+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Stumpf András
2017. október 8. vasárnap, 17:05
A Magyar Nemzetben anno befolyást szerzett Horn Gyula is, már demokratikus megválasztása után, de: le nem kapcsolta. Pedig megtehette volna. Gazdasági okokra hivatkozva. A régi állampárt hibáit immáron nem követi el – az új.

 

2016. október 8-án jelent meg utoljára a Népszabadság.

 

Az Azonnali ennek apropóján a magyar közélet és közéleti sajtó személyiségeinek és alakítóinak véleményére kíváncsi. Hiányzik? Jó, hogy volt? Mire volt jó? Jó, hogy nincs? Mit hagyott maga után? Van-e űr a helyén? Van-e még sajtó Magyarországon? Egyáltalán: a sajtóról szól még ez az egész, vagy már valami egészen másról?

 

Stumpf András, a Heti Válasz főmunkatársának írását olvashatják.

 

+++

 

Nem hiányzik a Népszabadság.

 

Praxis-szempontból legalábbis nem. Jelentékenyebb szerzőinek írásait a 2016-os sajnálatos októberi események óta is el tudom olvasni: ha véletlenül Pető Péterre vagyok kíváncsi, elég a 24.hu-ra kattintanom, ha friss Csuhaj Ildikó-értesülésekre, akkor az ATV online-ra, Révész egy FB-katt, TGM otthonra lelt a hvg.hu-n, Uj Péternek meg saját portálja van. Ha mondandója akad, megírja oda. Én pedig elolvasom. Ingyen. Ahogy a magyar sajtó Han Solóján a régi népszabis cikkeket is, miután a lap mészárosai némi huzavona után nagy kegyesen visszatették a netre a nol.hu-t: hibernált állapotban, archívumként. Ha az nem lenne, hiányozna – a munkámhoz is. De van.

 

Az ingyen olvasható netportál-hírekkel semmilyen napilap sem versenyezhet már,

 

a Népszabadság ráadásul elfelejtett élni brutális helyzeti előnyével a kilencvenes évek végén,

 

tehát nem ők pattintották össze Magyarország vezető hír- és véleményportálját, hanem épp Uj Péterék Index néven – vesztüket azonban nem ez okozta. Hanem politikai döntés, hivatkozásokkal „a piacra”. 

 

Pedig a lap mögött volt teljesítmény, s itt most nem is csak a szakmaira utalok. Abban volt elég necc is, a hamisított Teller-levéllel például fake news-t alkottak before it was cool,

 

kampányidőszakban pedig a Népszabadság aktuális főszerkesztője rendre besétált a titkos kapcsolót őrző páncélszobába és átpöccintette azt a propaganda felirat felé.

 

Amikor aztán visszakapcsolt újságba, akkor viszont tényleg azt szerkesztett. 

 

Saját, releváns infókkal, baloldali-liberális értékrenddel, tág teret adva a vitáknak, nézőpontoknak. Nem csoda, hogy tavaly ilyenkor még mindig a legnagyobb napilap volt. Erre utaltam teljesítményként: hogy emberek tízezrei naponta pénzt adtak a termékért. 

 

Nem létező médiapiacon persze piacvezetőnek lenni sem túl biztonságos. Egy éve ez már bárki számára egyértelmű: a napilapok is vagy valamely milliárdos érdekéből-passziójából éldegélhetnek, vagy államcsöcsön lógnak.

 

Ha az egyik párt épp kimúlik alóluk, a másiknak pedig nem érdeke a létezésük, akkor meg eltűnnek, ahogy a hatvan évet megélt Népszabadság. A lap, amelynek címe akármilyen kifacsart kommunista magyartalanság volt is, ez már fel sem tűnt senkinek, hiszen a szó önálló jelentéstartalmat kapott az évtizedek során - előbb a „komcsi pártlap” szinonimája volt, a rendszerváltás után pedig „piacvezető ballib napilapra” módosult a jelentés.

 

Paradox módon épp „a múltat végképp eltörölni” jegyében szűnt meg: a jelszóéban, amelyet magáénak vallott a korszakban, amikor a párt mindent a saját pofájára formált. A Magyar Nemzetet is, például. Meg azonban nem szüntette.

 

Befolyást szerzett benne aztán Horn Gyula is, már demokratikus megválasztása után, de: le nem kapcsolta. Pedig megtehette volna. Gazdasági okokra hivatkozva.

 

Csodás fejlődéstörténetbe nyertünk tehát bepillantást egy éve.

 

A régi állampárt hibáit immáron nem követi el – az új.  

 

+++

 

Itt olvasható, mit írtak ugyanerről mások.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás