+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Vágó Gábor
2017. augusztus 2. szerda, 07:54
A nyári delelés nemzetgazdaságilag hasznos. A globális klímaváltozás miatt hazánk éghajlata is felforrósodik. A nyári melegben senki sem tud rendesen dolgozni. Csak a szieszta lehet a megoldás.

 

A nyári delelés egy pártérdekeken átívelő nemzeti sorskérdés.

 

Ma még csak panaszkodunk a nagy melegre, tíz év múlva alig tudunk majd dolgozni a hőstressz okozta kábaságtól. A globális felmelegedés ténykérdés. Évről-évre egyre melegebb lesz és egyre elviselhetetlenebbek lesznek a nyarak.

 

A hőség egészségügyi kockázata, a hőstressz, a globális klímaváltozás erősödésével egyre nagyobb visszaesést okoz majd az amúgy sem túl karcos magyar termelékenységi rátában is. A nagy melegben fellépő koncentrációs zavar, a bágyadt tompaság mindenkire hatással van a kánikulában. Lehet pörgetni ezerrel a légkondit, de annak nem csupán energiaköltsége van, hanem egészségügyi kockázata is.

 

Egyes kutatások szerint 2100-ra az emelkedő hőmérséklet miatt a világ GDP-je 23 százalékkal csökkenhet. Nem kell annyira a távolba révedni: egy emberöltő múlva az emberiség fele olyan helyen fog élni, ahol kiemelten magas lesz a hőstressz kockázata. Az elviselhetetlen hőségben való munka mindenkinek rossz. A dolgozónak azért, mert nem érzi jól magát, a munkaadónak azért, mert visszaesik a termelés, az államnak pedig azért, mert kevesebb az adóbevétel.

 

Egy megoldás maradt: a nyári időszakban a délidei pihenő spanyol mintára.

 

A szieszta fiziológiai jótékony hatásai nem csak a dolgozókat frissíti fel, hanem gazdaságilag is hasznot hajthat a munkaadóknak, mivel a munkahelyen töltött idő produktivitása nő. A szieszta miatt nem dolgoznánk kevesebbet, csak két részletben húznánk le a napi műszakot. A kreativitást is növeli a 15-20 perces alvás és a koradélutáni pihenő. A Google és a NASA is lehetőséget nyújt a dolgozóinak az ún. power nap, erősítő szundi megtartására.   

 

Új piaci rést is nyithat a delelés intézménye. Spanyolországban hiába van nagy hagyománya a sziesztázásnak, csak mostanában nyíltak meg az első sziesztakávézók, ahol szundítani is lehet egyet a frissítő után.

 

Nem kell rögtön ma bevezetni állami parancsszóval a delelést, de jó volna elkezdeni gondolkozni róla. A progresszív és vállalkozókedvű cégek tapasztalatait feldolgozva el kell kezdeni a társadalmi vitát. Különben nagy árat fizetünk a hőségben való munkáért. Évről évre egyre nagyobbat.

 

Nem én vagyok mediterrán, hanem a magyarországi klíma lesz az lassan, de biztosan.

 

+++

 

A címlapfestmény Vincent Van Gogh Delelés című műve 1890-ből.

Ha egyetértesz az ötlettel, itt egy lájkkal is nyomatékosítani tudod.

A nyári delelés bevezetéséről a pécsieket is megkérdeztük, nézzétek!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás