Ne hisztizzetek! – Demeter Márta visszaüzen az MSZP-nek

Szerző: Bukovics Martin
2017.09.06. 14:17

Cicaharc! Alig jelentette be a szocialistákat otthagyó, szeptembertől az LMP parlamenti frakciójába belépő Demeter Márta a döntését, az MSZP már betámadta. Demeter Márta az Azonnalin keresztül üzen: a személyes hiszti műfaját hagyják meg a Fidesznek! Az MSZP-ben továbbra sem lát változást, Ron Werbert kiváló szakembernek tartja.

Ne hisztizzetek! – Demeter Márta visszaüzen az MSZP-nek

Harangozó Tamás, a szocpárt országgyűlési képviselője az ATV kedd reggeli műsorában arról beszélt, reméli, lesz Demeter Mártának más politikai terméke is az MSZP rugdosásán kívül, az exszocialista politikus ezirányú nyilatkozatai pedig önmagukat minősítik:

„Januárban lelépett, azóta nem akarja tudni, hogy az MSZP-ben milyen folyamatok vannak.”

Harangozó elismerte: a 28 tagú MSZP-frakcióban valószínűleg nehezebb volt érvényesülnie Demeter Mártának, mint a vele együtt 6 fősre bővült LMP-frakcióban. Harangozó a műsorban nagyon csúnya hazugságnak minősítette Demeter azon, Indexnek tett állítását, miszerint az MSZP nem szólal meg a letelepedési kötvények ügyében.

Hagyni kéne a személyes hisztit

Demeter Márta az Azonnalinak fentiekre úgy reagált, továbbra is tartja az állítását, miszerint a szocialisták szinte egyáltalán nem szólalnak meg a fideszes politikusok és a hozzájuk kötődő üzleti körök gazdagodását szolgáló letelepedési kötvények ügyében. „A tények makacs dolgok. Nem hallani az MSZP hangját az elmúlt hónapokban ezekben a kérdésekben” – mondja a már LMP-s képviselő.

Felhoztuk neki, hogy Harangozónak azért mégiscsak igaza lehet, hiszen pont ő volt az, aki többek között Demeter Mártával együtt jegyzett egy törvényjavaslatot még 2016 novemberében. Az akkori szocialista javaslat azon túl, hogy kivezette volna a letelepedési kötvényeket a piacról, előírta volna a kötvényközvetítők gazdasági bizottság előtti nyilvános beszámoltatását, akiket plusz NAV-vizsgálattal és 75 százalékos nyereségadóval sújtottak volna.

„Teljesen természetes, hogy az akkori MSZP-s beadványt jómagam is támogattam. Már akkor is sokat igyekeztem foglalkozni a letelepedési kötvények ügyével. Kilépésem óta viszont nem nagyon látszik aktivitás ezen a téren a szocialista pártnál” – reagált erre Demeter Márta, aki szerint Harangozó Tamás kedd reggeli nyilatkozata leginkább meglepő volt.

„Az én felvetéseim politikai felvetések, ezekre politikai érvekkel kellene válaszolni, nem személyes hisztivel. Azt a műfajt hagyjuk meg a Fidesznek” – üzent vissza Harangozónak.

Kíváncsiak voltunk, vajon lát-e bármiféle változást a szocpártnál azt követően, hogy miniszterelnök-jelöltjük, Botka László szegedi polgármester megígérte: rendet tesz az MSZP-ben. „Nem” – hangzott a rövid válasz. A hosszú pedig így: „Volt bárminek is személyi következménye? Például a Fidesz és az MSZP plakáttörvényes összejátszásának? Ezek mind-mind olyan kérdések, amelyekből mindenki leszűrheti magának a választ.”

Miért nem maradt független?

Felvetésünkre, miszerint simán lehet, hogy belülről elkezdődött egyfajta változást, csak ő ezt kintről már nem látja, Demeter Márta azt mondta:

„Egy dolog fontos: mit látnak a választók. És az MSZP-nél nem látnak változást” 

– fogalmazott, majd hozzátette, a továbbiakban a szocialisták belügyeinek kommentálása helyett egy új Fidesszel szembeni alternatívával kíván foglalkozni. Ez szerinte az LMP, amit ő az MSZP-ből való kilépését követő függetlenként eltöltött hét hónap tapasztalatait leszűrve a centrumban, a politikai paletta közepén lát.

Az Azonnali kíváncsi volt arra is, hogy vajon Demeter Márta miért nem maradt független képviselő. „Szilárd szövetségesek kellenek ahhoz, hogy fel lehessen mutatni valódi alternatívát az Orbán-kormánnyal szemben. Nagyon sokszor megkaptam a kérdést az elmúlt hónapokban, hogy szuperek az eredményeim, de mégis, mire lehet szavazni?” – magyarázta az LMP-frakcióba való belépésének motivációit. A képviselő az Azonnalinak nem zárta ki, hogy 2018-ban a párt jelöltje lesz – mint említette, ez elsősorban az LMP döntéshozó testületein és a választókon múlik.

Nincs morális aggály Ron Werber miatt

Ron Werberről is megkérdeztük Demeter Mártát, miután az Azonnalin megírtuk, az MSZP korábbi tanácsadója nagyon nagy eséllyel az LMP-t segíti majd a 2018-as kampányban.

Milyen lesz újra Ron Werber tanácsait hallgatni, tettük fel a kérdést. „Személy szerint Ron Werbert kiváló kampányszakembernek tartom” – mondja.

Demeter Márta beszélt nekünk arról is, hogy a Fidesz a 2002-es választási vereség miatt démonizálta a kampánytanácsadót, emiatt hihetik róla azt sokan, hogy ő a gyűlölet karmestere. „Nem kell felülni a Fidesz által gerjesztett indulatnak. Gyűlöletkampányt ebben az országban Orbán Viktor folytat.” 

Felvetésünkre, miszerint hogyan jön össze az LMP morális felsőbbrendűséget tükröző imidzse a negatív kampányról ismert Werberrel, a politikus úgy reagált: „Ron Werber kiválóan ért a politikai kampányokhoz, bennem semmilyen morális aggály nem merül fel az ő tervezett közreműködése miatt. Ha Ron Werber segíti majd az LMP kampányát, annak tartalmáról és irányáról akkor is az LMP testületei és politikusai hozzák majd a döntéseket.”

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek