Egyelőre nem nyomoz az OLAF a szegedi piac miatt

Szerző: Bakó Bea
2017.09.01. 11:55

Megkérdeztük az OLAF-ot, azaz az EU csalás elleni hivatalát, igaz-e, amiről a Pesti Srácok nyomán a fél magyar sajtó írt, miszerint nem csak a Nemzeti Nyomozó Iroda, de az OLAF is csalás gyanújával vizsgálódik a szocialista miniszterelnök-jelölt Botka László önkormányzata ellen a szegedi Mars téri piac felújítása miatt. A válasz: egyelőre nem nyomoznak.

Egyelőre nem nyomoz az OLAF a szegedi piac miatt

Végrehajtás alatt álló önkormányzati cégek pályáztak az 1,9 milliárd forintos uniós támogatásra a szegedi Mars téri piac felújítására: ez azt jelenti, hogy jogosulatlanul adtak be pályázatot, és szándékosan megtévesztették az EU-t, emiatt az ügyet már az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálja – írta pár napja a Pesti Srácok és annak nyomán számos magyar médium. Az ügyben nem irreleváns, hogy a szegedi önkormányzat élén a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, Botka László áll polgármesterként.

Megkérdeztük az OLAF-ot, hogy valóban nyomoznak-e a piac felújítása kapcsán, és ha igen, akkor maga az önkormányzat, vagy az érintett cégek ellen. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi a gyanú, és valóban felmerült-e az EU megtévesztése, valamint lehetséges-e, hogy a teljes 1,9 milliárdos összeget vissza kell majd fizetnie a városnak.

Azt a választ kaptuk, hogy bár olvasták a magyar sajtóban megjelenteket, valójában 

egyelőre még nem indítottak nyomozást.

Jelenleg egy előzetes értékelési eljárás folyik, amiben azt vizsgálják, hogy van-e egyáltalán az OLAF-nak hatásköre az ügyben (ehhez az kell, hogy uniós forrásokat érintsen a csalás), és megalapozott-e a gyanú olyan csalásra vagy korrupcióra, ami az EU pénzügyi érdekeit érinti.

Csak ezen előzetes eljárás után döntik el, hogy indítanak-e nyomozást vagy nem

– közölte az OLAF sajtóosztálya az Azonnalival.

Arról is érdeklődtünk, hogy mikorra várható döntés a nyomozásról: erre azt a talányos választ kaptuk, hogy az ilyen szelekciós eljárások tavaly átlagosan valamivel több mint másfél hónapig tartottak.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek