nappal esett a román nemzeti ünnep elé, így nem hagyhattuk ki, hogy megkérdezzük Lázár Jánostól: mit üzen a románoknak december elseje alkalmából? Erről egyébként hétfőn a parlamentben is megkérdezett képviselőket az Azonnali, ott több kormánypárti politikus is szívélyes üzenetet küldött a románoknak.

Nem úgy Lázár János:

„Semmi jót nem tudok üzenni nekik”

– válaszolta az Azonnali kérdésére a miniszter.

December elsején egyébként az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatot ünneplik a románok, amiben az erdélyi románok kinyilvánították Erdély Magyarországtól való elszakadását, egyúttal Romániához való csatlakozását.

Lázár ígéri: ránéz a glifozátaktákra

Újra kérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert a potenciálisan rákkeltő glifozát kapcsán. Az előző kormányinfón Lázár János a gyomirtóval kapcsolatos kérdéseinkre nem tudott válaszolni, később a Miniszterelnökségi Sajtóiroda viszont válaszolt, és azzal magyarázta, hogy Magyarország kiállt a glifozát további engedélyezése mellett az Európai Unió Tanácsában, mert nincs érdemi bizonyíték szerintük arra, hogy tényleg rákkeltő lenne a szer. 

Azóta a Tanácsban az újabb szavazás során már összejött a minősített többség, és átment az engedély további 5 évre szóló meghosszabbítása. Viszont nem a korlátozott újraengedélyezést – közterületen, parkokban nem lehetett volna használni – fogadták el, mint amiről előzetesen szó volt, hanem korlátok nélkül. Megkérdeztük hát a miniszert, hogy ezt miért támogatta a kormány?

Lázár Jánost ezúttal sem tudott érdemi választ adni, viszont jelezte: jövő hétfőn és kedden Brüsszelben lesz, és már előre kérte a brüsszeli állandó magyar képviseletet, hogy készüljenek fel a glifozáttal kapcsolatos döntés hátteréről. Azt ígérte, hogy a következő kormányinfón tud majd erről részletesebb tájékoztatást adni.

Maradnak a glifozát itthoni korlátozásai

Magyarországon egyébként jelenleg van egy gyér, de azért mégis korlátozó szabályozás a glifozát használatára vonatkozóan. Például közterületen, parkokban csak éjszaka lehet permetezni, azt is csak védőfelszerelésben. Játszótér, bölcsőde, óvoda és iskola területén pedig sehogy sem. De vajon mi lesz ezzel a korlátozással azt követően, hogy Magyarország megszavazta a korlátozás nélküli engedélyezést az EU-ban? 

A miniszter azt mondta, hogy tudomása szerint maradni fognak a korlátozások Magyarországon, de erről is későbbre ígért pontos tájékoztatást.

Megkérdeztük azt is Lázár Jánostól, hogy ő maga kivinné-e a gyermekeit egy olyan parkba sétálni, amit előzőleg glifozáttal permeteztek? 

„Ha tudnék róla, akkor semmiképpen sem”

– válaszolta határozottan a miniszter.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek