+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin & Techet Péter
2017. október 15. vasárnap, 16:05
Sebastian Kurz 31 évesen kancellár lehet, miután pártja első helyen végzett az osztrák választáson. Úgy tűnik, a szocdemek ellenzékbe vonulnak, így egy jobboldali, ÖVP-FPÖ koalíció a legvalószínűbb. A Zöldek valószínűleg kiesnek a parlamentből, a tőlük nyáron kivált, saját listával induló Peter Pilz viszont bejutott. Olvassa vissza, mi történt percről percre az osztrák választáson!

összesen: 84 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5

Bakó Bea

Ausztriában már tizenhatéves kortól lehet szavazni. Idén csaknem hatmillió-négyszázezer választójogosult élhet a szavazás lehetőségével: őket összesen 183 képviselő képviseli a parlament alsóházában, a Nationalratban. Tíz párt állított listát a választásra, ebből hatnak van reális esélye bekerülni a törvényhozásba: a Christian Kern kancellár vezette szocdem SPÖ-nek, a Sebastian Kurz külügy-, integrációs és Európa-ügyi miniszter vezette Néppártnak (ÖVP), a Heinz-Christian Strache vezette jobboldali populista Szabadságpártnak (FPÖ), a Matthias Strolz vezette liberális Neos-nak, az Ulrike Lunacek-féle Zöldeknek és a tőlük kivált Peter Pilz listájának.

A kampány utolsó két napjában végigjártuk a standokat és begyűjtöttük a pártok legjobb kampányajándékait. Mi győzi meg jobban az osztrák szavazót? Kern kancellár portréjával díszített vászontáska? Kurz-feliratos söralátét? FPÖ-s, kéken világító (!) lézeres öngyújtó és plüss? Vagy a Zöldek müziszelet-óvszer kombója?

 

A magyar rendszerrel ellentétben Ausztriában tisztán arányos, listás a választási rendszer, egyéni választókerületi jelöltekre egyáltalán nem lehet szavazni. A pártok regionális, tartományi és szövetségi listákat állítanak, és négy százalékot kell elérni ahhoz, hogy egy párt bejusson a 183 fős parlamentbe. A küszöböt azonban ki lehet kerülni egy trükkös, de ésszerű szabálynak köszönhetően.

Ha összességében nem is ugorja meg egy párt a négy százalékot, akkor is szerezhet ugyanis mandátumot, ha egy régióban sikerül összeszednie egy Grundmandatot. Ez azt jelenti, hogy minden régióban a lakosságszám alapján számolják ki, hogy egy listára hány darab szavazatot kell leadni, hogy az egy mandátumnyit érjen az adott pártnak. Ha egy párt csak egyetlen régióban is szerez egy mandátumnyi szavazatot, akkor egyébként négy százalék ide vagy oda, bejut a parlamentbe.

Bukovics Martin

Grüß Gott
2017. október 15. 16:00

Köszöntünk mindenkit az osztrák választásról szóló percről percre adásunkban. Az Azonnali Bécsből jelentkezik a pártok eredményváró bulijairól. Vajon mivel várnak minket a pártok? Sör és virsli az SPÖ-nél? Pezsgő és kaviár az ÖVP-nél? Humusz és céklajuice a Zöldeknél? Rántott sertésszelet vadászpálinkával az FPÖ-nél? Megannyi izgalom, megannyi kérdés! Tartsanak velünk, ötkor jön az első exit poll!

összesen: 84 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TASZ szerint Karácsony Gergely főpolgármester akkor sem választhatja meg, hogy kikhez szól, ha egyébként a kormányzat részéről már ez számít megszokottnak.

Hangcsou városában már működik a rendszer, a kínai kormány pedig országszerte bevezetné azt.

Itthon gyakorlatilag három budai kerületbe húzódott vissza a felső középosztály, a lengyel és a cseh fővárosban sokkal kevertebbek az egyes negyedek. Térképek!

A kérdést úgy is feltehetnénk: Gyurcsány vagy Orbán? Neked hány pont jön össze?

A pénzügyminiszternek fáj a forint gyengülése, ugyanakkor az MNB-nek nincs mondanivalója arról, hogy múlt héten már 340 forint felé ment az euró.

A jobbikos, de a többi ellenzéki párt által is támogatott Kálló Gergely magabiztos győzelemmel hozta a Fejér megyei 4. választókerületet.

Itt az Azonnali coubhíradója Feri Potterrel, kézcsókolgató Orbánnal és szürke Bayerrel!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás