Lázár János: Nem háborús bűnösök a menekülteket segítő civilek

Szerző: Kiss Brigi
2017.10.05. 18:40

Lázár János elhatárolódott Földi László menekültsegítőket háborús bűnösnek nevező nyilatkozatától az Azonnali kormányinfós kérdésére válaszolva. Megtudtuk: a miniszter a plakáttörvény körüli felhajtást túldimenzionáltnak tartja, a sajtótájékoztatóknak pedig minden percét élvezni szokta.

Lázár János: Nem háborús bűnösök a menekülteket segítő civilek

Az Indexen csütörtökön megjelent egy hosszú cikk Kovács Béláról, a kémkedéssel vádolt jobbikos EP-képviselőről. Ebben egyebek mellett szerepelt az is, hogy 2014 tavaszán magas politikai szintről utasították az Alkotmányvédelmi Hivatalt, hogy fejezzék be a titkosszolgálati nyomozást az ügyében, és adják azt át az ügyészségnek.

Csakhogy a cikk szerint a nyomozást akkor még nagyon nem fejezte be az Alkotmányvédelmi Hivatal, és könnyen lehet, hogy éppen emiatt ússza majd meg az egész ügyet a gyanúsan orosz hátterű jobbikos. Nagyon kíváncsiak voltunk hát a kormány véleményére az ügyben, így a jubileumi 100. kormányinfón először erről kérdezte Lázár Jánost az Azonnali. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában ezt az egészet teljességgel kizártnak tartotta, éppen azzal érvelve, hogy az ügy vádemeléssel zárult. Kérdésünkre azt mondta: azt sem hiszi, hogy emiatt nem lehet majd felelősségre vonni Kovács Bélát. Mint kifejtette:

„Én úgy gondolom, hogy a nyomozásnak – talán államtitkot nem sértve annyit mondhatok – több iránya is volt. És ami alkalmas volt arra, hogy az ügyészség a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját mérlegelje, azt a részt adták át az ügyészségnek.”

Na de ki a fene az a Földi László?

A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy Lázár János nem tartja háborús bűnösöknek a menekülteket, illetve migránsokat segítő civileket. A miniszter Földi László „biztonságpolitikai szakértő” Echo TV-n elmondott szavai kapcsán kérdeztük, aki egy néhány nappal ezelőtt levetített műsorban egészen odáig ment, hogy szerinte háború van, a migránsokat segítő civilek háborús bűnösök, így akár szabadon likvidálhatóak is. 

Nem ismerem az érintett urat, aki ilyet nyilatkozott, és tegnap a kormányülésen se találkoztam ilyen nevű emberrel

– zárta rövidre a miniszter, amikor a Földi nyilatkozatával kapcsolatos véleményéről érdeklődtünk, hozzátéve: semmi köze a kormánynak ehhez a személyhez.

Nem lesz betiltva az üres hirdetőfelület

Miután a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó hirdetési felületekről eltűntek a politikai plakátok, számtalan üres felület keletkezett szerte az országban, amelyre az oligarcha maga is pingált némi politikai tartalmú üzenetet, de így tett több párt, sőt az Azonnali is. Ezért megkérdeztük: mivel a plakáttörvényt a Jobbik tavaszi kampánya ihlette, várható-e, hogy az üres plakátfelületeket is betiltják?

Lázár János szerint a plakáttörvény rendet vágott, mivel szabályozta: hogyan lehet közpénzből különböző célra plakátokat kihelyezni. Szerinte

túl van dimenzionálva az egész, és ha valakinek tiszta a lelkiismerete, tiszta a pénztárcája és tiszták a szándékai, és nem sunnyog, annak semmiféle problémája nincs a plakáttörvénnyel.

A miniszter úgy látja: majd az élet eldönti, hogy ez a jogalkotási munkásságuknak a csúcsa, avagy sem. Mindenesetre szerinte két választási kampány között is tisztán kell látni a pártok finanszírozása terén abban, hogyan és miből hirdetnek a pártok.

A kormányinfók minden percét élvezi

Zárásként egy bulvárkérdést tettünk fel a miniszternek: megkérdeztük, hogy mi volt a legemlékezetesebb vagy legjobb pillanata az elmúlt száz kormányinfóra visszatekintve. Lázár János erre úgy válaszolt: ez nehéz kérdés. Majd azért hozzátette:

„Minden percét élveztem.”

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek