Kicenzúrázták Hajós Andrást a TASZ buliján

Szerző: Bakó Bea
2017.11.01. 12:46

Adománygyűjtést szervez a TASZ rászoruló beteg gyerekeknek, akik a kórházban kénytelenek tölteni az ünnepeket. A kedd esti adománygyűjtő bulin Hajós András is fellépett: mindig csak akkor folytatta mondandóját, ha valaki bedobott egy ezrest a perselybe. A szexuális töltetű poénok sorában egyszer csak eljött az a pillanat, mikor a TASZ ügyvezetőjének a safe space fontosabb lett a beteg gyerekeknél, és leintegette Hajóst a színpadról, aki sértődötten távozott.

Kicenzúrázták Hajós Andrást a TASZ buliján

Nagyon szép dolgokat is tud szervezni a TASZ ha akar, sőt: a legjobb lenne, ha a jövőben is inkább megmaradna szigorúan csak az adománygyűjtésnél ahelyett, hogy a szabadságjogokról, például a szólásszabadságról szónokol – nagyjából ez a tanulsága a jogvédő szervezet kedd esti bulijának, amelyen az ünnepeket kórházban töltő beteg gyerekek számára gyűjtöttek adományokat. 

Az Ankertben tartott buli zártkörű rendezvényként kezdődött, később pedig nyilvánosan folytatódott. Már a nagyközönség számára is nyitva álltak az ajtók, mikor Hajós András lépett a színpadra, hogy standupozással szórakoztassa a közönséget. Hajós András és a TASZ is arra számított az előzetes Facebook-posztjaik alapján, hogy hajnalig fog beszélni, ami az adománygyűjtés miatt megemelt tét miatt lett volna fontos. A játékszabály az volt, hogy Hajós időnként – persze a történetek kellően izgalmas pontjain – megszakítja mondandóját, és csak akkor folytatja, ha valaki bedob egy ezrest a színpad előtti adománygyűjtő dobozba. 

Nem nehéz kitalálni, hogy milyen jellegű témákkal működik az ilyesmi a legjobban, így a közönség rövidesen értesülhetett Hajós fiatalkori szexuális élményeiről, Bíró Ica iránti korai rajongásáról és majdnem arról is, hogy miként nem lett Hajós meleg. Ez utóbbinak a részleteibe aztán végül mégsem nyert a publikum beavatást, de nem azért, mert bárki is sóher lett volna bedobni egy ezrest. Hanem azért, mert amikor Hajós épp elmesélte volna, hogyan ment (vagy végül nem ment?) bele egy hármasba egy nagyon szép lánnyal és a barátjával, akkor a TASZ ügyvezetője, Kapronczay Stefánia vad grimaszolásba és integetésbe kezdett.

Mi a baj? Ne folytassam? Hát jó...

– mondta elképedten Hajós András, majd levonult a színpadról, és faképnél hagyva a csodálkozó TASZ-osokat meg sem állt az udvarig.

Kapronczay lecövekelt a meglepetéstől a bejáratnál, úgyhogy gyorsan oda is mentem hozzá, hogy megkérdezzem: jól láttam-e, hogy

a szólásszabadságért is küzdő jogvédő szervezet cenzúrát alkalmaz a rendezvényén?

Nem – hangzott a válasz, hiszen Hajós magától ment le a színpadról, ők erre nem kérték. „Én csak jeleztem felé, hogy nekem ez nem tetszik” – fejtegette Kapronczay.

Arra, hogy öncenzúrába hajszolta-e akkor Hajóst, nem adott választ, a szólásszabadságot féltő ellenvetésekre pedig azt mondta: a TASZ nem csak a szólásszabadságért küzd, hanem az egyenlőségért is. Utóbb belegondolva lehet, hogy csupán arról van szó: a nők és szexuális kisebbségek jogait a szívén viselő TASZ egy olyan gruppenszexről már szívesen hallgatna történetet, amiben egyenlő számban szerepelnek férfiak és nők, heterók és melegek.

Ilyen filozófiai mélységek ott helyben nem jutottak eszembe, az az elvi felvetés viszont igen, hogy ha ezután valaki hatalmasat csalódott a TASZ-ban, akkor visszaveheti-e az adományát? Kapronczay erre azt mondta, hogy végül is igen. Ilyet persze nem tettünk, ahogy mások sem: mivel nem maguknak gyűjtöttek, így igazságtalan lenne, ha a beteg gyerekek szenvednék meg a TASZ arcvesztését.

Érdeklődésünkre a TASZ csütörtök délelőtt közölte, hogy Hajóssal még az este folyamán megbeszélték a nézeteltésérüket, és továbbra is közösen fognak dolgozni az adománygyűjtésen és az adománycsomagok célba juttatásán. 

Aki támogatná az ünnepek alatt is kórházban fekvő gyerekeket, az a TASZ Magnet Banknál vezetett, 16200216-00089166 számú számlájára tud utalni, a közleményben feltüntetve az adománygyűjtő akció nevét: Ünnepek a kórházban. Egy ajándékcsomag kétezer forintba kerül. A 13600-as számon hívással és SMS-sel is lehet 250 forinttal támogatni a kezdeményezést a 82-es szám beütésével vagy elküldésével.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek