Nem akar beülni az AfD elnöke saját pártjának frakciójába

2017.09.25. 09:35

Nem akar pártja parlamenti frakciójába beülni Frauke Petry, a jobboldali populista AfD pártelnöke. Ezt Petry meglepetésszerűen jelentette be egy sajtótájékoztatón. Indoklás: a borzalmas tagság. Petry az AfD listavezetőivel ellentétben megnyerte az egyéni körzetét és már a választás estéjén többször bírálta saját pártját.

Nem akar beülni az AfD elnöke saját pártjának frakciójába

Nagy meglepetést okozott Frauke Petry, a jobboldali populista AfD elnöke, mikor a párt többi vezetőjével tartott közös hétfői berlini sajtótájékoztatón bejelentette:

nem kíván beülni az AfD parlamenti frakciójába.

Helyben nem indokolta a bejelentést, szó nélkül távozott a sajtótájékoztatóról. Facebook-oldalára azonban rögtön kikerült egy szöveg, amelyben Petry arról ír:

az AfD-ben szűk egy éve marginalizálják a párt reálpolitikát képviselő politikusait, a mérsékelt irányvonalat képviselő arcok pedig minden szinten szorulnak ki a pártból.

Petry szerint ez a folyamat azzal fenyeget, hogy a párt korábban erőteljes politikai programját súlyosan aláássa – ennek egyik fájdalmas jele már most, hogy a komolyan vehető párttagok sorozatosan hagyják el az AfD-t.

Az AfD elnöke szerint az AfD egy ideje már nem célirányosan működő pártként működik, egyes politikusok pártprogramtól jobbra álló kontrollálatlan, a médiát uraló kiszólásai sokkal inkább egy anarchista, erjedő halomra emlékeztetik Frauke Petryt. Nem lehet komolyan vehető, kormányképes ellenzéki pártot működtetni úgy, ha közben nem kínálunk reális alternatívát, figyelmeztet Petry. 

Mivel ezt a know-howra és a párttagságra vonatkozó exodust saját pozíciómból már nem tudom megfékezni, így hosszas küzdelmeket követően úgy döntöttem, nem leszek tagja a német parlamentben alakuló AfD-frakciónak, írja Petry. Független képviselőként folytatja, hogy egy tisztességes konzervatív politika arca és hangja legyen.

A sajtótájékoztatón Petry kivonulását követően Alexander Gauland arról beszélt: elnézést kér, amiért nem tudja értelmezni Petry gondolatait. Szerinte a politikus AfD-s színekben nyert egyéni mandátumot, vita lezárva. A párt egyik szóvivője, Jörg Meuthen szerint Petry régóta nem tudott konstruktívan együttműködni a pártvezetéssel, és hibás narratíva az is, ha a sajtó Petryt tisztességesnek, a párt maradék részét pedig vadnak állítja be. Majd elnézést kért a sajtótól a pártelnök viselkedéséért.

Frauke Petry bár az AfD elnöke, a választás előtt háttérbe kellett vonulnia: a párt listáját Alice Weidel és Alexander Gauland vezették, akiknek Petry többször is burkoltan beszólt a választás estéjén a német köztévének nyilatkozva.

Sem Weidel, sem Gauland nem tudta megnyerni egyébként az egyéni körzetét, ellentétben Petryvel,

aki magabiztosan, 37 százalékkal nyerte szászországi körzetét. Szászországban egyébként az AfD a legerősebb párt, két további egyéni körzetet sikerült a tartományban nyerniük.

Máshol nem jutottak egyéni mandátumhoz. 

FOTÓ: dpa

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek