+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szarvas Koppány Bendegúz
2017. szeptember 13. szerda, 08:47
Legfőbb ideje az ellenzéki erőknek feladni a diktatúrázást meg a mozgalmárkodást a mozgalmárság kedvéért, és el kell kezdeni úgy csinálni, mintha egy normális országban élve készülnénk a választásokra.

 

Budapesten volt könyvet bemutatni Szrgya Popovics, az erőszakmentes ellenállás doyenje, aki a Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom Agóráján tartott előadást. Gulyásék bizonyára hasznát veszik az erőszakmentes aktivizmus know-howjának – még ha valószínűtlen is, hogy elérik céljukat, a választási rendszer arányosítását. Ami amúgy sem segítene érdemben hazánk gondjain, de legalább nagyon profin fognak küzdeni érte.

 

Az összecsiszolódott csapat pedig a megszerzett tapasztalatnak tényleges hasznát veheti majd esetleg egy választási kampányban. Megkérdeztem Szrgyát arról, hogy ugyanazokat a tanácsokat adná-e választást nyerni akaró pártoknak, mint önkényuralmat buktatni akaró mozgalmároknak: határozott és buzgó igennel felelt. Úgyhogy az energia akkor sem vész kárba, ha a mozgalom be is dőlne.

 

Szrgya Popovics könyvének címe: Útmutató a forradalomhoz. Elnyomó rezsimek meggyengítésének módszereit mutatja be. Ezzel Magyarországon csak két probléma van:

 

nem lesz forradalom a közeljövőben, részben pont azért, mert a rezsim nem elnyomó.

 

Nem, Magyarországon – akármilyen szentségtörőnek is hangzik egyeseknek – nincs érezhető, fizikai elnyomás.

 

Anyagi nyomás, igen, az van. Feszültség, igen, van. Egzisztenciális félelem, amire ha kell, rá is játszik a rendszer, az is van. De ezen túl az országban demokratikus keretrendszer működik. Néha egy-két embert – például a festékdobáló Gulyás Mártont – bevisznek riogatásnak, de nagyon ügyelnek rá, hogy ne tolják túl ezeket az eseteket, és hamar le is tudják az ilyen kínos epizódokat.

 

Csak azt fenyegetik, aki ténylegesen veszélyezteti őket. Minél magasabbra kerül valaki, annál keményebben bánnak el vele, ha úgy adódik, ez igaz.

 

De: a kis halakat nyugton hagyják, ha azok nyugton maradnak. Tökéletesen el lehet lenni a NER-ben, még csak be sem kell feküdni.

 

Sőt! Tüntetni is ki lehet menni, nem lesz miatta retorzió. A Fidesz még örül is annak, ha a lakosok ilyen módon kieresztik a gőzt.

 

Ellenpélda: Oroszországban bezárnak, ha megosztasz egy képet, ami Putyint sminkben ábrázolja. Magyarországon mi történik, ha valami hasonlót osztasz meg? Semmi. Teljes véleményszabadság van. A gazdasági hatalommal visszaélnek, ahogy tudnak, ez tény, és felvásárolnak, akit tudnak, például a Népszabadságot is. De mégis hol van ez Törökországhoz képest, ahol most is tömegével ülnek börtönökben újságírók?!

 

Teljességgel élhető ez a rendszer, ha az ember nem foglalkozik politikával. A mai magyar rezsim leginkább olyan, mint az 1988-as Magyarország, csak a mostaniaknak még nem fogyott el a pénzük. Mindebbe pedig kényelmesen bele lehet nyugodni, és a magyarokról bebizonyosodott az évszázadok során, hogy a morogva belenyugvás koronázatlan kaiserjai und königjei.

 

Az ellenállás tehát esélytelen – mert nincs mi ellen.

 

Nincs meglincselhető ávós, nincs szurokba és tollba forgatható pecsovics sem, még csak egy felfegyverzett posztos rendőr sincs, akit nyugodt szívvel meg lehetne dobálni! Ez egy zseniális vonás a rendszertől, ritkán látni ilyet. Nincs ellenállás és nincs forradalom sem. Nincs forradalom, mert nincsenek forradalmi tettek.

 

A forradalmi tett feltétele, hogy valami olyasmit tesz az ember, amit amúgy nem szabadna.

 

1956-ban tüntetni is tilos volt – ergo egy tüntetést szervezni forradalmi tett volt. Ma – rutin. Tulajdonképpen ebben a rendszerben politikailag mindent szabad. Tüntetni, okos cikkeket írni, gerillaakciókat szervezni: maximum túlbuzog a helyi önkormányzat és megbírságol, ha lefestjük a járdarepedést, aztán a helyi ellenzék majd levédeti a művet.

 

Mindent szabad, amit meg nem szabadna, ahhoz meg a sztenderd demokratáknak amúgy sem fűlik a foga.

 

Gondolok itt az épületrongálásra és -foglalásra, a kukagyújtogatásra, autóborogatásra. Pedig egyébként még talán működhetne is a dolog: 2006-ban sem a rendőrök adták le az első lövést, mégis a rendőrterror narratívája győzött. Lehet, hogy most is az lenne, ha hirtelen a dühös és elégedetlen tömeg elkezdené dobálni a rendőrsorfalat. De nem fogja, a fent vázolt okokból.

 

Ha ehhez hozzátesszük azt, hogy egyébként meg a kormánypárt legyőzhető választásokon, végképp léket kap a diktatúrázás. Nem is baj: az ellenzék annyit hangoztatta, hogy diktatúrában élünk, hogy teljesen elkoptatta a fogalmat, és lassacskán félő, hogy már nem is vennénk észre, ha tényleges diktatúra jönne, annyira ráunt mindenki az emlegetésére. 

 

Ha nem diktatúra, akkor mi? Nem is liberális demokrácia, ami itt van, és amit le kellene dönteni (minden elviselhetősége ellenére, elég gány egy rezsim ez, semmi szándékom nem volt mentegetni). Engem leginkább arra emlékeztet, amit gimnáziumban tanultam a drámákról: a középkorban nem volt tragédia, mert minden jó úgy, ahogy az Úr megteremtettte, szólt a domináns ideológia.

 

Szóval a Hamlet például nem tragédia, hanem „broken comedy”. Ilyesmi van Magyarországon is: „broken democracy”.

 

Mi következik mindebből? Leginkább az, hogy a forradalmi tetteket (amik szükségszerűen erőszakot is jelentenek) elengedhetjük. Ha pedig az erőszakos út kiesik a lehetőségek közül, marad egy megoldás a Fidesz megbuktatására: a választási győzelem.

 

Legfőbb ideje az ellenzéki erőknek feladni a diktatúrázást meg a mozgalmárkodást a mozgalmárság kedvéért, és

 

el kell kezdeni úgy csinálni, mintha egy normális országban élve készülnénk a választásokra.

 

Ami már csak azért is hasznos szellemi gyakorlat lesz, mert akkor kénytelen lesz az ellenzék belegondolni, hogy egyébként milyen az a normális ország, amit a választóknak fel akar ajánlani. Sokan ugyanis már itt gondban vannak. Pedig ez egyike a néhány alapvető lépésnek, amit meg kell tenni azért, hogy valamelyik politikai erő egyszer méltó legyen arra, hogy leváltsa a Fideszt.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás