+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin & Techet Péter
2017. október 15. vasárnap, 16:05
Sebastian Kurz 31 évesen kancellár lehet, miután pártja első helyen végzett az osztrák választáson. Úgy tűnik, a szocdemek ellenzékbe vonulnak, így egy jobboldali, ÖVP-FPÖ koalíció a legvalószínűbb. A Zöldek valószínűleg kiesnek a parlamentből, a tőlük nyáron kivált, saját listával induló Peter Pilz viszont bejutott. Olvassa vissza, mi történt percről percre az osztrák választáson!

összesen: 84 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5

Bukovics Martin

Nyomott a hangulat az SPÖ-nél
2017. október 15. 17:55

Ha még az ORF is azt mondja, hogy nincs nagy buli a szociknál, akkor az úgy is van. Milyen jó, hogy már nem vagyunk ott!

Köstinger főtitkár asszony ezzel be is fejezte beszédét. Arra kért mindenkit, hogy ünnepeljen, amíg Sebastian Kurz, Ausztria leendő kancellárja meg nem érkezik a helyszínre. A párt történetének legnagyobb tapsával várjuk majd, kiált nagyot.

Bukovics Martin

ÖVP: Köszi, Basti!
2017. október 15. 17:48

Elisabeth Köstinger, az ÖVP főtitkára áll a mikrofon elé. Hihetetlen, amit a kampányban csináltunk és hihetetlen, amit Sebastian Kurz véghezvitt: új arcot adott a néppártnak, és betolta azt középre, mondja átszellemült arccal a politikus. A választási eredményt úgy kommentálja: magáért beszélnek a számok, nekünk kell kormányt alakítanunk.

Bukovics Martin

Niki Lauda is Kurz-párti
2017. október 15. 17:45

A kampányban kőkeményen SPÖ-ellenes hangnemet toló Österreich című bulvárnapilap körbekérdezett pár osztrák hírességet, melyik jelölt szimpatikus nekik. Ki nem találják, kit választott a többség: Sebastian Kurzot. Így tett Niki Lauda is, aki azért támogatja az ÖVP-t, mert Kurz a változás jelöltje. Ausztriában pedig sürgős változás kell, tette hozzá a háromszoros Forma-1-bajnok, későbbi légitársaság-tulajdonos.

Bukovics Martin

Az ÖVP buliján még a szalvétákra is Kurz szlogenjét írták.

 

 

Bukovics Martin

Schwarzenegger Kurz mellett állt
2017. október 15. 17:20

A világ második leghíresebb osztrákja Sebastian Kurz mellett állt ki egy szombati videóüzenetben, amelyet egyenesen Kaliforiából küldött a néppárti kancellárjelölt táborának. Mint mondta, legközelebb novemberben jár majd Ausztriában, akkor összejöhet akár egy tali is. Hasta la vista und servus, köszönt el.

Bukovics Martin

Wolfgang Fellner egész délután büszkén mutogatta exit poll felmérését, amiből a pártszimpátiákat ötig nem közölte, minden mást ellenben igen. A kicsit sem tendenciózus felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek legtöbbjének, 51 százaléknak a biztonság és a bűnözés felszámolása volt a legfontosabb téma, a második helyen 49 százalékkal a bevándorlás és a menekültválság van, harmadikon 47 százalékkal az adócsökkentés és a fair szociális rendszer. 42 százalék számára fontos a gazdasági fellendülés és a munkahelyteremtés, 36 százalék az EU-val való viszony, valamint az oktatási reform iránti óhaj szerint szavazott. A legkevésbé fontos témának az esélyegyenlőség (33 százalék) és a környezetvédelem (22 százalék) bizonyult Fellnerék felmérése szerint.

Bakó Bea

Ötkor elkezdték közzétenni az első exit pollokat: eszerint az ÖVP vezet 30-31 százalék körüli becsült eredménnyel. A szimpatizánsok figyelmesen követik a tudósításokat és időnként hangos ujjongásban törnek ki.

 

 

 

Bukovics Martin

Az ORF számai is megjöttek
2017. október 15. 17:10

Hoppácska! Némileg árnyal a képen az OE24-hez képest.

1. ÖVP 30,2%
2. FPÖ 26,8%
3. SPÖ 26,3%
4. Neos 5,3
5. Zöldek 4,9
6. Peter Pilz 4,3

Bukovics Martin

Hát itt az első exit poll
2017. október 15. 17:04

A Néppárt eredményváró buliján már azelőtt megtapsolták magukat, hogy egyáltalán kijött volna a szavazásnapi felmérés. Igazából igazuk volt, első helyen végeztek az OE24 exit pollja szerint. Az ORF még bénázik.

1. ÖVP (Sebastian Kurz) 31%
2. FPÖ (Heinz-Christian Strache) 29%
3. SPÖ (Christian Kern) 25%
4. Neos 6%
5. Zöldek 4%
6. Peter Pilz listája 4%

 

Bukovics Martin

Fej-fej mellett az FPÖ és az SPÖ?
2017. október 15. 16:56

A legtöbb közvélemény-kutató legutolsó felmérése szerint az SPÖ áll a második helyen, a Fellner-médiacsoport felmérése szerint viszont a Szabadságpárt. Fej-fej mellett tehát a két, a szociális kérdésekkel valamennyire foglalkozó erő. Erről beszélt egész délután Wolfgang Fellner az OE24.TV-n. (Fellner a médiatermékeivel kőkeményen beállt Sebastian Kurz mellé.) Nekik is lesz majd saját exit polljuk, hatkor hozzák ki ők is.

Bakó Bea

Kurz buliján Stiegl sört csapolnak
2017. október 15. 16:54

 

Techet Péter

Ausztria unatkozik, és ezért megvadul
2017. október 15. 16:52

Ausztria az eurózóna egyik leggazdagabb állama, a németeknél is nagyobb jóléttel. A gazdaság újra növekszik, a munkanélküliség pedig folyamatosan csökken. Bécs évek óta a világ legélhetőbb városának számít. Ilyen körülmények között az ember nyugodt választási kampányra, a kormányerők győzelmére és a jelenlegi kancellár újrázására számíthatna. A valóság azonban éppen ennek az ellenkezője. Elemzés a HVG-ben!

Bakó Bea

 

 

 

Valószínűtlen, hogy a választás után megismétlődne a jelenlegi SPÖ-ÖVP koalíció, hiszen nem véletlenül tartanak most előrehozott választást – az ötéves ciklus csak jövőre járt volna le. A prognózisok az ÖVP-s jelölt, a jelenlegi külügyminiszter Sebastian Kurz győzelmét jósolják, azonban egyáltalán nem biztos, hogy kancellár lehet az ifjú titánból. 

A koalíciókötés szempontjából a jobboldali populista FPÖ (Szabadságpárt) lehet a mérleg nyelve, de egyelőre nem tudni, a Néppárttal, vagy a szocdemekkel állnak-e majd össze. Ezügyben a párt szavazói is megosztottak: a párt kampányzáróján készült videónkból a szabadságpártiak számos motivációja kiderül.

Az FPÖ-t csak úgy lehet kisakkozni a hatalomból, ha az ÖVP és két kisebb párt, a liberális NEOS és a Zöldek együtt elég szavazatot szereznek a parlamenti többséghez. A közvélemény-kutatások alapján ez nem tűnik túl valószínűnek, és egy hárompárti koalíció amúgy is törékeny lehet.

Bakó Bea

A Kurier hétvégi száma a kancellárjelöltek szempárjait tette a címlapra. Vajon számít a szavazóknak a tiszta tekintet?

 

Bakó Bea

Kern obamáskodik
2017. október 15. 16:35

Bukovics Martin

Így szavaz Ausztria 1945 óta
2017. október 15. 16:30

Érdemes megnézni, mekkorát zuhant az FPÖ az 1999-es második helyezést követően a 2002-es előrehozott választásokon. Ezt teszi velük, ha összeállnak az ÖVP-vel. Vajon meg tudják ugrani most az 1999-es 26,9 százalékot, vagy ennyit csak Jörg Haider tud elérni a párt élén? Az infografika a Die Presse cikkéből származik, az osztrák belügyminisztérium adataival dolgozik.

 

Ausztria választ, a politikai alakulatok pedig mindenkit próbálnak meggyőzni – olykor átlátszó eszközökkel. Hogy melyik párt mit ígér a bevándorlóknak, a Magyar Nemzetben szedtem össze.

összesen: 84 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

Az egyik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom vezetőjét már régóta kritizálják pártján belül. Most öt nappal két kulcsfontosságú választás előtt hagyhatja ott a pártot.

Kiszivárgott a bölcsek jelentése, eszerint a Fidesz maradhatna a Néppártban, de amíg nem viselkedik jól nyilvánosan, felfüggesztve marad.

Két és fél millió forintnyi lejt kapna, aki hétüléses autót vesz, és legalább három gyereke van. Persze kérdés, hogy átmegy-e a román parlamenten a javaslat.

A Kisalföld szerint nem hírértékű a győri időközi választás jelöltjeinek vitája, ellentétben például azzal, hogy a Hír TV szavazásán mindenki egyetértett Orbán Viktorral.

A novemberi londoni terrortámadás után két hónap kellett, hogy valamilyen javaslatot tegyen a kormány.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás