+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Bukovics Martin & Bakó Bea
2017. október 27. péntek, 15:16
Kire szavazna Jézus a 2018-as magyarországi választáson? Egyáltalán: milyen állampolgár lenne? Vatikáni? Izraeli? Magyar? Lukácsi Katalin az Azonnalinak a sátánról, farizeusokról, Mária országáról és Jézus politikai szerepvállalásáról beszélt.

 

A KDNP-ből való kilépésével ismertté vált Lukácsi Katalin volt a vendége a Szemlélek blog vitaestjének csütörtökön. A történész-hitoktatót Hogyan politizálna Jézus? című előadása előtt annak témájáról kérdeztük.

 

Lukácsi Katalin szerint bár egyértelműen fikcióról van szó, de nem légbőlkapott a téma, hiszen Jézus élete során sem tartózkodott a politikai véleménynyilvánítástól: Heródest például ravasz rókának nevezte, korának vallási elitjét pedig nem egyszer ostorozta.

 

Szerinte Jézus valószínűleg pont azokhoz a farizeusokhoz állt politikai nézeteit tekintve a legközelebb, akiket a leginkább ostorozott az „érted haragszom, nem ellened” jegyében. A téma persze felveti, hogy vajon milyen állampolgársága lenne Jézusnak: vatikáni? Izraeli? Lukácsi Katalin szerint a magyar is versenyben van, hiszen Szent István király felajánlotta az országot Máriának.

 

Amikor azt kérdezzük, vajon mit tenne Jézus, valójában arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi mit tegyünk, véli a hitoktató, aki úgy látja, Jézus valószínűleg megfontoltan, józanon, hideg fejjel hozna döntést.

 

„Hajlamosak vagyunk vallásosan tekinteni a pártpolitikára is. Ez a legnagyobb veszély. Amikor Jézushoz mérjük a politikusokat, az jó, de amikor Jézust kihagyva messiásokként kezdünk a politikusokra tekinteni, az veszélyes.”

 

Az Azonnali kérdésére, miszerint indulna-e vajon Jézus a választásokon, élve passzív választójogával, Lukácsi Katalin azt mondta, ez tök jó lenne, mert lehetne rá szavazni. Jézus pártpolitikai sikerességéhez szerinte ideális társadalom kell, ami most nagyon nincs, és ha így nézzük, Jézus bukott politikus. Szerinte a keresztényeknek nem szabad minden áron ragaszkodniuk a politikai hatalomhoz: egyrészt félrevisz, másrészt gyanús, ha valaki armageddonnal riogat, ha nem kormányozhat tovább. 

 

Lukácsi Katalin nem akart válaszolni arra, hogy a 2018-as magyarországi választáson kit választana Krisztus, ám némi iránymutatást adott azért:

 

A kisebb rosszat keresné.

 

Hogy ki a kisebb rossz, azt mindenkinek magának kell meglátnia.

 

HA TETSZETT: Lesz még ilyen vitaest, itt vannak a dátumok.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A születésétől siket Lee Duck-hee-ben senki sem hitt, amikor profi teniszkarriert álmodott magának. Ő az első siket, aki ATP-teniszmeccset nyert.

Négy fordulót kellett várni, hogy valakinek igazán szemet szúrjon a magyar lakosságú 16 ezres délvidéki város szurkolótábora.

A brit miniszterelnök szerint a kötelező vámhatár sérti az országa szuverenitását, és inkább modern technológia használatával oldaná meg.

Francia kollégájához látogatott az orosz elnök: a két vezető oda-odaszúrt egymásnak, Putyin a sárgamellényes tüntetések miatt kritizálta Macront.

Most éppen „bébi-Trumpnak” nevezte az olasz belügyminisztert az amerikai filmsztár. Meg odaszúrt egyet többek között a magyar kormánynak is.

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

A lassú élet ideálja mentén alkotó értékteremtők bemutatkozása a Balaton-felvidéken augusztus 18-án.

Ha a tűzijáték helyett inkább angol metalcore-ra csapatnád, augusztus 20-án a Dürerben a helyed. Vendég: Inhale Me.

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás