+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2017. szeptember 25. hétfő, 09:35
Nem akar pártja parlamenti frakciójába beülni Frauke Petry, a jobboldali populista AfD pártelnöke. Ezt Petry meglepetésszerűen jelentette be egy sajtótájékoztatón. Indoklás: a borzalmas tagság. Petry az AfD listavezetőivel ellentétben megnyerte az egyéni körzetét és már a választás estéjén többször bírálta saját pártját.

 

Nagy meglepetést okozott Frauke Petry, a jobboldali populista AfD elnöke, mikor a párt többi vezetőjével tartott közös hétfői berlini sajtótájékoztatón bejelentette:

 

nem kíván beülni az AfD parlamenti frakciójába.

 

Helyben nem indokolta a bejelentést, szó nélkül távozott a sajtótájékoztatóról. Facebook-oldalára azonban rögtön kikerült egy szöveg, amelyben Petry arról ír:

 

az AfD-ben szűk egy éve marginalizálják a párt reálpolitikát képviselő politikusait, a mérsékelt irányvonalat képviselő arcok pedig minden szinten szorulnak ki a pártból.

 

Petry szerint ez a folyamat azzal fenyeget, hogy a párt korábban erőteljes politikai programját súlyosan aláássa – ennek egyik fájdalmas jele már most, hogy a komolyan vehető párttagok sorozatosan hagyják el az AfD-t.

 

Az AfD elnöke szerint az AfD egy ideje már nem célirányosan működő pártként működik, egyes politikusok pártprogramtól jobbra álló kontrollálatlan, a médiát uraló kiszólásai sokkal inkább egy anarchista, erjedő halomra emlékeztetik Frauke Petryt. Nem lehet komolyan vehető, kormányképes ellenzéki pártot működtetni úgy, ha közben nem kínálunk reális alternatívát, figyelmeztet Petry. 

 

Mivel ezt a know-howra és a párttagságra vonatkozó exodust saját pozíciómból már nem tudom megfékezni, így hosszas küzdelmeket követően úgy döntöttem, nem leszek tagja a német parlamentben alakuló AfD-frakciónak, írja Petry. Független képviselőként folytatja, hogy egy tisztességes konzervatív politika arca és hangja legyen.

 

A sajtótájékoztatón Petry kivonulását követően Alexander Gauland arról beszélt: elnézést kér, amiért nem tudja értelmezni Petry gondolatait. Szerinte a politikus AfD-s színekben nyert egyéni mandátumot, vita lezárva. A párt egyik szóvivője, Jörg Meuthen szerint Petry régóta nem tudott konstruktívan együttműködni a pártvezetéssel, és hibás narratíva az is, ha a sajtó Petryt tisztességesnek, a párt maradék részét pedig vadnak állítja be. Majd elnézést kért a sajtótól a pártelnök viselkedéséért.

 

Frauke Petry bár az AfD elnöke, a választás előtt háttérbe kellett vonulnia: a párt listáját Alice Weidel és Alexander Gauland vezették, akiknek Petry többször is burkoltan beszólt a választás estéjén a német köztévének nyilatkozva.

 

Sem Weidel, sem Gauland nem tudta megnyerni egyébként az egyéni körzetét, ellentétben Petryvel,

 

aki magabiztosan, 37 százalékkal nyerte szászországi körzetét. Szászországban egyébként az AfD a legerősebb párt, két további egyéni körzetet sikerült a tartományban nyerniük.

 

Máshol nem jutottak egyéni mandátumhoz. 

 

FOTÓ: dpa

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a szegény körülmények között élő csecsemők vannak veszélyben, de a fejlett országokban is nehéz elmenekülni a probléma elől. A magyar fővárost ezermilliárdos kár is érheti a rossz minőségű levegő és szmog miatt.

De nemcsak az oszmán szultán, mások ellen is fellázadhatunk a magyarokkal az Age of Empires III új verziójában.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás