Miniszterkedés helyett inkább kapák visszaszerzésével foglalkozna Lázár János

Szerző: Kiss Brigi
2017.09.28. 17:52

Lázár János szerint rendkívül tanulságos, mi érdekli az embereket valójában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megfontolandónak nevezte az őcsényi menekültbotrány kapcsán az Azonnali felvetését, hogy legyen valamiféle felvilágosító kampány annak érdekében, hogy az emberek ne nézzék terroristának és ne rettegjenek a legális menekültektől.

Miniszterkedés helyett inkább kapák visszaszerzésével foglalkozna Lázár János

Ahogy múlt héten már jeleztük, mostantól az Azonnali igyekszik minden kormányinfón ott lenni és kérdezni. Így tettünk ezúttal is. A Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János kancelláriaminiszter résztvételével 99. alkalommal megrendezett sajtótájékoztatón így kiderült például az is, hogyan értette Lázár János a Magyar Időknek adott interjúban saját jövőjével kapcsolatban azt, hogy „a választókerületemre való összpontosítással tehát nem kiszállni akarok a nagypolitikából, hanem továbbképezni magamat benne”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Azonnali kérdésére egy előző esti tarjáni (Hódmezővásárhely egy részének neve) lakossági fórumon történtekről szóló anekdotával válaszolt. A történet főszereplője Kovács Sándor bácsi volt, aki a fórumon leült az első sorba, és Lázár beszámolója szerint azt mondta neki: nagyon szép dolog ez a városfejlesztés, meg az ország politikai helyzete is,

de a rendőrök valami bűnügy kapcsán elvették a kapáját, ő meg szeretne holnap reggel kapálni, ezért szerezzem vissza a kapáját. Óriási tanulság, hogy mi érdekli az embereket valójában. Rendkívül továbbképzést jelentett számomra a tegnap este – mesélte a miniszter.

Kérdeztük Lázár Jánost az őcsényi ügyről is. Mint ismert, a Migration Aid közvetítésével egy helyi vállalkozó legális, a magyar állam által elismert menekülteket fogadott volna saját panziójában egy rövid pihenésre, ám a Tolna megyei falu lakossága totálisan kiakadt, ismeretlenek a panziótulajdonos gépjárművét is megrongálták, az eset pedig egyenesen a polgármester lemondásához vezetett. 

A miniszter kérdésünkre leszögezte: a kormánynak nincs véleménye az ügyről, ő maga is csak a sajtóból tájékozódik, de a személyes véleménye az, hogy talán érdemes lett volna megbeszélni egymással a dolgokat. Az Azonnali azon felvetésére, miszerint a sorosozós kommunikációs kampány mellett talán érdemes lenne elgondolkodni egy olyan tájékoztató kampányról is, ami azt célozná, hogy a legális menekülteket ne tartsák terroristának az emberek és ne rettegjenek tőlük, Lázár János azt mondta:

ez egy megfontolandó fölvetés.

Kíváncsian várjuk, hogy lesz-e ebből bármi a jövőben. 

Az őcsényi ügyről egyébként később a 444 is érdeklődött. Azt kérdezték: nem gondolja-e a kormány, hogy a migrációval kapcsolatos kommunikációja tüzelte fel ennyire az embereket? Lázár János szerint ez nem a kormány felelőssége,

eleve ilyen a magyar társadalom.

Majd hozzátette még azt is: minden politikus felelőssége, hogy világos különbséget tegyenek az illegális bevándorlók és a politikai menekültek között. Szerinte ők nem a politikai menekültek ellen szólalnak fel. 

Az Azonnali igyekezett még megtudni azt is, hogy körülbelül mekkora költséggel terveznek a legújabb sorosozós nemzeti konzultáció kommunikációs kampányára. Annál is inkább, mert az Átlátszó csütörtöki cikke szerint az előző, „Állítsuk meg Brüsszelt!” szlogenű konzultációt kísérő kampány, ideértve a „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!” kampány költségeit is, összesen 7,2 milliárd forintba került. Erre azonban nem kaptunk választ. Lázár János azt mondta, hogy majd ha vége lesz a konzultációnak, akkor derül csak ki, hogy összesen mennyibe is került ez az egész az adófizetőknek.

Fotó: MTI, Bruzák Noémi

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek