Jézus egy bukott politikus. De vajon kire szavazna?

2017.10.27. 15:16

Kire szavazna Jézus a 2018-as magyarországi választáson? Egyáltalán: milyen állampolgár lenne? Vatikáni? Izraeli? Magyar? Lukácsi Katalin az Azonnalinak a sátánról, farizeusokról, Mária országáról és Jézus politikai szerepvállalásáról beszélt.

A KDNP-ből való kilépésével ismertté vált Lukácsi Katalin volt a vendége a Szemlélek blog vitaestjének csütörtökön. A történész-hitoktatót Hogyan politizálna Jézus? című előadása előtt annak témájáról kérdeztük.

Lukácsi Katalin szerint bár egyértelműen fikcióról van szó, de nem légbőlkapott a téma, hiszen Jézus élete során sem tartózkodott a politikai véleménynyilvánítástól: Heródest például ravasz rókának nevezte, korának vallási elitjét pedig nem egyszer ostorozta.

Szerinte Jézus valószínűleg pont azokhoz a farizeusokhoz állt politikai nézeteit tekintve a legközelebb, akiket a leginkább ostorozott az „érted haragszom, nem ellened” jegyében. A téma persze felveti, hogy vajon milyen állampolgársága lenne Jézusnak: vatikáni? Izraeli? Lukácsi Katalin szerint a magyar is versenyben van, hiszen Szent István király felajánlotta az országot Máriának.

Amikor azt kérdezzük, vajon mit tenne Jézus, valójában arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi mit tegyünk, véli a hitoktató, aki úgy látja, Jézus valószínűleg megfontoltan, józanon, hideg fejjel hozna döntést.

„Hajlamosak vagyunk vallásosan tekinteni a pártpolitikára is. Ez a legnagyobb veszély. Amikor Jézushoz mérjük a politikusokat, az jó, de amikor Jézust kihagyva messiásokként kezdünk a politikusokra tekinteni, az veszélyes.”

Az Azonnali kérdésére, miszerint indulna-e vajon Jézus a választásokon, élve passzív választójogával, Lukácsi Katalin azt mondta, ez tök jó lenne, mert lehetne rá szavazni. Jézus pártpolitikai sikerességéhez szerinte ideális társadalom kell, ami most nagyon nincs, és ha így nézzük, Jézus bukott politikus. Szerinte a keresztényeknek nem szabad minden áron ragaszkodniuk a politikai hatalomhoz: egyrészt félrevisz, másrészt gyanús, ha valaki armageddonnal riogat, ha nem kormányozhat tovább. 

Lukácsi Katalin nem akart válaszolni arra, hogy a 2018-as magyarországi választáson kit választana Krisztus, ám némi iránymutatást adott azért:

A kisebb rosszat keresné.

Hogy ki a kisebb rossz, azt mindenkinek magának kell meglátnia.

HA TETSZETT: Lesz még ilyen vitaest, itt vannak a dátumok.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek