+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Stumpf András
2017. október 8. vasárnap, 17:05
A Magyar Nemzetben anno befolyást szerzett Horn Gyula is, már demokratikus megválasztása után, de: le nem kapcsolta. Pedig megtehette volna. Gazdasági okokra hivatkozva. A régi állampárt hibáit immáron nem követi el – az új.

 

2016. október 8-án jelent meg utoljára a Népszabadság.

 

Az Azonnali ennek apropóján a magyar közélet és közéleti sajtó személyiségeinek és alakítóinak véleményére kíváncsi. Hiányzik? Jó, hogy volt? Mire volt jó? Jó, hogy nincs? Mit hagyott maga után? Van-e űr a helyén? Van-e még sajtó Magyarországon? Egyáltalán: a sajtóról szól még ez az egész, vagy már valami egészen másról?

 

Stumpf András, a Heti Válasz főmunkatársának írását olvashatják.

 

+++

 

Nem hiányzik a Népszabadság.

 

Praxis-szempontból legalábbis nem. Jelentékenyebb szerzőinek írásait a 2016-os sajnálatos októberi események óta is el tudom olvasni: ha véletlenül Pető Péterre vagyok kíváncsi, elég a 24.hu-ra kattintanom, ha friss Csuhaj Ildikó-értesülésekre, akkor az ATV online-ra, Révész egy FB-katt, TGM otthonra lelt a hvg.hu-n, Uj Péternek meg saját portálja van. Ha mondandója akad, megírja oda. Én pedig elolvasom. Ingyen. Ahogy a magyar sajtó Han Solóján a régi népszabis cikkeket is, miután a lap mészárosai némi huzavona után nagy kegyesen visszatették a netre a nol.hu-t: hibernált állapotban, archívumként. Ha az nem lenne, hiányozna – a munkámhoz is. De van.

 

Az ingyen olvasható netportál-hírekkel semmilyen napilap sem versenyezhet már,

 

a Népszabadság ráadásul elfelejtett élni brutális helyzeti előnyével a kilencvenes évek végén,

 

tehát nem ők pattintották össze Magyarország vezető hír- és véleményportálját, hanem épp Uj Péterék Index néven – vesztüket azonban nem ez okozta. Hanem politikai döntés, hivatkozásokkal „a piacra”. 

 

Pedig a lap mögött volt teljesítmény, s itt most nem is csak a szakmaira utalok. Abban volt elég necc is, a hamisított Teller-levéllel például fake news-t alkottak before it was cool,

 

kampányidőszakban pedig a Népszabadság aktuális főszerkesztője rendre besétált a titkos kapcsolót őrző páncélszobába és átpöccintette azt a propaganda felirat felé.

 

Amikor aztán visszakapcsolt újságba, akkor viszont tényleg azt szerkesztett. 

 

Saját, releváns infókkal, baloldali-liberális értékrenddel, tág teret adva a vitáknak, nézőpontoknak. Nem csoda, hogy tavaly ilyenkor még mindig a legnagyobb napilap volt. Erre utaltam teljesítményként: hogy emberek tízezrei naponta pénzt adtak a termékért. 

 

Nem létező médiapiacon persze piacvezetőnek lenni sem túl biztonságos. Egy éve ez már bárki számára egyértelmű: a napilapok is vagy valamely milliárdos érdekéből-passziójából éldegélhetnek, vagy államcsöcsön lógnak.

 

Ha az egyik párt épp kimúlik alóluk, a másiknak pedig nem érdeke a létezésük, akkor meg eltűnnek, ahogy a hatvan évet megélt Népszabadság. A lap, amelynek címe akármilyen kifacsart kommunista magyartalanság volt is, ez már fel sem tűnt senkinek, hiszen a szó önálló jelentéstartalmat kapott az évtizedek során - előbb a „komcsi pártlap” szinonimája volt, a rendszerváltás után pedig „piacvezető ballib napilapra” módosult a jelentés.

 

Paradox módon épp „a múltat végképp eltörölni” jegyében szűnt meg: a jelszóéban, amelyet magáénak vallott a korszakban, amikor a párt mindent a saját pofájára formált. A Magyar Nemzetet is, például. Meg azonban nem szüntette.

 

Befolyást szerzett benne aztán Horn Gyula is, már demokratikus megválasztása után, de: le nem kapcsolta. Pedig megtehette volna. Gazdasági okokra hivatkozva.

 

Csodás fejlődéstörténetbe nyertünk tehát bepillantást egy éve.

 

A régi állampárt hibáit immáron nem követi el – az új.  

 

+++

 

Itt olvasható, mit írtak ugyanerről mások.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Két és fél millió forintnyi lejt kapna, aki hétüléses autót vesz, és legalább három gyereke van. Persze kérdés, hogy átmegy-e a román parlamenten a javaslat.

A Kisalföld szerint nem hírértékű a győri időközi választás jelöltjeinek vitája, ellentétben például azzal, hogy a Hír TV szavazásán mindenki egyetértett Orbán Viktorral.

A novemberi londoni terrortámadás után két hónap kellett, hogy valamilyen javaslatot tegyen a kormány.

Az eddigi főszerkesztő-helyettes, Gidró Krisztina került a Csongrád megyei kormánypárti napilap élére.

Igencsak megosztott a romániai magyarok legnagyobb pártja, noha a Néppárt-tagság számukra fontos. Videó!

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás