Öngyilkosság lenne bármelyik pártnak, ha nem ismernék el a székelyeket

Szerző: Bakó Bea
2017.08.02. 15:44

Ismerjék el Magyarországon nemzeti kisebbségként a székelyeket – ez a célja a Székelyek Világszövetségének. Az elsőre ügyes választási kampánytrükknek tűnő ötletről vezetőjük az Azonnalinak elmondta: nem véletlenül a kampányidőszakra időzítették a dolgot, de alapvetően a székely önrendelkezés, nem pedig a magyar belpolitika befolyásolása miatt csinálják. András egyébként Texasban kampányolt Trumpnak, a Fideszre az RMDSZ miatt orrolt meg, Simicska pedig határozottan tetszik neki.

Öngyilkosság lenne bármelyik pártnak, ha nem ismernék el a székelyeket

Magyarországon elismert nemzeti kisebbségi státuszra ácsingóznak a székelyek – jött a meglepő hír pár napja. Az erről szóló kezdeményezést az Amerikában élő székelyek által működtetett Székely Világszövetség adta be, a Nemzeti Választási Bizottság pedig furcsamód át is engedte, annak ellenére, hogy a székelyek a nemzetiségi törvény nemzeti kisebbség definíciójának nyilvánvalóan nem felelnek meg, hiszen magyarul beszélnek, magyarnak vallják magukat, és nem a mai magyar állam területén élnek.

Gyanúsnak tűnt, hogy az egész csak egy székely furfanggal kitalált választási kampányfogás, amivel a Fideszt magyarázkodásra lehet kényszeríteni, sőt a székelyek esetleges bejegyzését a Fidesz listás szavazatai is bánhatják, ha a székelyek inkább a saját nemzetiségi listájukra szavaznak ezután. Az Azonnali megkereste ezért a Székely Világszövetség elnökét, a Texasban élő András Mihályt, hogy árulja el, mi a céljuk az egésszel, és hogyan viszonyulnak a magyar politikához.

Texasból működnek – immár pártkatonák nélkül

„Nyolcan is azt mondták itt a szövetségben, hogy ne hívjam vissza magát, mert micsoda dolgokat írt rólunk, de én azért csak visszahívtam, mert tetszettek az egyenes kérdései, amiket írt. Nem székely maga véletlenül?” – kezdte András Mihály, aki azután is készségesen válaszolgatott, hogy rögtön a beszélgetés elején tisztáztuk: egész biztosan nem vagyok székely.

De mi is pontosan ez a példásan demokratikus szervezet, ahol még arról is szavaznak, hogy szóba álljanak-e egy újságíróval? „Nem Amerikában, hanem Amerikából működünk. Mégpedig azért, hogy ne tudjanak hozzánk nyúlni: se a magyar, se a román pártok, vagy az állam” – mondta András Mihály, aki kérdésünkre azt is hozzátette:

nincsenek a Székely Világszövetségben „pártkatonák”. Vagyis már nincsenek: akik voltak, azoknak úgy három hónapja kitették a szűrét.

Mégis milyen pártkatonák voltak? – kérdeztük. „Hetvenöt százalékban fideszesek, huszonöt százalékban jobbikosok” – jött a válasz. András szerint ezek az emberek azt gondolták, hogy majd hosszú távon jó lesz nekik, ha behódolnak valamelyik pártnak.

„De ez haszonlesés, ezt nem engedhetjük meg magunknak a szövetségben, ilyen nem lesz, amíg élek” – szögezte le határozottan András Mihály, aki maga 1988-ban menekült Csíkszeredából illegálisan Magyarországra, majd onnan Amerikába. Tíz évet az amerikai hadseregben szolgált, és

kampányolt Trumpnak is, akiben becsüli, hogy nem polkorrekt, kimondja a dolgokat, és a „furfang is megvan benne”, ezért állítja: jó székely lenne az amerikai elnökből.

Ennek ellenére András Mihály valamennyire továbbra is idegennek érzi magát Amerikában, és azt tervezi: hamarosan, talán a jövő év elején hazatér Székelyföldre, hogy „ne távolról kelljen buzdítania az embereket”. Eddig is hazajárt évente három-négyszer Csíkszeredába és Budapestre: a Székely Világszövetség szervezte például a június 27-i székely tüntetést a román nagykövetség elé.

Szavazással és listaállítással nem szólnának bele a magyar politikába – időzítéssel annál inkább

Magyarországi politikai aktivitása ellenére András Mihály nem kért magyar állampolgárságot az egyszerűsített honosítás keretében, és nem is akarna Magyarországon szavazni. Sőt szerinte egyenesen nonszensz, hogy nem született állampolgárok, hanem utóbb állampolgárságot szerzett emberek szavazzanak egy országban úgy, hogy egyébként nem ott élnek. Gyorsan hangsúlyozza, hogy ez a személyes véleménye, a szövetségben biztos nem ért vele ebben mindenki egyet, de ő a maga részéről úgy gondolja: ez pont olyan értelmetlen dolog, mintha Csíkszeredából akarnák megmondani, mennyibe kerüljön Budapesten egy kiló kenyér.

„Mint ahogy fordítva, ha valaki Budapestről akarná megmondani, hogy mennyiért adjuk a pityókát, azt szájba is vágnák Csíkszeredában”

– summázta a világszövetség elnöke az Azonnalinak.

Itt pedig el is érkeztünk eredeti felvetésünkhöz: ha bejegyzik Magyarországon a székely kisebbséget, akkor állíthatnak majd nemzetiségi listát, ezzel elszipkázva a szavazatokat a magyarországi pártok, elsősorban a Fidesz elől.

„Amíg a Székely Világszövetségnek beleszólása lesz, nem fogunk indulni a parlamentbe képviseletért”

– cáfolta a sejtésünket András Mihály. Mint mondta, a kezdeményezéssel az a céljuk, hogy később más országokban, sőt, az ENSZ-ben is elfogadják őshonos népcsoportként a székelyeket, és ez utat nyisson számukra nem pusztán az autonómia, hanem az önrendelkezés kinyilvánítása, a függetlenedés felé. „Ha Magyarországon elismerik a székelyeket, akkor a románok se mondhatják, hogy nem létezünk” – összegezte.

De miért pont most, a választás előtti időszakban álltak elő ezzel? – vetődik fel rögtön a kérdés. András Mihály erre már elismeri, hogy az időzítés nem véletlen:

a jelenlegi helyzetben öngyilkosság lenne bármelyik pártnak, ha nem ismernék el a székelyeket.

Őshonos népcsoport-státusz híján a nemzeti kisebbség-kategória is belefér

András Mihány személyesen vitte be a kezdeményezést az NVB-nek, és maga is meglepődött rajta, hogy a testület egyhangúsággal átengedte azt. Mint mondta: ők valójában nem nemzeti kisebbségként, hanem őshonos népcsoportként akarják elismertetni magukat, de mivel erre nincs jogi keret, így jobb híján nemzeti kisebbségi kezdeményezést indítottak. András Mihály elismeri: a székelyek a magyar nemzet részének vallják magukat, nem attól különállónak, épp ezért nagyon fáj is neki, ha a magyarok lerománozzák. Ha a románok bozgoroznak, az nem fáj annyira, mert idegentől jön – teszi hozzá.

Azért, ha nagyon muszáj, szerinte tudnak majd valamiféle különálló nyelvet igazolni a székelyek – például a rovásírással, meg valamennyi extra szókinccsel. Mint mondta:

„Ha a cigányoké saját nyelv, akkor ennyi erővel a mienk is!”

A „kisebbség” elnevezéstől András Mihály amúgy sincs elragadtatva, mert szerinte „aki kisebbségként viselkedik, az annyit is kap”. Egész Erdély autonómiáját azért sem tartja jó ötletnek, mert ott is csak kisebbségben maradnának a magyarok: cseberből vederbe kerülnének. Helyette inkább a székely önrendelkezés alapjait kell megteremteni – vallja.

Felvetettük neki, hogy az erdélyi magyarok azért nem lelkesednek a kezdeményezésükért, mert attól tartanak: ha a székelyeket külön népcsoportként kezeli majd a magyar nyomán a román állam is, azzal a magyarok kevesebbnek tűnnek, és így csökkenni fog az amúgy sem túl karcos romániai érdekérvényesítési képességük.

„Persze, hogy ezt mondják, mert ők ebből élnek huszonnyolc éve” – vág vissza András Mihály az erdélyi magyar politikusokra és véleményformálókra utalva. „Ne haragudjanak annyira ránk, hogy mi megtartottuk, amit ők Nagyváradon vagy Kolozsváron még úgy is elveszítettek, hogy volt magyar tévéjük, s kapcsolatuk az anyaországhoz” – teszi hozzá. Szerinte az erdélyi magyar embereknek is jó lenne, ha a székelyek ki tudnák nyilvánítani az önrendelkezésüket, mert lenne egy partnertömörülés, akitől segítséget kaphatnak.

Nem tud igazán haragudni a Fideszre, de a körmükre nézne

Miért, a magyar államtól hiába várnak segítséget? – merül fel a kérdés. András Mihály szerint impotens a magyar külpolitika, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert pedig nem tudja hova tenni: „egyik percben tetszik, amit mond, másik percben meg fogom a fejem, akkora baromság” – mondja.

A Székely Világszövetség elnöke azt jósolja: a székelyek jó tíz évig még biztosan a Fideszt fogják támogatni, addig még érzik a súlyát az állampolgárságnak. A maga részéről viszont nagyot csalódott a Fideszben, amiért 2016 decemberében beállt az – András Mihály által csak a román nevén, romános kiejtéssel UDMR-ként emlegetett – RMDSZ mellé, aminek egyik alapítója a rendszerváltás előtt pár hónappal még Ceaușescut dicsőítette és amely szerinte huszonhét éve hazudik az erdélyi magyaroknak, miközben évi 52 millió lejt kap a román államtól, mondja.

„Az, hogy Orbán Viktor Kelemen Hunor mellett megjelenik Szatmáron, olyan, mintha valaki odakakálna a nappalidba, te meg aztán átvinnéd a szomszédba”

– összegezte András Mihály, aki mindezek ellenére sem tud „teljesen haragudni” a Fideszre, pedig nem biztos benne, hogy mindig igaz, amit mondtak. Azt sem érti, hogy a magyarok miért nem vonják felelősségre a Fidesz-kormányt, hogy mire költik a pénzüket.

„Szép, hogy küldenek pénzt Székelyföldre, de hiába építenek focipályát Csíkszeredában, attól nem fog senki jóllakni, az a parasztnak nem segít”

– mondja. András Mihály a nemzetieskedést is rossz iránynak tartja, „okádnia kell” például attól, hogy már a dohányboltot is nemzetinek hívják. Szerinte a fiatalokon a sor, hogy változtassanak a hozzáálláson: „az idősek beolvadtak; ők alakították ezt a rendszert, amit most megpróbálnak átsimlizni egy hamis nemzeti érzésű dologba.

Akkor volt egy Kádár meg egy Ceaușescu, most került egy Orbán.”

András Mihály a Nemzetstratégiai Kutatóintézet legfrissebb „kutatásával” is képben van, amelyben Orbánt Széchenyivel és Kossuth-tal vetették össze. Égnek is áll tőle a haja. „Nem Orbán hibája, de hát nem szabad ennyire felmagasztalni egy miniszterelnököt. Az egy dolog, hogy Orbán is csinált jó dolgokat, de hát hol van Széchenyihez képest? Egyszerűen nem az a kategória! Ha nem lenne a menekültügy, nem is tudom, mi lenne vele” – tette még hozzá, a választásra előreutalva pedig azt mondta: lehetnek még nagy meglepetések, ahogy Trumpnak is óriási bukást jósoltak Amerikában.

Simicska? Olyan, mint a bankrablás! Soros? Legalább magyar…

„Megvallom őszintén, nekem Simicska valamilyen formában tetszik” – mondta a G-nap óta az ellenzék hősévé vált nagyvállalkozóról András Mihály, mikor a székelyekről a kormány aktuális ellenségeire tereltük a szót. Szerinte Simicska ügyes üzletember és szerencsejátékos: ő reckírozott, ő vitte vásárra a vagyonát, a Fidesz ebből csendben és kockázatvállalás nélkül profitált, így most ne reklamáljanak, ahogy ne reklamáljon majd a Jobbik sem – fejtegette az Azonnalinak.

„Ez olyan, mint a bankrablás. Vagy börtönbe megy, vagy meggazdagodik. De ő mert kockáztatni”

– sütötte el sokadik káprázatos hasonlatát András Mihály. A másik közellenségnek, Sorosnak is jutott egy bóknak is beillő eposzi jelző:

„Mocsok egy öreg, de a lelkében nem akar rosszat Magyarországnak, ez biztos.”

Ha ugyanis rosszat akarna, akkor fél nap alatt is ki tudná csinálni a magyar gazdaságot azok után, hogy az indonéz rúpiát bedöntötte, és az angol fontot is majdnem – érvelt András Mihály, hozzátéve: aki a kilencvenes években pénzt fogadott el tőle, „az most ne köpködje”.

„Én nem kedvelem Sorost, mert ő demokrata, én meg republikánus vagyok, de hangoztatja, hogy magyarnak vallja magát. Én pedig mindig büszke vagyok azokra, akik magyarnak vallják magukat” – zárta a beszélgetést az összmagyar megbékélés jegyében a Székely Világszövetség elnöke.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek