+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pamfelt János
2017. szeptember 29. péntek, 12:34
Áll a bál Romániában a kormányzó szociáldemokrata PSD elnöke körül. A román korrupcióellenes ügyészség egyre közelebb kerül ahhoz, hogy Liviu Dragnea a hálójába kerüljön. Too big to fail?

 

„Szerintem még csak nem is én vagyok a tétje ennek az egész történetnek, hanem azt gondolom, hogy valójában a tét maga a PSD!” – jelentette ki Liviu Dragnea a romániai szociáldemokrata kormánypárt (PSD) elnöke és erős embere a korrupcióellenes ügyészség vádjaival kapcsolatban. A DNA annak kapcsán vizsgálódik Dragnea és másik két kormánytag ellen, hogy egy Dragneához közel álló cég hasznosíthatja azt a Teleorman megyei tavat, amely történetesen a pártelnök egyik kedvenc horgászhelye. Itt pecázott például a nem olyan rég ellene fordult ex-kormányfővel, Sorin Grindeanuval is, még Grindeanu miniszterelnöki kinevezése előtt.

 

Felthetőleg Dragnea kijelentése, amely a PSD a saját háta mögött tartásáról szól, igazabb annál, mint amennyi energiát belefektetett a végiggondolásába.

 

Ha nagyban s távolról nézzük ezt a történetet, akkor az van, hogy Románia működésétől inkább idegen a DNA. Az a társadalmi támogatottság, amit a korrupcióellenes ügyészség maga mögött tudhat, azoknak a Romániája, akiknek elege lett abból a Romániából, ami a „létező Románia”, minden korrupciójával s mismásolásával együtt. A másik Románia, az, amelyikből az előbbieknek elege lett, viszont éppen az a világ, ahol az ügyek intézése, a problémák megoldása így működött mindig is. Felfoghatnánk úgy is ezt a kérdést, mint ennek a két Romániának az élet-halál harca.

 

Nem olyan rég azonban végérvényesen sikerült tisztázni, hogy

 

ez is egy olyan történet, amit, ha közelebbről nézünk, akkor nem találunk egy szem fehér bárányt sem benne.

 

Pontosabban: az összes szereplő, akit fel tudunk idézni, fekete bárány.

 

Az derült ki ugyanis, hogy a DNA vezetője, Laura Codruța Kövesi annál a Gabriel Opreánál tartózkodott a 2009-es, Traian Băsescu győzelmét hozó választásokon, aki később belügyminiszter lett, jelenleg meg a DNA egyik „kliense”. S ki volt még ott? Többek között George Maior és Florian Coldea. Maiorról azt kell tudni, hogy a Securitate-utód SRI elnöke volt 2006 és 2015 között. Florian Coldearól meg azt, hogy 2005 és 2017 között az igazgatóhelyettese volt ugyanennek az intézménynek.

 

Természetesen mindenki magánjellegű találkozóról beszél, de már

 

maga a tény, hogy ezek az emberek egy ilyen meghatározó pillanatban egy nappaliban ültek, felér az összes DNA-elleni vád igazolásával.

 

Az ugyanis Dragnea és a PSD-sek véleménye az ellenük folyó, szerintük boszorkányüldözéssel kapcsolatban, hogy a DNA maga nem sokkal több, mint a titkosszolgálatok s az amerikaiak közös projektje a „nép”, vagyis ők maguk ellen.

 

Innen meg nem nehéz behelyettesíteni a szereplőket. Főleg úgy nem, hogy Traian Băsescu, a DNA Románián belüli szuperhatalommá válását lehetővé tevő ex-államelnök előlépett a DNA túlkapásainak egyik leghangosabb kritikusává. Azt is mondta például, hogy mandátuma alatt elmulasztotta megróni „gyermekét”, a DNA-t.

 

A DNA ügyészei a „dossziékat” a titkosszolgálat, a SRI munkatársaival közösen állítják össze. Plusz a SRI majdnem mindenkit megfigyel, akire kapacitása van. Majdnem nyilvánvaló, hogy

 

sokkal több anyaguk van, mint amennyi ügy, s sejthető, hogy annyi ügy van, amennyit szeretnének.

 

Vagy, amit rossz nyelvek mondanak: amennyit az amerikaiak, s a különböző belharcok győztesei akarnak.

 

De a fekete bárányokra visszatérve, íme egy szürke: Klaus Johannis. A szász és egyben nagyromán államelnökről azt kell mindenképpen tudni, hogy nem csak fényévekkel visszafogottabb, mint a köztudottan fenegyerek-sebességű Băsescu, hanem ennek az egész korrupció-ellenes retorikának az egyik leghangosabb szószólója is. Mindezt úgy, hogy a mögötte álló, többek között  Băsescu egykori pártjából alakult PNL nem igazán népszerű, neki az agya meg valahol mindig az újraválasztásán kattog.

 

S ha itt tartunk, akkor érdemes szót ejteni Mihai Tudose jelenlegi miniszterelnökről is, akinek majdnem minden komolyan vehető képzettsége a SRI különböző intézményeihez köthető, sőt a doktori címét is a kémképző akadémián szerezte. S akkor mit csinál a PSD-s kormány élén? Mondtam én, hogy letisztázottak a frontvonalak?!

 

Röviden: egy szanaszét lévő, megtépázott PSD áll szemben azzal, amit a PSD-sek úgy szeretnek hívni, hogy a RENDSZER.

 

Ami tisztán látszik mindebből az az, hogy a Liviu Dragnea körüli hurok egyre csak szorul, s tényleg idő kérdése, hogy mikor fog az igazi „nagyhal” hálóba kerülni. Egyre közelebb kerülnek hozzá, és egyre nagyobb várakozás övezi a „kifogását”. Persze, leírni a bajszos úriembert balgaság lenne: úszott ő már ki a Belina-tóhoz hasonló csapdákból ezt megelőzően is.

 

Ha viszont őrá is bilincs kerül, akkor jó kérdés, hogy mi következhet Románia köztudottan legkorruptabb s ugyanakkor minden eddigi 1989 utáni parlamenti választáson a legnagyobb pártként szereplő monstrum életében? S ha a nagyhal nem lesz, akkor az lesz a kérdés, hogy egyáltalán lehetséges-e az, hogy olyasvalaki kerüljön a párt élére, aki nem ilyen Dragnea-típus?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

Szerintük legalább annyit érdemelnének a nyugat-balkáni régió népei, hogy az Európai Unió világosan mondja meg, mi a helyzet pontosan.

„Ez itt a finn-svéd határ. Negyven éve nem történt itt semmi.” Miért is jó az, hogy az EU dögunalmas?

Éjfélig vitatkoztak, de nem jutottak egyezségre az EU-s vezetők a nyugat-balkáni bővítés ügyében, még csak ígérgető dokumentumra sem futotta.

Bangóné Borbély Ildikó szerint annyira egyértelmű, hogy elcsalta a választást a helyi Fidesz, hogy az újraszámlálással sem elégednének meg.

A magyar fociválogatottnak a reményt jelentette a holland bíró tévedése, az azeri szurkolókat viszont rettentően felháborította.

Szombaton egy második brexitnépszavazás megtartásáról szavazhatnak, pedig közben a miniszterelnök már megállapodott az Európai Bizottsággal.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás