Balról trollkodják a Momentumot: tényleg legyen Marx tér!

Szerző: Bukovics Martin
2017.08.28. 11:50

A Momentum utcaneveket átragasztós akciója megihlette a szélsőbaloldali szcénát. Nem is akárhogy! A Balpárt egyenesen egyetért Fekete-Győr Andrásékkal, és azt kéri tőlük, gyűjtsenek együtt aláírásokat, hogy visszaállíthassák Osztyapenkót Budapest bejáratához.

Balról trollkodják a Momentumot: tényleg legyen Marx tér!

Miután bejárta a hír a magyar sajtót, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása alkalmából a Momentum Mozgalom teleplakátolta Budapestet a szocializmus utcanév-tábláival, akadt egy baloldali párt, amely érdemben, hovatovább viccesen is képes volt reagálni arra, hogy megint van Marx tér. A Balpárt támogatja az fővárosi utcák visszanevezését! – szól a közlemény, amit itt egy az egyben meg is osztunk az Azonnali olvasóival.

„Hétfőre virradó éjjel az eddig szélsőségesen neoliberálisnak, gazdaságpolitikailag jobboldalinak tekinthető Momentum párt egy bátor tettel hívta fel magára a figyelmet: Visszanevezték a nagyobb fővárosi közterületeket, így ismét találkozhattunk Marx, Lenin, Majakovszkij utcákkal és terekkel. A Balpárt az akciót ötletes figyelemfelkeltésnek tartja, amely rámutat arra, hogy a rendszerváltással a történelem szemétdombjára vetett a korabeli politikai elit sok-sok olyan értéket, amely élhetővé és szerethetővé tette azt a rendszert.

Az átkeresztelt utcanevek egy olyan korszakot idéznek az ország többsége számára, amikor a mindennapok biztonsága természetes volt, senkinek sem kellett utcán élni és mindenkinek lehetett tisztes, munkából származó jövedelme. A Momentum akciója némi kritikára is okot ad, azt a kezdeményezést támogatjuk, hogy legyen újra Marx tér és Lenin körút, azt viszont nem, hogy Sztálinról is legyen közterület elnevezve.

A Balpárt ösztönzi a hasonló akciókat a jövőben is, megkeressük a Momentum vezetését azzal a kezdeményezésünkkel, hogy szabadítsuk ki a szoborparkból Osztyapenkót és állítsuk vissza máig üresen álló helyére az M7-es autópálya bevezető szakaszára.

Reméljük, hogy az aláírásgyűjtésben kiváló eredményt elérő Momentum párt támogatni fogja a helyi népszavazási kezdeményezésünket!”

De kik csinálják ezt a pártot, és mit akarnak?

Legutóbb a baloldali előválasztási tárgyalások kapcsán lehetett hallani a formációról – akkor arról írt a sajtó, hogy Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos kiutálták az összefogásos mítingekről a Balpártot. Az antikapitalista mikropárt neve a német Die Linke tükörfordítása, hogy nagyjából mit akarnak a szocializmuson túl, az bővebben a Tamás Gáspár Miklós mottójával ellátott alapnyilatkozatukból derül ki.

Az MSZP-től jelentősen balra álló párt egyik frontembere, hivatalosan alelnöke Kalmár Szilárd, aki az Azonnalival megosztotta, hogy jelenleg belső viták szabdalják a pártot Botka László színrelépése miatt. 

„Vannak, akik ennyi alapján is beállnának mögé, mások kivárnának, és vagyunk jópáran, akik ismerjük a szocikat és tudjuk jól, hogy ez az egész csak kampánytrükk.

Én a minél több helyen való indulást támogatom. Vannak helyek, ahol szerintem jobb embereket tudunk indítani, mint akik a jelenlegi ellenzék részéről felmerülnek.”

Kalmár Szilárd szerint a külön indulásukat akkor Gyurcsány és Bokros is leokézta, és az MSZP részéről sem volt ellene kifogás. „Nyilvánvalóan szándékosan sehol nem fogunk ártani, de ahol jó, helyileg beágyazott emberünk van, ott indulunk.”

Hogy ez mit jelent majd a gyakorlatban? „Abban elég nagy az egyetértés, hogy nem állunk be a pénzéhes kamupártok közé. Lesz 10-15 jó jelöltünk, megmutatjuk magunkat és 2019-ben az önkormányzati és az EP-választáson növeljük a politikai mozgásterünket.”

Szociális vonalon szerveződő ellenzékre van szükség

Kalmár Szilárd az Azonnalinak arról is beszélt: biztos abban, hogy jövőre nem fog megbukni Orbán és ezzel a legjobban az ellenzéke van tisztában. A győzni akarás nem arról szól, amit látunk, véli, szerinte ez az álmos brummogás, egymás nyílt anyázása nem győzi meg a választókat. „2014 ismétlődése van napirenden, politikai egzisztenciák mentése a cél. Ha felelősen gondolkodnának, akkor már régóta szociális vonalon szerveződnének.” Lakhatási válság, elnéptelenedő falvak, devizahitelek, sorolja a problémákat a Balpárt alelnöke.

„Most ott tartunk, hogy a »ruszkikhaza« lassan az egyetlen ellenzéki program. Persze erre is van igény, de körülbelül a választók huszadát érdekli,

mégis szinte az összes demokrata ellenzéki formáció erre a közegre koncentrál. Az iskolázott, önálló egzisztenciával bíró városi középosztályra, amelyik már a progresszív jövedelemadó hallatán komcsizni kezd.”

A Momentummal ellentétben a Balpárt országos támogatottságáról egyelőre nincs adat.

FOTÓ: Uvaterv / Fortepan
 

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek