Megcsillantotta humorát a kampányoló osztrák szélsőjobb

Szerző: Bukovics Martin
2017.09.04. 12:15

Ilyen a populizmus, amikor vicces: az Osztrák Szabadságpárt folytatásos minisorozatban mutatja be, milyen az, amikor hívatlan vendégek lepik el valakinek az otthonát, a családfő pedig képtelen úrrá lenni a helyzeten. Az október 15-i osztrák választásokra jelentős kreatív energiákat mozgósít az FPÖ.

Megcsillantotta humorát a kampányoló osztrák szélsőjobb

Fairebb viszonyokra van szükség, mondja a párt augusztus végén bemutatott kampányklipje, ami azzal indul, hogy egy bringaversenyen az oszták versenyzőt lazán megelőzi Szlovákia, Magyarország és Svájc. Később kiderül: az osztrák utolsó hely oka a bringa hátulján helyet foglaló vörös-fekete színekbe öltözött szandál-zoknis, szelfiző, szendvicsező túlsúlyos alak, azaz bárhogy is küzd az osztrák kispolgár, a szocdem-néppárti nagykoalíció megakadályozza boldogulását, sugallja a klip. Az osztrákosan rendezett szőlősorok mellett elsuhanó versenyzőket mutató képet Heinz-Christian Strach FPÖ-elnök narrálja: „Ausztria további fejlődésének egyetlen útja, ha megszabadulunk a vörös-fekete balaszttól.”

De ez még semmi ahhoz a minisorozathoz képest, amit az FPÖ az interneten terjeszt. Egyelőre az első részt láthatjuk csak: itt az Átlagos Osztrák Vidéki Családi Házban Élő házaspár női tagja az éjszaka közepén hirtelen arra lesz figyelmes, hogy hangokat hall a földszintről. Kéri férjét, Nyuszit (Hasi), nézze már meg, van-e ott valami. Naná, hogy van: az egész földszint átalakult egy szoft házibuliba. A feleség dühös: mondtam, hogy zárd be az ajtót! Nyuszi megígéri, hogy intézkedik: komótosan odasétál az ajtóhoz, megvizsgálja, hogy nyitva van-e, majd megállapítja, hogy igen. Ezt követően becsukja, és elégedetten visszasétál. Útközben rájön: talán be is kéne zárnia. Visszamegy az ajtóhoz, bezárja.

Visszaérvén feleségéhez elégedetten körbenéz a földszinten, ám az asszony dühe továbbra sem csillapodott. És azokkal ott mi lesz, hozza fel a lakásukban magukat jól érző hívatlan vendégeket. Nyuszi kelletlenül megemeli a hangját, és arra kéri az odabent tartózkodókat: hagyják zárva az ajtót. Jó északát! – teszi hozzá, majd elégedetten felsétál a hálószobába. A feleség köpni-nyelni nem tud és félő, hogy mindez akár a házasságukba is kerülhet, de erről már szerencsére lemaradunk, mert hirtelen megszólal Heinz-Christian Strache hangja. „Két év késésben vagyunk, az ajtók bezárása már nem oldja meg a problémákat. Az osztrákok pontosan tudják: a meghívásunk egészen addig él, amíg igénybe tudják venni szociális ellátórendszerünket. Ez igazságtalan. A vörös-fekete nagykoalíció nem érti ezt – mi viszont már régóta!”

Folytatása következik, ígéri a párt.

De hogy állnak most a szabadságpártiak?

Az FPÖ sok év után végre nyeregben érezheti magát. A jelenlegi szocdem-néppárti nagykoalíciónak Németországhoz hasonlóan lőttek: egyik partner sem akarja már a másikat, ezért is írtak ki előrehozott választásokat tavasszal. Szinte bizonyos, hogy szabadságpárti kancellárja nem lesz Ausztriának, arra viszont nagy az esély, hogy a következő kormányban benne legyen HC Strache pártja.

A kérdés már csak az, hogy egy neoliberális, jóléti államot leépítő, Sebastian Kurz vezette ÖVP-FPÖ kormány lesz ez, vagy egy szociális témákra nagyobb hangsúlyt helyező szocdem-szabadságpárti együttműködés – utóbbira példa a burgenlandi tartományi vezetés.

A közvélemény-kutatások másfél hónappal a választások előtt magabiztos Kurz-előnyt mutatnak: a külügy-, integrációs- és Európa-miniszter vezette néppárti lista 33 százalékon áll. Christian Kern kancellár SPÖ-je 25 százalékos támogatottsággal rendelkezik, az FPÖ 23 százalékon áll. Voltak ők ennél erősebbek is, a pártok támogatottságát mutató grafikonon gyönyörűen látszik, hogyan zuhant be Strachéék támogatottsága a hozzájuk hasonlóan migrációkritikus húrokat pengető, az FPÖ szerint a témáikat nemes egyszerűséggel lenyúló és újracsomagoló Sebastian Kurz májusi ÖVP-listavezetővé történő választását követően:

Kurz kancellárjelöltségét tényleg Strache bánja a legjobban. Eddigi szlogenje, a Bürgerkanzler is a múlté már. A politikus büszkén hirdette, hogy ő a polgárok kancellárja, hiszen neki van a legtöbb Facebook-lájkja. Ám a hétvégén Sebastian Kurz csendben beelőzött: a 31 éves politikust a cikk írásakor 687 ezren kedvelték a közösségi oldalon, az FPÖ-vezért 680 ezren. Kern kancellár inkább a személyes találkozásokra helyezi a hangsúlyt a virtuális ismertségek helyett, neki 211 ezer lájkolója van.

Összehasonlításként: az Ausztriánál nagyobb lakosságú Magyarország miniszterelnökének Facebook-oldalát 557 ezren lájkolják, Vona Gábor Jobbik-vezérét 444 ezren, Gyurcsány Ferenc DK-elnökét pedig 153 ezren.

Ausztria október 15-én választ, az Azonnali fokozott figyelemmel követi az eseményeket.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek