Ennyit tud mondani az Európai Bizottság katalánügyben – bullshitgenerátor kimaxolva

Fekete Balázs

Szerző:
Fekete Balázs

2017.10.03. 08:45

Ha tényleg ez lenne az a Mag-Európa, amin most Európa „nagyjai” dolgozni kezdtek, akkor talán nem is akkora baj, hogy kimaradunk belőle. Üresség és képmutatás itt is van épp elég.

Még nem tudtam teljesen függetleníteni magam a tegnapi barcelonai és más véres katalán képek és videók hatásától. Döbbenetes látni, hogy Európa egyik legszebb és legélhetőbb városában, ahol a helyiek sem tűnnek túlzottan kiegyensúlyozatlannak, ilyen mértékű rendőri erőszak és brutalitás előfordulhat. Csattogó gumibotok, lefelé taposó rendőrbakancsok, hajtépés, rángatózás, lökdösődés. Különösen kellemetlennek hat mindez a 2006-os „sajnálatos budapesti események” emlékével a hátunk mögött.

Van ilyenkor valami csodavárás az emberben, hogy na, majd Európa megszólal, majd az Európai Unió kiáll az úgynevezett európai értékekért. Nem hiszem, hogy különösebben magyarázni kell, hogy a tegnapi katalán események ellentétesek mindazokkal az értékekkel, melyeket „Európához” – bármi is legyen az valójában – vagy az európai civilizációhoz társítunk.

Lehet azon vitatkozni, hogy a spanyol alkotmány szemszögéből alkotmányellenes volt-e a katalán függetlenségi népszavazás, lehet moralizálni arról, hogy helyes-e a katalán politikai elit függetlenedési törekvése, de ennek semmi jelentősége abból a szempontból, hogy

a hatalom nyers és leplezetlen, gumibotok és hajtépés formájában megnyilvánuló erőszaka egyszerűen elfogadhatatlan ma Európában.

Ez akár egy jó pillanat lehetne arra, hogy itt, az Unió keleti felén már oly sokszor és gyakran kioktató hangnemben hivatkozott alapértékről és azok tiszteletének kötelességéről – amiről szintén sokat hallunk az utóbbi időben – maga az Uniót vezető establishment adjon tanúbizonyságot.

Például

az uniós főemberek szigorúan felszólíthatnák a spanyol államot, hogy tisztelje a demokratikus akaratukat kinyilvánítani szándékozó katalán polgárokat

– akik mellesleg uniós polgárok is –, és egyértelműen elítélhetné a nyilvánvaló rendőri, így állami erőszakot. Továbbá lehetne összevont szemöldökkel a demokrácia kiemelt európai szerepéről és az emberi jogok feltétlen tiszteletéről is kemény állításokat tenni.

Ehhez képest az Európai Bizottság közleménye, mely a Bizottság honlapjának főoldaláról nem is elérhető – hiszen nyilván nem érdekel senkit, főleg az Unió polgárait, hogy az EU kvázi kormánya mit gondol egy helyzetben – egészen elszomorító és illúzióromboló.

A bürokrata papírnyelvezet és féltő politikai korrektség sajátos nászaként ebben a rövidke szövegben sikerült a lehető legtöbb semmitmondó közhelyet összegyűjteni, amik tökéletesen alkalmatlanná teszik ezt az apróka dokumentumot arra, hogy megtudja az európai polgár az uniós vezetés véleményét a tegnapi „sajnálatos eseményekről”.

Megtudhatjuk például, hogy a függetlenségi népszavazás alkotmányellenes volt: mintha ennek lenne bármi jelentősége abból szempontból, hogy a kormány nyílt erőszakot alkalmaz egy demokratikus ügy érdekében kiálló polgáraival szemben. Megtudhatjuk azt is, hogy mindaz, ami történt, spanyol belügy. Érdekes, mert az utóbbi időben nagyon sok minden kapcsán hallottuk Közép-Európában – például az igazságszolgáltatási rendszerek átszervezéséről szóló jogszabályok vagy egyes uniós döntések nem teljesítése kapcsán –, hogy az már nem belügy, hanem az egész unió ügye.

Úgy tűnik, a „belügy” igen képlékeny az uniós establishment gondolkodásában.

Nem akarok azzal a gondolattal eljátszani, ha mindezek Budapest vagy Varsó utcáin történnének, akkor az is „belügynek” számítana-e

– megtette ezt már helyettem egy flamand vezető politikus. Mindenesetre szokatlan ez a visszafogottság az utóbbi időszak Közép-Európával kapcsolatos uniós nyilatkozatain edződött olvasónak.

Egyfajta jóságos, felemelt ujjú nagypapaként az közlemény arra is figyelmeztet, hogy ez most nem a széttöredezés, hanem az egység ideje. Azaz, jobb, ha a katalánok visszafogják magukat, hiba döntenének demokratikusan valamiről, hiszen a Bizottság már megmondta, hogy ez most nem jó játék.

Zárásként még megkapjuk a kötelező bullshitet a párbeszédről, arról, hogy az erőszak nem lehet a politikai eszköze, és, utolsóként, az emberi jogokról – kínosan figyelve arra, hogy nehogy kimondásra kerüljön az, hogy a spanyol állam követett el erőszakot a saját – és így az Unió – polgáraival szemben.

Ennyi? Könyörgöm, ennyit tud mondani mindarról, ami vasárnap Barcelona és más katalán városok utcáin történt, az Unió legfontosabb testülete?

És rajta keresztül az Európai Unió, amely egy földrészért lenne elméletileg felelős? Üres frázisok és finomkodás egy ennyire nyilvánvaló ügyben? Ha tényleg ez lenne az a Mag-Európa, amin most Európa „nagyjai” dolgozni kezdtek, akkor talán nem is akkora baj, hogy kimaradunk belőle… Üresség és képmutatás itt is van épp elég.

Fekete Balázs
Fekete Balázs jogász, az Azonnali szerzője
Fekete Balázs
Fekete Balázs jogász, az Azonnali szerzője

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek