+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Bakó Bea
2017. október 27. péntek, 15:16
Kire szavazna Jézus a 2018-as magyarországi választáson? Egyáltalán: milyen állampolgár lenne? Vatikáni? Izraeli? Magyar? Lukácsi Katalin az Azonnalinak a sátánról, farizeusokról, Mária országáról és Jézus politikai szerepvállalásáról beszélt.

 

A KDNP-ből való kilépésével ismertté vált Lukácsi Katalin volt a vendége a Szemlélek blog vitaestjének csütörtökön. A történész-hitoktatót Hogyan politizálna Jézus? című előadása előtt annak témájáról kérdeztük.

 

Lukácsi Katalin szerint bár egyértelműen fikcióról van szó, de nem légbőlkapott a téma, hiszen Jézus élete során sem tartózkodott a politikai véleménynyilvánítástól: Heródest például ravasz rókának nevezte, korának vallási elitjét pedig nem egyszer ostorozta.

 

Szerinte Jézus valószínűleg pont azokhoz a farizeusokhoz állt politikai nézeteit tekintve a legközelebb, akiket a leginkább ostorozott az „érted haragszom, nem ellened” jegyében. A téma persze felveti, hogy vajon milyen állampolgársága lenne Jézusnak: vatikáni? Izraeli? Lukácsi Katalin szerint a magyar is versenyben van, hiszen Szent István király felajánlotta az országot Máriának.

 

Amikor azt kérdezzük, vajon mit tenne Jézus, valójában arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi mit tegyünk, véli a hitoktató, aki úgy látja, Jézus valószínűleg megfontoltan, józanon, hideg fejjel hozna döntést.

 

„Hajlamosak vagyunk vallásosan tekinteni a pártpolitikára is. Ez a legnagyobb veszély. Amikor Jézushoz mérjük a politikusokat, az jó, de amikor Jézust kihagyva messiásokként kezdünk a politikusokra tekinteni, az veszélyes.”

 

Az Azonnali kérdésére, miszerint indulna-e vajon Jézus a választásokon, élve passzív választójogával, Lukácsi Katalin azt mondta, ez tök jó lenne, mert lehetne rá szavazni. Jézus pártpolitikai sikerességéhez szerinte ideális társadalom kell, ami most nagyon nincs, és ha így nézzük, Jézus bukott politikus. Szerinte a keresztényeknek nem szabad minden áron ragaszkodniuk a politikai hatalomhoz: egyrészt félrevisz, másrészt gyanús, ha valaki armageddonnal riogat, ha nem kormányozhat tovább. 

 

Lukácsi Katalin nem akart válaszolni arra, hogy a 2018-as magyarországi választáson kit választana Krisztus, ám némi iránymutatást adott azért:

 

A kisebb rosszat keresné.

 

Hogy ki a kisebb rossz, azt mindenkinek magának kell meglátnia.

 

HA TETSZETT: Lesz még ilyen vitaest, itt vannak a dátumok.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Megtolta kicsit a fideszes jelölt kampányát a kormánypárti média Győrben, ingyen szórták a lapot az összes postaládába.

A cseh elnök egy év alatt harmadszor gondolta meg magát abban az ügyben, hogy kisegítené-e Andrej Babišt az ellene folyó nyomozás kapcsán.

Igazi reneszánsz ember a Fidesz polgármesterjelöltje, Dézsi Csaba András, de éppen a városi ügyekre maradt kevés ideje az elmúlt években.

Azóta megy a vita arról, hogy az olasz művész alkotása – azaz egy banán falraragasztása – művészetnek minősül-e.

Az angol Crystal Palace egészen egyedülálló módon próbálja segíteni a környék nehezebb sorsú lakosait, akik a szállás mellett reggelit is kapnak.

Tényleg Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz jelöltje.

A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás