Öt installáció, amivel feldobták Tokaj-Hegyalját

Szerző: Kiss Brigi
2017.08.07. 17:38

Nem csak mutatósak, de reflektálnak valami helyi problémára, adottságra is, tehát funkcionálisan is remekül kihasználhatóak az építészhallgatók installációi, amelyeket a tokaji borvidék településeire készítettek. Közülük mutatja meg az Azonnali öt kedvencét.

Öt installáció, amivel feldobták Tokaj-Hegyalját

Több év után idén Csopakról Tokaj-Hegyaljára költözött a Hello Wood egyhetes alkotótábora. A Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács főtámogatásával megvalósult Építész Mustra '17 keretében az ország összes építészszakáról mintegy 150 építészhallgató, illetve több oktató, valamint első alkalommal a Magyar Képzőművészeti Egyetem néhány diákja több környékbeli falut is igyekezett feldobni fából készült installációkkal. Összesen 11 projekt készült 6 településen, melyek – a képzőművészetisek mádi szobrát leszámítva – nem csak mutatósak, de reflektálnak valami helyi problémára, adottságra is, tehát funkcionálisan is remekül kihasználhatóak.

Megnéztük őket a minap, most pedig megmutatjuk a nekünk legjobban tetszőket.

Kilátó Monokon, a Kálvária-dombon

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóit a monoki Kálvária-dombról látható csodás panoráma és az ott a domb egyik sarkán magányosan álldogáló fa ihlette meg, így ide, a fát körülölelve készítettek egy üldögélésre, beszélgetésre, iszogatásra is alkalmas kilátót, a Merengőt.

Pihenő Abaújszántón, a világörökségi pincesoron

Abaújszántó világörökségi pincesorára a Soproni Egyetem diákjai a domborzatot lekövető, a Tájsimogató nevet kapó fekvőalkalmatosságot készítettek, amelyen nyugodtan elterülhetnek a pincékben „megfáradt” látogatók.

Mobilkerítés Tállyán, az iskolaudvaron

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatóit a bejárás során zavarta, hogy a tállyai Mailloth-kastélyt és a Zempléni Árpád Általános Iskola udvarát egy ronda drótkerítés választja el, így kitalálták a Kerekítés nevű projektet: egy mindenképpen szebb, de ezen túlmenően még egy plusz funkcióval bíró mobilkerítést is. Ha ugyanis az iskolásoknak plusz területre van szükségük, a mobilkerítés szétcsúsztatható mivolta miatt egészen az aszfaltra rajzolt háromszögekig ki lehet tolni a kerítést a gyerekek örömére.

Furmintlevél-szobor Mád határában

Ahogy már írtuk, a Hello Wood építésztáborába idén első alkalommal meghívták a Magyar Képzőművészet Egyetem szobrász hallgatóit is. Ők Mád határában, az Első Mádi Borház szomszédságában készítettek fából egy óriási furmintlevelet ábrázoló szobrot fából. A Furmintavillám fantázianevű alkotás ráadásul mondhatni még nincs is „kész”: a tövébe ugyanis több portáról származó szőlőt ültettek, mely ha minden jól alakul, idővel teljesen benövi majd a most még rikítóan pirosló óriási levelet.

Kilátó Mádon, a Percze-tetőn

A Percze-tető Mád egyik kedvelt kirándulópontja, de a növényzet miatt már eddig is jól jött volna oda egy kilátó, hogy még jobban élvezhető legyen a táj. Ezt a Hello Wood építésztáborában a Pécsi Tudományegyetem diákjai most meg is csinálták az Imádlak nevet kapó projektjük keretében.

Az alkotótábor egyébként egyben verseny is volt az építészhallgatók számára, melyet végül a csapatok szavazatai alapján a Moholy-Nagy Művészeti egyetem monoki kilátója – listánkon az első – nyert meg.  

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek