+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Brigi
2017. augusztus 29. kedd, 11:00
Oroszország nem tartozik Európához, Vlagyimir Putyin pedig egyértelműen nagyobb veszélyt jelent Magyarországra, mint Donald Trump – mondta Fekete-Győr András az Azonnalinak a Momentum Európamenet elnevezésű tüntetésén. Fekete-Győr a hétfő reggeli Népszabadság-osztogatós akciójukról azt mondta: sajnálja, ha félreérthető volt, ők arra akartak emlékeztetni, hogy az újság egykor a pártállam lapja volt.

 

A Momentumnak az az egyik szlogenje, hogy Európához tartozunk. Oroszország Európához tartozik?

 

Nem. Semmi esetre sem. Földrajzilag a nyugati oldala igen. De a földrajzi helyzet nem határoz meg semmit. Oroszországban betiltják azt az interneten terjedő maszkot, amin Putyin sminkelve van: ez nem európai dolog, ahogy az sem, ami a civil szervezetekkel történik. Az pedig, hogy Putyin háborút szít, az agresszió. Persze, Európa önmagában sok-sok száz éven keresztül a háborúnak és az emberölésnek volt a terepe. De azért az elmúlt fél évszázadban a békéről, a biztonságról meg a jólétről szólt. Persze az is már relatívvá vált sajnos. 

 

Akkor szerinted Oroszország csak földrajzilag tartozik Európához?

 

Szentpétervár nagyon fejlett, szép, mondhatni európai város. Moszkvában és az egyéb orosz nagyvárosokban is van európai szellemiség. Az orosz kultúrának nem kis hatása volt Európára, ezt nem szabad elfelejteni.

 

Az az Oroszország-kép, ami ma az emberek fejében él, semmiképpen sem európai. Olyan Oroszországról beszélünk, amelynek az a célja, hogy megbomlassza Európát és a közös európai identitást.

 

Mindezt Magyarországon keresztül teszi, mint egy trójai faló. Ez a legszomorúbb ebben. Ez szégyenteljes nekünk is. És a kormányunk ebben partner.

 

Személy szerint te mit szeretsz Oroszországban?

 

Egyszer jártam Moszkvában. Nagyon hideg volt. Nagyon szeretem a hideget. De nagyon sok érdekes orosz emberrel találkoztam, akik pontosan ugyanabban gondolkodtak, mint sok magyar: hogy elhagyják Oroszországot, mert nem tudnak érvényesülni. De a kérdés persze az volt, hogy mit szeretek. Dosztojevszkijt. Gogolt. Az orosz realistákat. A vodkát is szeretem. Most már kevesebbet iszom, de szeretem a vodkát is. Most így ennyi jut eszembe.

 

Vlagyimir Putyin vagy Donald Trump veszélyesebb Magyarországra?

 

Egyértelműen Putyin.

 

Adott esetben Trump ellen is szerveznétek ilyen felvonulást vagy bármilyen akciót?

 

Ez attól függ, hogy Trump mit tesz. Jelenleg Magyarországra vagy Európára nézve semmi olyat nem tett még, ami ezt indokolná. Voltak riogatásai, hogy a NATO-szövetséget ő nem tartja olyan fontosnak, és Európának emiatt saját magát kell megvédenie. Erre volt reakció az európai vezetők részéről, amikor Merkel azt mondta, hogy Európának a saját kezébe kell vennie a sorsát. Ez szerintem is így van. De Trump nem jelent fenyegetést, Amerika pedig továbbra is egy nagyon fontos szövetségese Európának is és Magyarországnak is. Trump múlandó jelensége lesz Amerikának. Kérdés, hogy mikor: holnap vagy holnapután.

 

 

Nem gondoltátok, hogy kicsit szerencsétlen volt épp a Népszabadsággal szórólapozni nagyjából éppen egy évvel azután, hogy beszántották a lapot?

 

Abszolút mértékben megértem, akiket ez megbántott. De ez valamilyen szinten egy hamis érzelem, mert mi

 

az 1989 előtti időkről beszéltünk, amikor a Népszabadság a pártállam lapja volt. Igenis megtévesztette, hülyére vette és becsapta az embereket. Ugyanúgy, ahogy a mai propagandamédiumok csinálják:

 

az Origo, a TV2, vagy a magyar köztévé. Az, hogy a Marx tér-felirat is kikerült a Nyugati térre, nem azt jelenti, hogy Karl Marx ne egy hatalmas filozófus és fontos európai szellem lenne. Hanem azt, hogy abban az időben így hívták azt a teret. Mi erre akartuk emlékeztetni az embereket, hogy azt az időt mi nem szeretnénk újra viszontlátni. Az Oroszországhoz nyomulással kicsit ilyen érzéseink vannak most ugyanis.

 

De a Fidesz is épp a Népszabadság pártállami múltjára hivatkozott, amikor azt mondta, hogy nem kár, hogy az történt vele, ami.

 

Ezzel nem tudok egyetérteni. Amit a Népszabadság az utóbbi években mint független sajtó letett az asztalra, nagyon figyelemre méltó. Én is ismerek volt népszabadságos újságírókat – kinek nem esett az egész rosszul? Mi is ott voltunk a Népszabadság melletti tüntetésen, ma is hiányzik a lap. Sajnálom, ha a Népszabadság osztogatása megsértett embereket. Egyáltalán nem ez volt a szándék. Ezek szerint félreérthető volt.

 

Térjünk át a Momentum arénás akciójára, ahol a párt aktivistái „Hajrá szólásszabadság, hajrá magyarok!” feliratú pólóban, putyinos maszkban demonstráltak, mire a biztonsági őrök különösebb ellenállás nélkül ki tudták vezetni őket. Ha már a szólásszabadságért tiltakoztak, nem adták túl könnyen a bőrüket?

 

Nem szerettem volna, hogy összeverekedjenek a biztonsági őrökkel. Azzal pedig egyáltalán nem tudok egyetérteni, hogy emiatt embereket kiraknak. Ez egy passzív akció volt, nem aktív.

 

Biztos vagyok benne, hogy egy forradalomban a momentumosok az első sorban lennének.

 

De azért egy dzsúdómeccs más. Vannak ott sportolók is, akik érmekért küzdenek, magyar sportolók is, így nem lett volna jó, ha ott elkezdünk atrocitást generálni. Ebbe nem akartunk belemenni.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

Az egyik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom vezetőjét már régóta kritizálják pártján belül. Most öt nappal két kulcsfontosságú választás előtt hagyhatja ott a pártot.

Kiszivárgott a bölcsek jelentése, eszerint a Fidesz maradhatna a Néppártban, de amíg nem viselkedik jól nyilvánosan, felfüggesztve marad.

Két és fél millió forintnyi lejt kapna, aki hétüléses autót vesz, és legalább három gyereke van. Persze kérdés, hogy átmegy-e a román parlamenten a javaslat.

A Kisalföld szerint nem hírértékű a győri időközi választás jelöltjeinek vitája, ellentétben például azzal, hogy a Hír TV szavazásán mindenki egyetértett Orbán Viktorral.

A novemberi londoni terrortámadás után két hónap kellett, hogy valamilyen javaslatot tegyen a kormány.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás