+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pamfelt János
2017. szeptember 29. péntek, 12:34
Áll a bál Romániában a kormányzó szociáldemokrata PSD elnöke körül. A román korrupcióellenes ügyészség egyre közelebb kerül ahhoz, hogy Liviu Dragnea a hálójába kerüljön. Too big to fail?

 

„Szerintem még csak nem is én vagyok a tétje ennek az egész történetnek, hanem azt gondolom, hogy valójában a tét maga a PSD!” – jelentette ki Liviu Dragnea a romániai szociáldemokrata kormánypárt (PSD) elnöke és erős embere a korrupcióellenes ügyészség vádjaival kapcsolatban. A DNA annak kapcsán vizsgálódik Dragnea és másik két kormánytag ellen, hogy egy Dragneához közel álló cég hasznosíthatja azt a Teleorman megyei tavat, amely történetesen a pártelnök egyik kedvenc horgászhelye. Itt pecázott például a nem olyan rég ellene fordult ex-kormányfővel, Sorin Grindeanuval is, még Grindeanu miniszterelnöki kinevezése előtt.

 

Felthetőleg Dragnea kijelentése, amely a PSD a saját háta mögött tartásáról szól, igazabb annál, mint amennyi energiát belefektetett a végiggondolásába.

 

Ha nagyban s távolról nézzük ezt a történetet, akkor az van, hogy Románia működésétől inkább idegen a DNA. Az a társadalmi támogatottság, amit a korrupcióellenes ügyészség maga mögött tudhat, azoknak a Romániája, akiknek elege lett abból a Romániából, ami a „létező Románia”, minden korrupciójával s mismásolásával együtt. A másik Románia, az, amelyikből az előbbieknek elege lett, viszont éppen az a világ, ahol az ügyek intézése, a problémák megoldása így működött mindig is. Felfoghatnánk úgy is ezt a kérdést, mint ennek a két Romániának az élet-halál harca.

 

Nem olyan rég azonban végérvényesen sikerült tisztázni, hogy

 

ez is egy olyan történet, amit, ha közelebbről nézünk, akkor nem találunk egy szem fehér bárányt sem benne.

 

Pontosabban: az összes szereplő, akit fel tudunk idézni, fekete bárány.

 

Az derült ki ugyanis, hogy a DNA vezetője, Laura Codruța Kövesi annál a Gabriel Opreánál tartózkodott a 2009-es, Traian Băsescu győzelmét hozó választásokon, aki később belügyminiszter lett, jelenleg meg a DNA egyik „kliense”. S ki volt még ott? Többek között George Maior és Florian Coldea. Maiorról azt kell tudni, hogy a Securitate-utód SRI elnöke volt 2006 és 2015 között. Florian Coldearól meg azt, hogy 2005 és 2017 között az igazgatóhelyettese volt ugyanennek az intézménynek.

 

Természetesen mindenki magánjellegű találkozóról beszél, de már

 

maga a tény, hogy ezek az emberek egy ilyen meghatározó pillanatban egy nappaliban ültek, felér az összes DNA-elleni vád igazolásával.

 

Az ugyanis Dragnea és a PSD-sek véleménye az ellenük folyó, szerintük boszorkányüldözéssel kapcsolatban, hogy a DNA maga nem sokkal több, mint a titkosszolgálatok s az amerikaiak közös projektje a „nép”, vagyis ők maguk ellen.

 

Innen meg nem nehéz behelyettesíteni a szereplőket. Főleg úgy nem, hogy Traian Băsescu, a DNA Románián belüli szuperhatalommá válását lehetővé tevő ex-államelnök előlépett a DNA túlkapásainak egyik leghangosabb kritikusává. Azt is mondta például, hogy mandátuma alatt elmulasztotta megróni „gyermekét”, a DNA-t.

 

A DNA ügyészei a „dossziékat” a titkosszolgálat, a SRI munkatársaival közösen állítják össze. Plusz a SRI majdnem mindenkit megfigyel, akire kapacitása van. Majdnem nyilvánvaló, hogy

 

sokkal több anyaguk van, mint amennyi ügy, s sejthető, hogy annyi ügy van, amennyit szeretnének.

 

Vagy, amit rossz nyelvek mondanak: amennyit az amerikaiak, s a különböző belharcok győztesei akarnak.

 

De a fekete bárányokra visszatérve, íme egy szürke: Klaus Johannis. A szász és egyben nagyromán államelnökről azt kell mindenképpen tudni, hogy nem csak fényévekkel visszafogottabb, mint a köztudottan fenegyerek-sebességű Băsescu, hanem ennek az egész korrupció-ellenes retorikának az egyik leghangosabb szószólója is. Mindezt úgy, hogy a mögötte álló, többek között  Băsescu egykori pártjából alakult PNL nem igazán népszerű, neki az agya meg valahol mindig az újraválasztásán kattog.

 

S ha itt tartunk, akkor érdemes szót ejteni Mihai Tudose jelenlegi miniszterelnökről is, akinek majdnem minden komolyan vehető képzettsége a SRI különböző intézményeihez köthető, sőt a doktori címét is a kémképző akadémián szerezte. S akkor mit csinál a PSD-s kormány élén? Mondtam én, hogy letisztázottak a frontvonalak?!

 

Röviden: egy szanaszét lévő, megtépázott PSD áll szemben azzal, amit a PSD-sek úgy szeretnek hívni, hogy a RENDSZER.

 

Ami tisztán látszik mindebből az az, hogy a Liviu Dragnea körüli hurok egyre csak szorul, s tényleg idő kérdése, hogy mikor fog az igazi „nagyhal” hálóba kerülni. Egyre közelebb kerülnek hozzá, és egyre nagyobb várakozás övezi a „kifogását”. Persze, leírni a bajszos úriembert balgaság lenne: úszott ő már ki a Belina-tóhoz hasonló csapdákból ezt megelőzően is.

 

Ha viszont őrá is bilincs kerül, akkor jó kérdés, hogy mi következhet Románia köztudottan legkorruptabb s ugyanakkor minden eddigi 1989 utáni parlamenti választáson a legnagyobb pártként szereplő monstrum életében? S ha a nagyhal nem lesz, akkor az lesz a kérdés, hogy egyáltalán lehetséges-e az, hogy olyasvalaki kerüljön a párt élére, aki nem ilyen Dragnea-típus?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter videón jelentette be, hogy vasárnap reggeltől vége a Németországgal szemben bevezetett korlátozásoknak.

Három halottja van a koronavírusnak szombat reggelre, ráadásul már 2279 gyógyultat is fel tudunk mutatni.

A héten lezajlott szerb kupában az még összejött, hogy maximum ezer ember menjen ki a meccsre, de semmi másról nem gondoskodtak különösebben a szervezők.

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás