+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2017. október 13. péntek, 17:21
A vasárnapi osztrák választás fő kérdése, hogy a szocdemek vagy a néppártiak állnak-e majd össze kormányozni a jobboldali populista FPÖ-vel, amely a jelenlegi nagykoalíció mindkét pártját bőszen szidja a plakátjain. A kommunisták Istennel kampányolnak, az osztrák Momentum pedig a német liberálisok vezérét mutogatja a plakátokon. Mutatjuk, milyen a kampány Bécsben.

 

Sebastian Kurz ÖVP-s kancellárjelölt plakátja bánja a szélsőjobb elleni harcot: a Linkswende (baloldali fordulat) nevű szélbalos szervezet ugyanis épp a jelenlegi külügyminiszter fején esik neki Heinz-Christian Strachénak, a jobboldali populista FPÖ (Szabadságpárt) elnökének. 

 

 

Strache egyébként az SPÖ-ÖVP nagykoalíció mindkét pártját hevesen támadja, fenti plakátja szerint a nagykoalíció a legnagyobb probléma. Ennek ellenére erősen valószínű, hogy pártjával beáll majd a jelenlegi kormánypártok valamelyike mögé, hogy közösen alakítsanak kormányt. A matek csak akkor jöhetne ki másképp, ha a kis pártok várakozásokon felül teljesítenének.

 

 

Az FPÖ-sök standolós turnébuszáról is a pártelnök vigyorog a bécsi járókelőkre. A kitelepüléseiken épp csak kisvizslák nincsenek, de kék plüsskutyákat azért osztogatnak.

 

 

A kampányolás a hivatalos standokon és plakátokon kívül gerillaüzemmódban, matricákon is folyik. Ezen például az az FPÖ által kampányfilmben is nyomatékosított üzenet jelenik meg, hogy aki Kurzra szavaz, az ÖVP-re szavaz.

 

 

A jelenlegi kancellár, Christian Kern nem volt túl kreatív.

 

 

A tapasztalatával és cuki gyerekekkel kampányol, de némely plakátja a választás napját sem érte meg – nem úgy, mint a „nagy októberi szocialista forradalom” századik évfordulóját ünneplő kommunista szerveződésé.

 

 

A hivatalos kommunista párt, a KPÖ egyébként nem átall Istennel kampányolni: „Beszéljünk Istenről és a világról! Nagy kérdéseket teszünk fel, mindennapi problémákat oldunk meg” – hirdetik.

 

 

Az út túloldalán az egyetem előtt a zöldpárti Ulrike Lunacek hirdeti a tiszteletet és az igazságosságot. Lunacek neve sokaknak a melegek diszkriminációja elleni európai parlamenti jelentésről lehet ismerős, ami sokaknál kiverte a biztosítékot konzervatív körökben.

 

 

Az „osztrák Momentum”, a NEOS a Bundestagba épp most visszajutott német liberális FDP elnökével, Christian Lindnerrel reklámozza magát, aki pár nappal ezelőtt szerepelt a NEOS bécsi kampányrendezvényén.

 

 

A NEOS egyébként az FPÖ-nél jóval szerényebb járművekkel jár standolni: a biciklijüket a Zöldek is megirigyelhetnék. A háttérben lévő plakátról kiderül, hogy valaki szebbnek találta a Mona Lisát listavezetőjüknél, Matthias Strolznál; ezzel valószínűleg nincs egyedül.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Élő oltási számláló, oltási terv, és lényegében minden felmerülő kérdés-válasz megtalálható a török állami koronavírus-tájékoztató oldalon.

Múlt szombaton az esemény két főszponzora is bejelentette: az emberi jogsértések miatt nem támogatja a vb-t, ha azt Belarusz rendezheti meg.

Szőczi Árpád Berlinben élő magyar-kanadai újságíró az M1 állami televízió nemzetközi adásának bemondója, otthon pedig a DW-nek dolgozik.

Németországban semmi nem utal arra, hogy ezt az évfordulót különösebben komolyan vennék.

A parlamenti választások után a román pártok általában feláldozzák a rossz eredményért felelősnek tartott pártvezetőt. Jelenleg ez körvonalazódik a jobbközép kormánykoalíció legnagyobb pártjánál.

Igor Matovič kormánya sokadszor is nekiugrik az országos tesztelésnek, és a többi szabály is szigorodik: január 27-től pár kivételtől eltekintve csak negatív teszttel lehet elhagyni a lakóhelyet.

Egyre több van belőle –
hóbort vagy a közöségi közlekedés új útja a libegő?

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás