Volt szocialista miniszter vezetésével alakult meg a nyugdíjasok Momentumja

Szerző: Kiss Brigi
2017.09.20. 08:03

Nem tartják magukat sem jobboldalinak, sem baloldalinak, ügyeket akarnak képviselni és Macron a példaképük. Nem, ez nem a Momentum, hanem egy hónapokkal a választások előtt felbukkant új párt, amelyet egy nyugdíjas civilszervezet vezetője és egy volt MSZP-s miniszter gründolt. Az Azonnali a párt bemutatóján járt.

Volt szocialista miniszter vezetésével alakult meg a nyugdíjasok Momentumja
Nyugdíjastéma és egy korábbi MSZP-s prominens? Ugye mindenki Schmuck Andor kezét sejti az ügy hátterében?

Nem is tévedhettek volna nagyobbat!

Kávé nélküli sajtóreggelin mutatkozott be a Lendülettel Magyarországért párt kedden. Az alakulat két vezetője társelnökségben Földényi György, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke és Lévai Katalin, a Medgyessy-kormány esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli minisztere lettek. Hogy ne áruljunk zsákbamacskát, rögtön az elején eláruljuk: ez tényleg egy elsősorban nyugdíjasokat célzó párt, az egyelőre igencsak hiányos honlapjukon elérhető programjuk is főleg az idősek helyzetének javításával foglalkozik. Feltétel nélküli alapnyugdíjat és az idősoktatás megszervezését ígérik többek között.  

Földényi a pártalapítást azzal indokolta, hogy hiába vezetett egy állítása szerint 450 ezres tagságú civilszervezetet, hiába próbálták elérni, hogy a javaslataikból valamiféle konkrét lépések is legyenek, ez így nem ment. A nyugdíjaspárttól viszont azt várják, hogy nagyobb eséllyel fogják tudni érvényesíteni az elképzeléseiket. 

És hogy miért nyugdíjas Momentum a Lendülettel? 

Egyrészt Lévai Katalin maga mondta, hogy a pártnevet a francia elnök Emmanuel Macron pártjának a neve (En Marche!, azaz Előre!) ihlette, és hát a Momentumról is tudni, hogy eléggé szimpatizálnak Macronnal és mozgalmával. 

Másrészt a volt MSZP-s miniszter hangsúlyozta azt is, hogy

ők se nem baloldali, se nem jobboldali szerveződés. Ők az Ügyekre fókuszálnak.

Ez is kísértetiesen hasonlít a Momentum öndefiníciójára.

És persze itt is vannak egyfajta cselekvés körei, bár a Lendülettel Magyarországért vezetői ezt úgy fogalmazták meg bemutatkozásuk során, hogy kiemelt céljuk a közösségszervezés. 

Összefogni, de mikor?

Egy dologban viszont mégsem hasonlítanak a Momentumra: nem zárkóznak el attól, hogy esetleg más pártokkal is együttműködjenek a jövőben. Hogy kivel? Ezt egyelőre nem tudják, és nem is tartják még időszerűnek, hogy megválaszolják. Most inkább azzal foglalkoznak, hogy minél többen megismerjék őket. 

Lévai Katalin saját szocialistapárti múltjára reflektálva a sajtóreggelin beszélt arról is: az MSZP-nek több olyan meglátása és javaslata is van, amivel egyetértenek, ám jó ötletből a többi pártnál is akad, így ebből egyelőre semmi sem következik automatikusan. Tárgyalni mindenkivel hajlandóak a szélsőjobboldali szerveződéseket leszámítva.

Az Azonnali kérdésére, miszerint a Jobbikot szélsőjobboldalinak tartják-e, azt válaszolták: nem, a Jobbik mára megváltozott.

A 2018-as választások előtt pár hónappal alakult, a Facebookon a cikk írásakor 5 (öt) lájkolóval rendelkező párt vezetőitől az Azonnali igyekezett kihúzni, hogy mi a garancia arra, hogy nem egy újabb kamupártról van szó, mint amilyenekből 2014 előtt is rengeteg feltűnt azzal a céllal, hogy lenyúlja az állam által a választáson való elinduláshoz adott százmilliókat, majd felszívódott.

Erre azt a kifejezetten biztató választ kaptuk, hogy az,

hogy ők is kamupárt-e, csak utólag derül majd ki, de ígérik, nem fognak eltűnni, egy év múlva is ugyanígy le fogunk tudni majd ülni.

Ők ugyanis, higgyük el, hosszú távra terveznek, építkezni akarnak, ehhez nem kevesebb, mint tíz éves stratégiát dolgoztak ki.

Jövőre pedig szerény céljuk bekerülni a parlamentbe. 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek