Legyűrheti-e Románia a másik Romániát?

Pamfelt János

Szerző:
Pamfelt János

2017.09.29. 12:34

Áll a bál Romániában a kormányzó szociáldemokrata PSD elnöke körül. A román korrupcióellenes ügyészség egyre közelebb kerül ahhoz, hogy Liviu Dragnea a hálójába kerüljön. Too big to fail?

„Szerintem még csak nem is én vagyok a tétje ennek az egész történetnek, hanem azt gondolom, hogy valójában a tét maga a PSD!” – jelentette ki Liviu Dragnea a romániai szociáldemokrata kormánypárt (PSD) elnöke és erős embere a korrupcióellenes ügyészség vádjaival kapcsolatban. A DNA annak kapcsán vizsgálódik Dragnea és másik két kormánytag ellen, hogy egy Dragneához közel álló cég hasznosíthatja azt a Teleorman megyei tavat, amely történetesen a pártelnök egyik kedvenc horgászhelye. Itt pecázott például a nem olyan rég ellene fordult ex-kormányfővel, Sorin Grindeanuval is, még Grindeanu miniszterelnöki kinevezése előtt.

Felthetőleg Dragnea kijelentése, amely a PSD a saját háta mögött tartásáról szól, igazabb annál, mint amennyi energiát belefektetett a végiggondolásába.

Ha nagyban s távolról nézzük ezt a történetet, akkor az van, hogy Románia működésétől inkább idegen a DNA. Az a társadalmi támogatottság, amit a korrupcióellenes ügyészség maga mögött tudhat, azoknak a Romániája, akiknek elege lett abból a Romániából, ami a „létező Románia”, minden korrupciójával s mismásolásával együtt. A másik Románia, az, amelyikből az előbbieknek elege lett, viszont éppen az a világ, ahol az ügyek intézése, a problémák megoldása így működött mindig is. Felfoghatnánk úgy is ezt a kérdést, mint ennek a két Romániának az élet-halál harca.

Nem olyan rég azonban végérvényesen sikerült tisztázni, hogy

ez is egy olyan történet, amit, ha közelebbről nézünk, akkor nem találunk egy szem fehér bárányt sem benne.

Pontosabban: az összes szereplő, akit fel tudunk idézni, fekete bárány.

Az derült ki ugyanis, hogy a DNA vezetője, Laura Codruța Kövesi annál a Gabriel Opreánál tartózkodott a 2009-es, Traian Băsescu győzelmét hozó választásokon, aki később belügyminiszter lett, jelenleg meg a DNA egyik „kliense”. S ki volt még ott? Többek között George Maior és Florian Coldea. Maiorról azt kell tudni, hogy a Securitate-utód SRI elnöke volt 2006 és 2015 között. Florian Coldearól meg azt, hogy 2005 és 2017 között az igazgatóhelyettese volt ugyanennek az intézménynek.

Természetesen mindenki magánjellegű találkozóról beszél, de már

maga a tény, hogy ezek az emberek egy ilyen meghatározó pillanatban egy nappaliban ültek, felér az összes DNA-elleni vád igazolásával.

Az ugyanis Dragnea és a PSD-sek véleménye az ellenük folyó, szerintük boszorkányüldözéssel kapcsolatban, hogy a DNA maga nem sokkal több, mint a titkosszolgálatok s az amerikaiak közös projektje a „nép”, vagyis ők maguk ellen.

Innen meg nem nehéz behelyettesíteni a szereplőket. Főleg úgy nem, hogy Traian Băsescu, a DNA Románián belüli szuperhatalommá válását lehetővé tevő ex-államelnök előlépett a DNA túlkapásainak egyik leghangosabb kritikusává. Azt is mondta például, hogy mandátuma alatt elmulasztotta megróni „gyermekét”, a DNA-t.

A DNA ügyészei a „dossziékat” a titkosszolgálat, a SRI munkatársaival közösen állítják össze. Plusz a SRI majdnem mindenkit megfigyel, akire kapacitása van. Majdnem nyilvánvaló, hogy

sokkal több anyaguk van, mint amennyi ügy, s sejthető, hogy annyi ügy van, amennyit szeretnének.

Vagy, amit rossz nyelvek mondanak: amennyit az amerikaiak, s a különböző belharcok győztesei akarnak.

De a fekete bárányokra visszatérve, íme egy szürke: Klaus Johannis. A szász és egyben nagyromán államelnökről azt kell mindenképpen tudni, hogy nem csak fényévekkel visszafogottabb, mint a köztudottan fenegyerek-sebességű Băsescu, hanem ennek az egész korrupció-ellenes retorikának az egyik leghangosabb szószólója is. Mindezt úgy, hogy a mögötte álló, többek között  Băsescu egykori pártjából alakult PNL nem igazán népszerű, neki az agya meg valahol mindig az újraválasztásán kattog.

S ha itt tartunk, akkor érdemes szót ejteni Mihai Tudose jelenlegi miniszterelnökről is, akinek majdnem minden komolyan vehető képzettsége a SRI különböző intézményeihez köthető, sőt a doktori címét is a kémképző akadémián szerezte. S akkor mit csinál a PSD-s kormány élén? Mondtam én, hogy letisztázottak a frontvonalak?!

Röviden: egy szanaszét lévő, megtépázott PSD áll szemben azzal, amit a PSD-sek úgy szeretnek hívni, hogy a RENDSZER.

Ami tisztán látszik mindebből az az, hogy a Liviu Dragnea körüli hurok egyre csak szorul, s tényleg idő kérdése, hogy mikor fog az igazi „nagyhal” hálóba kerülni. Egyre közelebb kerülnek hozzá, és egyre nagyobb várakozás övezi a „kifogását”. Persze, leírni a bajszos úriembert balgaság lenne: úszott ő már ki a Belina-tóhoz hasonló csapdákból ezt megelőzően is.

Ha viszont őrá is bilincs kerül, akkor jó kérdés, hogy mi következhet Románia köztudottan legkorruptabb s ugyanakkor minden eddigi 1989 utáni parlamenti választáson a legnagyobb pártként szereplő monstrum életében? S ha a nagyhal nem lesz, akkor az lesz a kérdés, hogy egyáltalán lehetséges-e az, hogy olyasvalaki kerüljön a párt élére, aki nem ilyen Dragnea-típus?

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek