Határra, transzik! Nem listázzák itthon a katonák nemi identitását

Szerző: Rozgonyi Attila
2017.08.24. 07:20

Nagy vihart kavart nemrég Amerikában, hogy Trump amerikai elnök visszavonta a transzneműek katonai szolgálatáról szóló, még Barack Obama által aláírt rendeletet. De vajon nálunk védheti-e a hazát az, akinek bizonytalan a nemi identitása? Az Azonnali utánajárt.

Határra, transzik! Nem listázzák itthon a katonák nemi identitását

Az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben az egyik legelnyűhetetlenebb politikai téma – az atomháborútól való rettegéstől eltekintve  – mindenképpen Obama elnök egyik utolsó rendeletének kíméletlen és sürgős visszavonása volt. Az eredeti, Obama-féle rendelet ugyanis engedélyezte a transzneműeknek, hogy választott nemük szerint szolgáljanak a hadseregben.

Donald Trump elnök ennek eltörlését a rengeteg „egészségügyi költség és zavar” jelenlétével indokolta, intézkedési szándéka pedig, ahogy az már mostanában lenni szokott, nagy port kavart mind az amerikai szenátusban, mind a katonai vezetésben.

Amíg a szuperhatalom lakosai ezen civakodnak, utánajártunk, hazánkban megfér-e egymás mellett a transzneműség és a katonai szolgálat. Megkérdeztük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, hogy vizsgálják-e az állomány tagjainak nemi identitását, illetve, hogy befolyásolhatja-e a választott nem a katonák mentalitását hivatásuk során. Az alábbi választ kaptuk:

„A Magyar Honvédség semmilyen formában nem nyilatkoztatja, és nem is tartja nyilván a szexuális életre vonatkozó adatokat. A szolgálati viszony létesítésének nem feltétele az állomány tagjai „nemi identitásának” a vizsgálata.

A Magyar Honvédség eddig nem végzett olyan kutatást, amely a választott nem hatását vizsgálná a katonák mentalitása kapcsán. Nemi hovatartozástól függetlenül elmondható a honvédség kötelékében szolgáló állományról, hogy a haza szolgálata és a katonai pálya irányába tanúsított elhivatottság az a motiváció, amely az állomány összes tagját összeköti.”

Jó hír ez annak, akit kizárólag ez tartott vissza; nyugodt szívvel öltheti fel a terepszínt. Mindenesetre ebben a kérdésben van, amit tanulhatna tőlünk a fejlett nyugat. Nem, nem a toleranciát (habár az sem utolsó szempont), hanem azt, hogy nem kellene a politikusoknak szavazatszerzésre használandó világító műanyaggumicsontot csinálniuk hazájuk katonai erejéből. Mert az bizony komoly dolog. 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek