+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin & Techet Péter
2017. október 15. vasárnap, 16:05
Sebastian Kurz 31 évesen kancellár lehet, miután pártja első helyen végzett az osztrák választáson. Úgy tűnik, a szocdemek ellenzékbe vonulnak, így egy jobboldali, ÖVP-FPÖ koalíció a legvalószínűbb. A Zöldek valószínűleg kiesnek a parlamentből, a tőlük nyáron kivált, saját listával induló Peter Pilz viszont bejutott. Olvassa vissza, mi történt percről percre az osztrák választáson!

összesen: 84 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5

Bakó Bea

Ausztriában már tizenhatéves kortól lehet szavazni. Idén csaknem hatmillió-négyszázezer választójogosult élhet a szavazás lehetőségével: őket összesen 183 képviselő képviseli a parlament alsóházában, a Nationalratban. Tíz párt állított listát a választásra, ebből hatnak van reális esélye bekerülni a törvényhozásba: a Christian Kern kancellár vezette szocdem SPÖ-nek, a Sebastian Kurz külügy-, integrációs és Európa-ügyi miniszter vezette Néppártnak (ÖVP), a Heinz-Christian Strache vezette jobboldali populista Szabadságpártnak (FPÖ), a Matthias Strolz vezette liberális Neos-nak, az Ulrike Lunacek-féle Zöldeknek és a tőlük kivált Peter Pilz listájának.

A kampány utolsó két napjában végigjártuk a standokat és begyűjtöttük a pártok legjobb kampányajándékait. Mi győzi meg jobban az osztrák szavazót? Kern kancellár portréjával díszített vászontáska? Kurz-feliratos söralátét? FPÖ-s, kéken világító (!) lézeres öngyújtó és plüss? Vagy a Zöldek müziszelet-óvszer kombója?

 

A magyar rendszerrel ellentétben Ausztriában tisztán arányos, listás a választási rendszer, egyéni választókerületi jelöltekre egyáltalán nem lehet szavazni. A pártok regionális, tartományi és szövetségi listákat állítanak, és négy százalékot kell elérni ahhoz, hogy egy párt bejusson a 183 fős parlamentbe. A küszöböt azonban ki lehet kerülni egy trükkös, de ésszerű szabálynak köszönhetően.

Ha összességében nem is ugorja meg egy párt a négy százalékot, akkor is szerezhet ugyanis mandátumot, ha egy régióban sikerül összeszednie egy Grundmandatot. Ez azt jelenti, hogy minden régióban a lakosságszám alapján számolják ki, hogy egy listára hány darab szavazatot kell leadni, hogy az egy mandátumnyit érjen az adott pártnak. Ha egy párt csak egyetlen régióban is szerez egy mandátumnyi szavazatot, akkor egyébként négy százalék ide vagy oda, bejut a parlamentbe.

Bukovics Martin

Grüß Gott
2017. október 15. 16:00

Köszöntünk mindenkit az osztrák választásról szóló percről percre adásunkban. Az Azonnali Bécsből jelentkezik a pártok eredményváró bulijairól. Vajon mivel várnak minket a pártok? Sör és virsli az SPÖ-nél? Pezsgő és kaviár az ÖVP-nél? Humusz és céklajuice a Zöldeknél? Rántott sertésszelet vadászpálinkával az FPÖ-nél? Megannyi izgalom, megannyi kérdés! Tartsanak velünk, ötkor jön az első exit poll!

összesen: 84 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Rákosmente fideszes polgármestere, Riz Levente negyvennégy évesen hunyt el.

Nyilvánosan próbálják megszégyeníteni, akit zsebtolvajnak gondolnak. A városvezetés nincs elragadtatva.

Állítólag a saját termékeit favorizálja a cég a keresési eredményekben. A Google-t már megbírságolták ezért egyszer.

Ezentúl a titkosszolgálatoknak nyilvánosságra kell hozniuk, hogy mely újságírókkal, és miről háttérbeszélgettek.

A zsidó állam 8,7 milliós lakosságából körülbelül másfél-kétmillióan oroszajkúak, az orosz elnök szerint a két ország polgárai ezért „valódi, közös családot” alkotnak.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás