Momentumos vezető írta alá Vágó Gábor bérplafonos népszavazási ívét

2017.09.19. 15:45

Bár a Momentum pártként elvi okokból nem támogatja Vágó Gábor állami vezetők bérplafonjáról szóló népszavazási kezdeményezését, a Széll Kálmán téren aláírást gyűjtő elnökségi tag, Cseh Katalin végül aláírt neki.

Momentumos vezető írta alá Vágó Gábor bérplafonos népszavazási ívét

Vágó Gábor a Széll Kálmán téren ment oda a Momentum aláírásgyűjtő standjához kedd reggel, hogy a másik általa beadott, ám a Momentum által nem támogatott népszavazási kezdeményezés ügyét előbbre vigye. Akkor még sem a Momentum, sem Vágó nem tudta, hogy a korrupciós bűncselekmények elévülését 12 évre hosszabbítását célzó, szintén Vágó által kezdeményezett aláírásgyűjtés órákon belül okafogyottá válik: a parlament a Jobbik javaslatára módosította a Büntető törvénykönyvet.

Az állami vezetők bérplafonjáról szóló kezdeményezésről Vágó az Azonnalinak nyáron így fogalmazott: „Pofátlanság, hogy az állami cégvezetők a többszörösét teszik zsebre annak, amit a köztársasági elnök keres, miközben nem működnek a cégeik által nyújtott közszolgáltatások!”

A Momentum akkor így indokolta, miért nem áll be Vágó akciója mellé: „A Momentum szerint a közszférában a magánszférához hasonlóan versenyképes, a piaci viszonyoknak megfelelő bérezésre van szükség, ezért nem támogatjuk Vágó Gábor népszavazási kezdeményezését. A Momentum-kormány páros lábbal fogja kirúgni a politikai kinevezetteket és felelősen gazdálkodó állami vállalatokat fog működtetni, ahol a vezetők fizetését nem a köztársasági elnökéhez, hanem a saját munkájuk eredményeihez és a gazdasági lehetőségekhez mérjük.” A Momentummal szemben beállt viszont a kezdeményezés mögé az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, az Együtt és a Kétfarkú Kutyapárt.

Vágó Gábor ennek ellenére elkezdte győzködni a Momentum Széll Kálmán térre kitelepült elnökségi tagját, a korrupciós bűncselekmények 12 éves elévüléséért aláírást gyűjtő Cseh Katalint, mondván: több momentumos is úgy nyilatkozott még az olimpiarendezésről szóló aláírásgyűjtés kapcsán, hogy azok aláírásainak örülnek leginkább, akik szeretnének olimpiát, de azért megszavaztatnának róla másokat is.

„Ugyanezt kérem tőletek az állami vezetők bérplafonjáról szóló kezdeményezés esetében, írjátok alá ti is, hadd döntsön róla a nép” – érvelt.

Cseh Katalin Vágó érveinek hatására végül rögtön a helyszínen aláírta az ex-LMP-s bérplafonos népszavazási kezdeményezését. Az aláírást követően az Azonnalinak elmondta, pártja álláspontja természetesen más a kérdésben,

rendíthetetlen demokrácia- és népszavazáspártiként azonban egyáltalán nincs ellenére, ha a kérdésről népszavazáson kérdezik meg a választókat.

Kérdésünkre, miszerint nem tart-e attól, hogy a pártegység megbontása miatt kiteszik az elnökségből, Cseh Katalin nevetve úgy válaszolt: a Momentum demokratikus párt, ők nem így működnek.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek