+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin & Techet Péter
2017. október 15. vasárnap, 16:05
Sebastian Kurz 31 évesen kancellár lehet, miután pártja első helyen végzett az osztrák választáson. Úgy tűnik, a szocdemek ellenzékbe vonulnak, így egy jobboldali, ÖVP-FPÖ koalíció a legvalószínűbb. A Zöldek valószínűleg kiesnek a parlamentből, a tőlük nyáron kivált, saját listával induló Peter Pilz viszont bejutott. Olvassa vissza, mi történt percről percre az osztrák választáson!

összesen: 84 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5

Bukovics Martin

Nyomott a hangulat az SPÖ-nél
2017. október 15. 17:55

Ha még az ORF is azt mondja, hogy nincs nagy buli a szociknál, akkor az úgy is van. Milyen jó, hogy már nem vagyunk ott!

Köstinger főtitkár asszony ezzel be is fejezte beszédét. Arra kért mindenkit, hogy ünnepeljen, amíg Sebastian Kurz, Ausztria leendő kancellárja meg nem érkezik a helyszínre. A párt történetének legnagyobb tapsával várjuk majd, kiált nagyot.

Bukovics Martin

ÖVP: Köszi, Basti!
2017. október 15. 17:48

Elisabeth Köstinger, az ÖVP főtitkára áll a mikrofon elé. Hihetetlen, amit a kampányban csináltunk és hihetetlen, amit Sebastian Kurz véghezvitt: új arcot adott a néppártnak, és betolta azt középre, mondja átszellemült arccal a politikus. A választási eredményt úgy kommentálja: magáért beszélnek a számok, nekünk kell kormányt alakítanunk.

Bukovics Martin

Niki Lauda is Kurz-párti
2017. október 15. 17:45

A kampányban kőkeményen SPÖ-ellenes hangnemet toló Österreich című bulvárnapilap körbekérdezett pár osztrák hírességet, melyik jelölt szimpatikus nekik. Ki nem találják, kit választott a többség: Sebastian Kurzot. Így tett Niki Lauda is, aki azért támogatja az ÖVP-t, mert Kurz a változás jelöltje. Ausztriában pedig sürgős változás kell, tette hozzá a háromszoros Forma-1-bajnok, későbbi légitársaság-tulajdonos.

Bukovics Martin

Az ÖVP buliján még a szalvétákra is Kurz szlogenjét írták.

 

 

Bukovics Martin

Schwarzenegger Kurz mellett állt
2017. október 15. 17:20

A világ második leghíresebb osztrákja Sebastian Kurz mellett állt ki egy szombati videóüzenetben, amelyet egyenesen Kaliforiából küldött a néppárti kancellárjelölt táborának. Mint mondta, legközelebb novemberben jár majd Ausztriában, akkor összejöhet akár egy tali is. Hasta la vista und servus, köszönt el.

Bukovics Martin

Wolfgang Fellner egész délután büszkén mutogatta exit poll felmérését, amiből a pártszimpátiákat ötig nem közölte, minden mást ellenben igen. A kicsit sem tendenciózus felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek legtöbbjének, 51 százaléknak a biztonság és a bűnözés felszámolása volt a legfontosabb téma, a második helyen 49 százalékkal a bevándorlás és a menekültválság van, harmadikon 47 százalékkal az adócsökkentés és a fair szociális rendszer. 42 százalék számára fontos a gazdasági fellendülés és a munkahelyteremtés, 36 százalék az EU-val való viszony, valamint az oktatási reform iránti óhaj szerint szavazott. A legkevésbé fontos témának az esélyegyenlőség (33 százalék) és a környezetvédelem (22 százalék) bizonyult Fellnerék felmérése szerint.

Bakó Bea

Ötkor elkezdték közzétenni az első exit pollokat: eszerint az ÖVP vezet 30-31 százalék körüli becsült eredménnyel. A szimpatizánsok figyelmesen követik a tudósításokat és időnként hangos ujjongásban törnek ki.

 

 

 

Bukovics Martin

Az ORF számai is megjöttek
2017. október 15. 17:10

Hoppácska! Némileg árnyal a képen az OE24-hez képest.

1. ÖVP 30,2%
2. FPÖ 26,8%
3. SPÖ 26,3%
4. Neos 5,3
5. Zöldek 4,9
6. Peter Pilz 4,3

Bukovics Martin

Hát itt az első exit poll
2017. október 15. 17:04

A Néppárt eredményváró buliján már azelőtt megtapsolták magukat, hogy egyáltalán kijött volna a szavazásnapi felmérés. Igazából igazuk volt, első helyen végeztek az OE24 exit pollja szerint. Az ORF még bénázik.

1. ÖVP (Sebastian Kurz) 31%
2. FPÖ (Heinz-Christian Strache) 29%
3. SPÖ (Christian Kern) 25%
4. Neos 6%
5. Zöldek 4%
6. Peter Pilz listája 4%

 

Bukovics Martin

Fej-fej mellett az FPÖ és az SPÖ?
2017. október 15. 16:56

A legtöbb közvélemény-kutató legutolsó felmérése szerint az SPÖ áll a második helyen, a Fellner-médiacsoport felmérése szerint viszont a Szabadságpárt. Fej-fej mellett tehát a két, a szociális kérdésekkel valamennyire foglalkozó erő. Erről beszélt egész délután Wolfgang Fellner az OE24.TV-n. (Fellner a médiatermékeivel kőkeményen beállt Sebastian Kurz mellé.) Nekik is lesz majd saját exit polljuk, hatkor hozzák ki ők is.

Bakó Bea

Kurz buliján Stiegl sört csapolnak
2017. október 15. 16:54

 

Techet Péter

Ausztria unatkozik, és ezért megvadul
2017. október 15. 16:52

Ausztria az eurózóna egyik leggazdagabb állama, a németeknél is nagyobb jóléttel. A gazdaság újra növekszik, a munkanélküliség pedig folyamatosan csökken. Bécs évek óta a világ legélhetőbb városának számít. Ilyen körülmények között az ember nyugodt választási kampányra, a kormányerők győzelmére és a jelenlegi kancellár újrázására számíthatna. A valóság azonban éppen ennek az ellenkezője. Elemzés a HVG-ben!

Bakó Bea

 

 

 

Valószínűtlen, hogy a választás után megismétlődne a jelenlegi SPÖ-ÖVP koalíció, hiszen nem véletlenül tartanak most előrehozott választást – az ötéves ciklus csak jövőre járt volna le. A prognózisok az ÖVP-s jelölt, a jelenlegi külügyminiszter Sebastian Kurz győzelmét jósolják, azonban egyáltalán nem biztos, hogy kancellár lehet az ifjú titánból. 

A koalíciókötés szempontjából a jobboldali populista FPÖ (Szabadságpárt) lehet a mérleg nyelve, de egyelőre nem tudni, a Néppárttal, vagy a szocdemekkel állnak-e majd össze. Ezügyben a párt szavazói is megosztottak: a párt kampányzáróján készült videónkból a szabadságpártiak számos motivációja kiderül.

Az FPÖ-t csak úgy lehet kisakkozni a hatalomból, ha az ÖVP és két kisebb párt, a liberális NEOS és a Zöldek együtt elég szavazatot szereznek a parlamenti többséghez. A közvélemény-kutatások alapján ez nem tűnik túl valószínűnek, és egy hárompárti koalíció amúgy is törékeny lehet.

Bakó Bea

A Kurier hétvégi száma a kancellárjelöltek szempárjait tette a címlapra. Vajon számít a szavazóknak a tiszta tekintet?

 

Bakó Bea

Kern obamáskodik
2017. október 15. 16:35

Bukovics Martin

Így szavaz Ausztria 1945 óta
2017. október 15. 16:30

Érdemes megnézni, mekkorát zuhant az FPÖ az 1999-es második helyezést követően a 2002-es előrehozott választásokon. Ezt teszi velük, ha összeállnak az ÖVP-vel. Vajon meg tudják ugrani most az 1999-es 26,9 százalékot, vagy ennyit csak Jörg Haider tud elérni a párt élén? Az infografika a Die Presse cikkéből származik, az osztrák belügyminisztérium adataival dolgozik.

 

Ausztria választ, a politikai alakulatok pedig mindenkit próbálnak meggyőzni – olykor átlátszó eszközökkel. Hogy melyik párt mit ígér a bevándorlóknak, a Magyar Nemzetben szedtem össze.

összesen: 84 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vajon felismerhetőek-e a pártok és politikusok üzenetei, ha nincs jelezve az illető vagy szervezetének neve? Töltsd ki!

Évtizedek óta betiltott rákkeltő hatású anyagot is találtak a La Manche csatornánál
élő delfinek szervezetében.

Galambok, varjak, kutyák, macskák és delfinek titkosszolgálati kiképzésével is kísérletezett a hetvenes években a CIA egy, a titkosítás alól most feloldott dokumentum szerint.

A Bugár Béla-féle szlovákiai Híd nem működik együtt a másik magyar párt MKP-val, emiatt pedig a héten többen is otthagyták a pártot.

Az angol nyelv pedig a mandarin egyik dialektusa. De mennyire kell ezt komolyan venni? Salát Gergely Kína-szakértő magyarázta el az Azonnalinak.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás