+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2017. augusztus 4. péntek, 07:45
Az Azonnali körbekérdezte a magyarországi pártokat, támogatnák-e a nyári delelés hazai bevezetését, és amennyiben igen, milyen formában tartják ezt elképzelhetőnek. Az LMP, az Együtt és a Párbeszéd úgy-ahogy, de beállt az ötlet mögé.

 

LMP: Akár korábban is lehessen kezdeni a munkát!

 

Az ökopárt Azonnalinak küldött válaszában azt írja, a déli pihenő ötlete már csak a klímaváltozás okán is indokolt, mert lehetővé tenné, hogy az egyébként is hőszigetelt városokban a déli órákban ne kelljen az utcán lennie senkinek. „Másrészt bizonyított, hogy a délutáni (ebéd utáni) rövid pihenés, alvás a munka hatékonyságát akár 40 százalékkal is növelheti. Harmadrészt mert ez volna a természetes, emberi természetünknek és az éghajlatnak megfelelő munkarend (nyáron legalábbis), nem pedig a 8-10 órás folyamatos munka, ami a fogyasztói társadalomban folyamatosan növekvő igények kielégítése miatt ma az általános” – írta az LMP.

 

A zöldek a szieszta bevezetésének mikéntjéhez a mediterrán államokra vetnék figyelő szemeiket. „Bár a hagyományos szieszta tartása és az üzemszerű termelési mód ott konfliktusba került, de az is látszik, hogy elsősorban a közigazgatásban, a kereskedelemben és a vendéglátásban van lehetőség a bevezetésére. A versenyszférában többnyire már klimatizált térben zajlik a »termelés«.” Itt inkább annak lehetőségét kell biztosítani, hogy a dolgozóknak legyen lehetőségük délutáni alvásra: legyen kanapé, alvószoba, vagy más pihenésre alkalmas tér, írják.

 

Az LMP szerint a kereskedelemben akár helyi, önkormányzati szintre is le lehet vinni a szabályozás kérdését. „A közigazgatásban való bevezetését nem egyszerre kellene megtenni.

 

Elsőként egy pilot-projekt keretében, egy városban lehet összegyűjteni a tapasztalatokat: 

 

hogyan hat, mennyire elfogadható az embereknek egy ilyen munkarend. A legnagyobb ellenállást az okozná valószínűleg, hogy a szieszta kitolja a munka végét, és jóval később érhetnek haza a munkavállalók, így még kevesebbet látják a családjukat, ha a szieszta idején nem tudnak hazamenni, márpedig ez ma ritka. Ezért a korábbi munkakezdést is elérhetővé kell tenni, és tovább bővíteni azoknak a lehetőségeknek a körét, amelyekkel a munkavállalók saját, és családjuk igényeihez tudják igazítani a munkafeltételeket.” Konkrét kezdeményezéstől függően támogatnának egy nyári delelésért küzdő kezdeményezést.

 

Együtt: Minden szektorban egyformán kell bevezetni!

 

Embertelen körülmények között egyetlen munkás és munkavállaló sem dolgoztatható, ezért nyitottak új megoldásokra, írta Juhász Péter pártja, az Együtt az Azonnali körkérdésére. Úgy látják, a déli szieszta bevezetése első lépésben szakmai kérdés, amelyben független, akadémiai vizsgálatot kell lefolytatni meteorológiai, klímakutatói, földrajzi és munkaszociológiai szempontból. A párt szerint mivel az OECD-országok között a magyar munkavállalók ledolgozott munkaóráinak száma a legmagasabbak közé tartozik, így

 

egy ilyen változás átalakítást kíván a szociális és gyermekjóléti intézményekben, a közösségi közlekedésben,

 

valamint hatással van az állampolgárok mindennapi időbeosztására, szabadidejük felhasználására.

 

„A klímaváltozás előrehaladtával rövidtávon is felmerül a munkaórák újraszabályozásának kérdése. Erről első lépésben független, több szcenáriót felvázoló szakmai vizsgálat kell, aminek figyelembe kell vennie a nemzetközi példákat, illetve esetlegesen régiós modellkísérletet is le kell folytatni.” Az Együtt első lépésben inkább a modellkísérletet támogatná, nem a szieszta bevezetéséért küzdő politikai kezdeményezést. A párt elképzelései szerint így nézne ki a nyári delelés: „A déli sziesztát egyformán kell bevezetni minden szektorban. Ugyanakkor kollektív munkahelyi megállapodások alapján el lehet térni egy ilyen szabályozástól, amennyiben az bírja a helyi szakszervezetek vagy üzemi tanácsok támogatását, illetve megfelelőek a körülmények (légkondicionálás és egyéb munkavédelmi előírások teljesítése).”

 

Párbeszéd: Minimum 30 perc, maximum 1 óra

 

„Minimum 30 perces szieszta délben, maximum egy órás szieszta szerintünk indokolt lehet a déli órákban” – írta a Párbeszéd az Azonnali körkérdésére. A balos zöldpárt megjegyzi: kisebb településeken a pihenőidő az élelmiszerboltok, üzletek esetében ma is gyakran, egész éven át két-három órára is nyúlhat akár. Szerintük a munkaadókat fel kell világosítani, hogy akár egy rövid félórás pihenő (időjárási körülményektől függetlenül) is tudja növelni a produktivitást, melyet kutatások és kísérletek is bizonyítanak, teszik hozzá, ahogy azt is, hogy a munkaidőt ennek bevezetése nem hosszabbíthatná meg.

 

A Párbeszéd szerint gyakran már a meglévő jogszabályi előírások betartása is problémákat okoz, ezeket is sürgősen orvosolni kellene: szerintük mind a Munka törvénykönyve, mind a hatályos munkavédelmi rendelet tartalmaz a kílmakörülményekkel kapcsolatos munkaadói kötelességeket, előírásokat, így a pihenőidő is és a vízellátás biztosítását is extrém időjárási körülmények esetén. „Hiszünk benne, hogy

 

a munkavállalók kevesebb terhelés alatt is jól, sőt jobban, hatékonyabban tudnak dolgozni, ezért támogatjuk többek közt a négynapos munkahét ötletét is.

 

Ráadásul a rövidebb napközbeni pihenő jótékony egészségügyi hatásai sem elhanyagolható szempontok. A klímaberendezéssel ellátott munkahelyeken nem a hőségre való hivatkozás a legindokoltabb, hiszen a szieszta előnyei nem csak hőség esetén érvényesülhetnek” – írták.  Kérdésünkre, miszerint támogatnának-e egy nyári delelésért kampányoló kezdeményezést, azt válaszolták: valószínűleg igen.

 

Megkerestük a Fideszt, a KDNP-t, a Jobbikot, az MSZP-t, a DK-t, a Momentumot és az Új Kezdetet is, ám ők egyelőre nem válaszoltak. Amint megteszik, jelentkezünk. Fent Frank Duveneck Szieszta című művét láthatják.

 

+++
 
Tetszik a magyarországi szieszta ötlete? Lájkold be!
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás