A függetlenség olyan, mint a szüzesség! Képviselők a katalán ügyről

2017.10.31. 08:19

A fideszesek szerint spanyol belügy a katalán függetlenség. A székely autonómia akkor meg román belügy? A magyarországi cigányok is kérhetnének ennyi erővel autonómiát? Mi köze a függetlenségnek a szüzességhez? Az Azonnali parlamenti videója a nemzeti önrendelkezés nagy kérdéseiről.

Mit szólnak a magyar politikusok az október elején megtartott katalán függetlenségi népszavazáshoz, és az azt követően kitört spanyol politikai válsághoz, amely hétfő estére már ott tart, hogy a katalán kormányt kirúgták, az elnök pedig Belgiumba menekült? A kérdés azért is lényeges, mert a katalán függetlenség ügyét  sokszor a határon túli magyarok autonómiatörekvéseivel állítják párhuzamba.

Kíváncsiak voltunk, hasonlónak látják-e a két ügyet a parlamenti képviselők, és elképzelhetőnek tartanak-e egy Magyarországon belüli autonóm területet; például egy roma tartomány formájában.

A fideszesek mind spanyol belügynek tekintik a katalán függetlenségi népszavazást,

így nem akarták érdemben kommentálni. Arra a kérdésre, hogy a székely autonómia román belügy-e ezen az alapon, már nehezebben válaszoltak – ha válaszoltak. Halász János frakciószóvivő egy külügyminisztériumi közleményre mutogatott, Nyitrai Zsolt szerint az almát a körtével hasonlítja össze, aki így érvel, Révész Máriusz pedig az autonómia és a függetlenség közti különbséget fejtegette.

Nem tűntek a katalán függetlenség elkötelezett híveinek a jobbikosok sem. Sőt, a párt külügyi szakpolitikusa, 

Gyöngyösi Márton egyenesen katasztrofálisnak nevezte a katalán népszavazás hatását a külhoni magyar autonómiatörekvésekre,

mivel a román soviniszták kezébe ad szerinte ütőkártyát. Megkérdeztük a jobbikosokat a nemrégiben kezdeményezett magyarországi cigány autonómiáról is, amit Mirkóczki Ádám viccnek minősített, és azt javasolta a cigány vezetőknek, hogy inkább az integráción és a jogkövetésen dolgozzanak.

Az MSZP-s Hiller István az Azonnalinak elárulta: szeret Barcelonában lenni, és hisz is a nemzeti önrendelkezésben, de ezt nemzetközileg elismert és megfigyelt népszavazáson kellene szerinte kinyilvánítani. Az LMP-sek leginkább az erőszak miatt aggódnak és abban reménykednek, hogy sikerül békésen rendezni a dolgot a spanyoloknak és a katalánoknak. Hadházy Ákos elárulta, mi az összefüggés a függetlenség és a szüzesség között, Demeter Márta pedig a cigány autonómiát sem tekinti tabutémának. 

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek