+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Vágó Gábor
2017. augusztus 2. szerda, 07:54
A nyári delelés nemzetgazdaságilag hasznos. A globális klímaváltozás miatt hazánk éghajlata is felforrósodik. A nyári melegben senki sem tud rendesen dolgozni. Csak a szieszta lehet a megoldás.

 

A nyári delelés egy pártérdekeken átívelő nemzeti sorskérdés.

 

Ma még csak panaszkodunk a nagy melegre, tíz év múlva alig tudunk majd dolgozni a hőstressz okozta kábaságtól. A globális felmelegedés ténykérdés. Évről-évre egyre melegebb lesz és egyre elviselhetetlenebbek lesznek a nyarak.

 

A hőség egészségügyi kockázata, a hőstressz, a globális klímaváltozás erősödésével egyre nagyobb visszaesést okoz majd az amúgy sem túl karcos magyar termelékenységi rátában is. A nagy melegben fellépő koncentrációs zavar, a bágyadt tompaság mindenkire hatással van a kánikulában. Lehet pörgetni ezerrel a légkondit, de annak nem csupán energiaköltsége van, hanem egészségügyi kockázata is.

 

Egyes kutatások szerint 2100-ra az emelkedő hőmérséklet miatt a világ GDP-je 23 százalékkal csökkenhet. Nem kell annyira a távolba révedni: egy emberöltő múlva az emberiség fele olyan helyen fog élni, ahol kiemelten magas lesz a hőstressz kockázata. Az elviselhetetlen hőségben való munka mindenkinek rossz. A dolgozónak azért, mert nem érzi jól magát, a munkaadónak azért, mert visszaesik a termelés, az államnak pedig azért, mert kevesebb az adóbevétel.

 

Egy megoldás maradt: a nyári időszakban a délidei pihenő spanyol mintára.

 

A szieszta fiziológiai jótékony hatásai nem csak a dolgozókat frissíti fel, hanem gazdaságilag is hasznot hajthat a munkaadóknak, mivel a munkahelyen töltött idő produktivitása nő. A szieszta miatt nem dolgoznánk kevesebbet, csak két részletben húznánk le a napi műszakot. A kreativitást is növeli a 15-20 perces alvás és a koradélutáni pihenő. A Google és a NASA is lehetőséget nyújt a dolgozóinak az ún. power nap, erősítő szundi megtartására.   

 

Új piaci rést is nyithat a delelés intézménye. Spanyolországban hiába van nagy hagyománya a sziesztázásnak, csak mostanában nyíltak meg az első sziesztakávézók, ahol szundítani is lehet egyet a frissítő után.

 

Nem kell rögtön ma bevezetni állami parancsszóval a delelést, de jó volna elkezdeni gondolkozni róla. A progresszív és vállalkozókedvű cégek tapasztalatait feldolgozva el kell kezdeni a társadalmi vitát. Különben nagy árat fizetünk a hőségben való munkáért. Évről évre egyre nagyobbat.

 

Nem én vagyok mediterrán, hanem a magyarországi klíma lesz az lassan, de biztosan.

 

+++

 

A címlapfestmény Vincent Van Gogh Delelés című műve 1890-ből.

Ha egyetértesz az ötlettel, itt egy lájkkal is nyomatékosítani tudod.

A nyári delelés bevezetéséről a pécsieket is megkérdeztük, nézzétek!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás