+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bőtös Botond
2017. október 21. szombat, 18:41
Magasan, a szavazatok több mint 29 százalékával megnyerte a szombati cseh választást Andrej Babiš nagyvállalkozó populista pártja, az ANO. A második helyre nagyjából 11 százalékkal a polgári ODS futott be az előzetes eredmények szerint. Tíz százalékot szedett össze a szélsőjobb is, míg a szocdemek és a kommunisták történelmi vereséget szenvedtek. De hogyan tovább? Végigveszünk néhány lehetséges koalíciót.

 

Megsemmisült a cseh baloldal a szombati választáson, miközben az Andrej Babiš vezette populista ANO 29,8 százalékkal az élen áll. Az előzetes eredmények szerint a kommunisták 1921 óta most szerepeltek a legrosszabbul. A kormányzó és miniszterelnököt adó szociáldemokrata párt is a választás nagy vesztesei közé tartozik: a kampánystábban fagypont körüli a hangulat, mivel egyes megyékben húsz százalékkal rosszabb eredményt értek el a korábbinál. A szocdemek országosan bőven tíz százalék alatt, 7 százalék körül állnak, az előzetes eredmények szerint tehát örülhetnek, hogy bejutottak a parlamentbe, miközben 2013-ban még 20 százalékos eredményt mutathattak fel.

 

Nem csak a baloldal szerepelt azonban le szombaton Csehországban, de a jobboldal is. A jobboldali-szabadelvű TOP09 pártot az utolsó pillanatban mentették meg és hozták fel az öt százalékos parlamenti küszöb fölé a prágai és a külhonban élő cseh választópolgárok. A cseh választások egyértelmű győztesei a rendszerellenes pártok. A TOP09 párt késői bejutásával mérséklődött az Andrej Babiš vezette ANO nyomasztó fölénye és máris jó néhány koalíciós forgatókönyv elképzelhető. Nézzük!

 

 

1. A jelenlegi kormánypártok folytathatnák tovább a kormányzást

 

Amikor 2013-ban a szocdem Bohuslav Sobotka megnyerte a választásokat, Zeman elnök 2014 januárjáig adott határidőt a kormányalakításra, de végül megoldották: a szocik a cseh közéletbe üstökösként berobbanó populista-liberális ANO mozgalommal hoztak létre kormányt. Most viszont az új kormány megalakulása nem csak az ezekben a pillanatokban is körvonalazódó eredmények miatt lehet még nehezebb. 2018 januárban Csehország új köztársasági elnököt választ: a látványosan oroszbarát és egészségügyileg alaposan legyengült Zeman elnök mindenáron meg fogja próbálni megtartani a pozícióját.

 

Az előzetes találgatások alapján a jelenlegi ANO-Szocdemek-Csehszlovák Néppárt kormánykoalíció akár még újra össze is állhatna. Éppen hogy. A jelenlegi kormánykoalíció egyik pártja sem zárta ki kategorikusan a folytatást. Azonban mind a szocdemek, mind a néppártiak kijelentették:

 

csak úgy lennének hajlandóak folytatni a jelenlegi felállást, ha az ANO leveszi az esetlegesen felálló új kormány éléről Andrej Babiš pártelnököt,

 

aki épp csalás és korrupció gyanúja miatt áll vád alatt.

 

Csehország második leggazdagabb embere egyelőre nem jelezte, hogy hajlandó lenne a háttérbe vonulni. Ha ez  esetleg mégis megtörténne, akkor az ANO-nak egy olyan embert kellene jelölnie miniszterelnöknek, aki a másik két párt számára elfogadható lenne. Ez akár lehetne Ivan Pilný, jelenlegi pénzügyminiszter, Věra Jourová, az ANO EP képviselője, esetleg a brnoi polgármster, Petr Vokřál.

 

Az előzetes eredmények alapján ennek a koalíciónak esélye azért elég kicsi: a szociáldemokratákról ugyanis ítéletet mondtak a választók, így mindenki jobban járna, ha önként ellenzékbe vonulnának, ahol a jövőben újra fel tudják építeni magukat.

 

2. Egy széles antibabiš koalíció, az ANO nélkül

 

A választási kampány során elsősorban ellenzéki politikusok kommunikálták azt, hogy az idei választás sorsdöntő lesz olyan szempontból, hogy a hagyományos, demokratikus pártok szereznek-e többséget az alsóházban – amihez 101 parlamenti képviselő szükséges – vagy az olyan rendszerellenes pártok kerülnek többségbe, mint az ANO, a cseh kommunisták (KSČM), vagy a cseh szélsőjobb (SPD).

 

Ha a demokratikusnak nevezett pártok kerülnek többségbe, akkor elvileg megpróbálkozhatnak egy széles szivárványkoalícióval, amelyben a szocdemeken kívül parlamenten belüli és kívüli jobboldali pártok is bekerülhetnének.

 

Az antibabiš koalíció legnagyobb híve a cseh Gyurcsány Ferenc, azaz Miroslav Kalousek,

 

a szabadelvű TOP09 párt vezetője, aki néhány évvel korábban váltotta az elnöki székben a Magyarországon széles körben ismert korábbi elnököt, az arisztokrata származású Karel Schwarzenberget. Ezt az elméletileg szép tervet azonban jó néhány – nem is olyan váratlan – fejlemény megakadályozhatja: elsősorban a tény, hogy nem kapnak többséget e pártok képviselői a parlamentben.

 

Jelenleg ennek a forgatókönyvnek az esélye minimális, várhatóan Babiš képes lesz kormányt alakítani a polgári ODS-szel, az elképzelt szivárvány-koalíció tagjai pedig alaposan leszerepeltek.

 

3. Összeállna Babiš a szélsőségekkel, vagy inkább külső támogatást fogad el?

 

Egy jelentősebb Babiš-siker esetén egy olyan forgatókönyvet is el tudnak képzelni a cseh politológusok, hogy azok a kisebb pártok, amelyek a kampány idején kategorikusan elzárkóztak az ANO-val való együttműködéstől – például a Polgári Demokraták (ODS) és a Kalózok (Piráti) – a szélsőséges jobboldali SPD kormányra kerülésének megakadályozása érdekében meggondolják magukat és valamilyen szintű külső támogatást megadnak az ANO kormánynak.

 

Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy Babiš tárgyalásokat kezd a kommunistákkal, a szélsőjobb SPD-vel vagy esetleg a Kalózokkal.

 

A szélsőjobbos SPD-t egyébként egy félig japán származású vállalkozó, Tomio Okamura vezeti. Mind a SPD, mind a Kalózok 10-10 százalék körüli eredményre számíthatnak az előzetes eredmények alapján.

 

Fontos megemlíteni, hogy az ANO korábban határozottan kizárta a kommunistákkal és a szélsőjobbal való koalícióalkotást, de egy „kisebbségi kormány + külső támogatás” modell lehetőségét teljesen egyértelműen nem cáfolta.

 

Az sem elhanyagolható szempont, hogy Babiš ezzel a felállással mennyi kockáztatna: ha ugyanis egy szélsőséges párttal venné át az ország irányítását, a meglehetősen nagy és heterogén hátországa ezt nem biztos, hogy jó néven venné és elképzelhető lenne, hogy részben kivonulnak Babiš mögül.

 

Elméletileg felmerülhet még az is, hogy a köztársasági elnök nem bíz meg egy vád alatt álló politikust a kormányalakítással, de ez Zeman esetében gyakorlatilag kizárt: ő ugyanis korábban kijelentette, hogy a győztes párt vezetőjét fogja először ezzel a feladattal megbízni, még akkor is, ha bírósági ügyei vannak.

 

Íme a kombinációk, amelyekben összejöhet a többség; fontos fejlemény azonban, hogy

 

a második és harmadik helyre befutott ODS, illetve a Kalózok kizárták a koalíciót az ANO-val.

 

 

 

4. „Elnöki” kormány, hivatali-, vagy ideiglenes kormány

 

Ne zárjuk ki azt a forgatókönyvet sem, hogy a most bejutó pártok végül nem lesznek képesek megállapodni egy kormány felállításában. Egy ilyen pillanatban Zeman elnök veheti át a kezdeményezést, és alakíthat ő maga ki egy szakértői kormányt. Ez nem lenne példa nélküli a modern cseh demokrácia történelmében, 2013-ban így alakult meg Petr Nečas bukása után Jiří Rusnok gazdasági szakember, a Cseh Nemzeti Bank jelenlegi elnöke által vezetett szakértői kormány.

 

Egy ilyen kormány azonban – ha a pártok feje fölött alakítják meg – várhatóan nem fogja megkapni az elegendő támogatást a parlamentben és csak idő kérdése lenne egy idő előtti újabb választás kiírása.

 

A fenti lehetőség akkor is életbe léphet, ha az új politikai paletta teljesen összekuszálódik, ekkor a pártok egy ügyvezető kormány felállításában is megállapodhatnak, amely elvezetné az országot egy előrehozott, új választásokig. Ezt a forgatókönyvet sem érdemes teljesen kizárni, hiszen az új cseh parlamentbe kilenc párt jutott be. 

 

Grafikák forrása: Idnes.cz

Nyitókép: ANO Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás