Ha Németország Magyarország lenne, a viccpárt a parlamentben ülne

Szerző: Bukovics Martin
2017.09.25. 10:53

A német viccpárt lett a legnagyobb németországi parlamenten kívüli párt kereken 1 százalékos eredményével. A Die Parteire 452 922 szavazatot adtak le a szeptember 24-i választáson.

Ha Németország Magyarország lenne, a viccpárt a parlamentben ülne

Martin Sonneborn német EP-képviselő, a Die Partei nevű viccpárt elnöke dicsőséges Facebook-posztban jelentette be: pártja kereken 1 százalékot szerzett a németországi parlamenti választáson, ezzel ők lettek a legnagyobb parlamenten kívüli ellenzéki párt. (Ez korábban a polgári-liberális FDP volt, ők azonban most vastagon 10 százalék fölötti eredménnyel jutottak vissza a Bundestagba.)

A Die Partei egyéni választókörzetek terén a nagyvárosokban volt erős – az erős persze relatív, ezekben a körzetekben tudott 2 százalékot vagy annál többet elérni.

Sonneborn pártja a berlini Kreuzberg-Friedrichshainban szerepelt a legjobban: 7,2 százalékot értek el, ráverve az AfD-re és az FDP-re is a hagyományosan balos körzetben,

amit az azt sorozatban négyszer nyerő Hans-Christian Ströbele visszavonulását követően sikerült megtartaniuk a Zöldeknek.

Összehasonlításként: az LMP-re a 2014-es magyarországi országgyűlési választáson 269 414 ember szavazott. Sok sebből vérzik a hasonlat, de a Die Partei-szavazótábor Magyarországon eszerint körülbelül 11 százalékot érne.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek