Istennel, bringával és plüssjátékkal kampányolnak Ausztriában

Szerző: Bakó Bea
2017.10.13. 17:21

A vasárnapi osztrák választás fő kérdése, hogy a szocdemek vagy a néppártiak állnak-e majd össze kormányozni a jobboldali populista FPÖ-vel, amely a jelenlegi nagykoalíció mindkét pártját bőszen szidja a plakátjain. A kommunisták Istennel kampányolnak, az osztrák Momentum pedig a német liberálisok vezérét mutogatja a plakátokon. Mutatjuk, milyen a kampány Bécsben.

Istennel, bringával és plüssjátékkal kampányolnak Ausztriában

Sebastian Kurz ÖVP-s kancellárjelölt plakátja bánja a szélsőjobb elleni harcot: a Linkswende (baloldali fordulat) nevű szélbalos szervezet ugyanis épp a jelenlegi külügyminiszter fején esik neki Heinz-Christian Strachénak, a jobboldali populista FPÖ (Szabadságpárt) elnökének. 

Strache egyébként az SPÖ-ÖVP nagykoalíció mindkét pártját hevesen támadja, fenti plakátja szerint a nagykoalíció a legnagyobb probléma. Ennek ellenére erősen valószínű, hogy pártjával beáll majd a jelenlegi kormánypártok valamelyike mögé, hogy közösen alakítsanak kormányt. A matek csak akkor jöhetne ki másképp, ha a kis pártok várakozásokon felül teljesítenének.

Az FPÖ-sök standolós turnébuszáról is a pártelnök vigyorog a bécsi járókelőkre. A kitelepüléseiken épp csak kisvizslák nincsenek, de kék plüsskutyákat azért osztogatnak.

A kampányolás a hivatalos standokon és plakátokon kívül gerillaüzemmódban, matricákon is folyik. Ezen például az az FPÖ által kampányfilmben is nyomatékosított üzenet jelenik meg, hogy aki Kurzra szavaz, az ÖVP-re szavaz.

A jelenlegi kancellár, Christian Kern nem volt túl kreatív.

A tapasztalatával és cuki gyerekekkel kampányol, de némely plakátja a választás napját sem érte meg – nem úgy, mint a „nagy októberi szocialista forradalom” századik évfordulóját ünneplő kommunista szerveződésé.

A hivatalos kommunista párt, a KPÖ egyébként nem átall Istennel kampányolni: „Beszéljünk Istenről és a világról! Nagy kérdéseket teszünk fel, mindennapi problémákat oldunk meg” – hirdetik.

Az út túloldalán az egyetem előtt a zöldpárti Ulrike Lunacek hirdeti a tiszteletet és az igazságosságot. Lunacek neve sokaknak a melegek diszkriminációja elleni európai parlamenti jelentésről lehet ismerős, ami sokaknál kiverte a biztosítékot konzervatív körökben.

Az „osztrák Momentum”, a NEOS a Bundestagba épp most visszajutott német liberális FDP elnökével, Christian Lindnerrel reklámozza magát, aki pár nappal ezelőtt szerepelt a NEOS bécsi kampányrendezvényén.

A NEOS egyébként az FPÖ-nél jóval szerényebb járművekkel jár standolni: a biciklijüket a Zöldek is megirigyelhetnék. A háttérben lévő plakátról kiderül, hogy valaki szebbnek találta a Mona Lisát listavezetőjüknél, Matthias Strolznál; ezzel valószínűleg nincs egyedül.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek