+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2017. október 13. péntek, 17:21
A vasárnapi osztrák választás fő kérdése, hogy a szocdemek vagy a néppártiak állnak-e majd össze kormányozni a jobboldali populista FPÖ-vel, amely a jelenlegi nagykoalíció mindkét pártját bőszen szidja a plakátjain. A kommunisták Istennel kampányolnak, az osztrák Momentum pedig a német liberálisok vezérét mutogatja a plakátokon. Mutatjuk, milyen a kampány Bécsben.

 

Sebastian Kurz ÖVP-s kancellárjelölt plakátja bánja a szélsőjobb elleni harcot: a Linkswende (baloldali fordulat) nevű szélbalos szervezet ugyanis épp a jelenlegi külügyminiszter fején esik neki Heinz-Christian Strachénak, a jobboldali populista FPÖ (Szabadságpárt) elnökének. 

 

 

Strache egyébként az SPÖ-ÖVP nagykoalíció mindkét pártját hevesen támadja, fenti plakátja szerint a nagykoalíció a legnagyobb probléma. Ennek ellenére erősen valószínű, hogy pártjával beáll majd a jelenlegi kormánypártok valamelyike mögé, hogy közösen alakítsanak kormányt. A matek csak akkor jöhetne ki másképp, ha a kis pártok várakozásokon felül teljesítenének.

 

 

Az FPÖ-sök standolós turnébuszáról is a pártelnök vigyorog a bécsi járókelőkre. A kitelepüléseiken épp csak kisvizslák nincsenek, de kék plüsskutyákat azért osztogatnak.

 

 

A kampányolás a hivatalos standokon és plakátokon kívül gerillaüzemmódban, matricákon is folyik. Ezen például az az FPÖ által kampányfilmben is nyomatékosított üzenet jelenik meg, hogy aki Kurzra szavaz, az ÖVP-re szavaz.

 

 

A jelenlegi kancellár, Christian Kern nem volt túl kreatív.

 

 

A tapasztalatával és cuki gyerekekkel kampányol, de némely plakátja a választás napját sem érte meg – nem úgy, mint a „nagy októberi szocialista forradalom” századik évfordulóját ünneplő kommunista szerveződésé.

 

 

A hivatalos kommunista párt, a KPÖ egyébként nem átall Istennel kampányolni: „Beszéljünk Istenről és a világról! Nagy kérdéseket teszünk fel, mindennapi problémákat oldunk meg” – hirdetik.

 

 

Az út túloldalán az egyetem előtt a zöldpárti Ulrike Lunacek hirdeti a tiszteletet és az igazságosságot. Lunacek neve sokaknak a melegek diszkriminációja elleni európai parlamenti jelentésről lehet ismerős, ami sokaknál kiverte a biztosítékot konzervatív körökben.

 

 

Az „osztrák Momentum”, a NEOS a Bundestagba épp most visszajutott német liberális FDP elnökével, Christian Lindnerrel reklámozza magát, aki pár nappal ezelőtt szerepelt a NEOS bécsi kampányrendezvényén.

 

 

A NEOS egyébként az FPÖ-nél jóval szerényebb járművekkel jár standolni: a biciklijüket a Zöldek is megirigyelhetnék. A háttérben lévő plakátról kiderül, hogy valaki szebbnek találta a Mona Lisát listavezetőjüknél, Matthias Strolznál; ezzel valószínűleg nincs egyedül.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás