Nemzeti sorskérdés a szieszta

Vágó Gábor

Szerző:
Vágó Gábor

2017.08.02. 07:54

A nyári delelés nemzetgazdaságilag hasznos. A globális klímaváltozás miatt hazánk éghajlata is felforrósodik. A nyári melegben senki sem tud rendesen dolgozni. Csak a szieszta lehet a megoldás.

Nemzeti sorskérdés a szieszta

 

A nyári delelés egy pártérdekeken átívelő nemzeti sorskérdés.

 

Ma még csak panaszkodunk a nagy melegre, tíz év múlva alig tudunk majd dolgozni a hőstressz okozta kábaságtól. A globális felmelegedés ténykérdés. Évről-évre egyre melegebb lesz és egyre elviselhetetlenebbek lesznek a nyarak.

A hőség egészségügyi kockázata, a hőstressz, a globális klímaváltozás erősödésével egyre nagyobb visszaesést okoz majd az amúgy sem túl karcos magyar termelékenységi rátában is. A nagy melegben fellépő koncentrációs zavar, a bágyadt tompaság mindenkire hatással van a kánikulában. Lehet pörgetni ezerrel a légkondit, de annak nem csupán energiaköltsége van, hanem egészségügyi kockázata is.

Egyes kutatások szerint 2100-ra az emelkedő hőmérséklet miatt a világ GDP-je 23 százalékkal csökkenhet. Nem kell annyira a távolba révedni: egy emberöltő múlva az emberiség fele olyan helyen fog élni, ahol kiemelten magas lesz a hőstressz kockázata. Az elviselhetetlen hőségben való munka mindenkinek rossz. A dolgozónak azért, mert nem érzi jól magát, a munkaadónak azért, mert visszaesik a termelés, az államnak pedig azért, mert kevesebb az adóbevétel.

Egy megoldás maradt: a nyári időszakban a délidei pihenő spanyol mintára.

 

A szieszta fiziológiai jótékony hatásai nem csak a dolgozókat frissíti fel, hanem gazdaságilag is hasznot hajthat a munkaadóknak, mivel a munkahelyen töltött idő produktivitása nő. A szieszta miatt nem dolgoznánk kevesebbet, csak két részletben húznánk le a napi műszakot. A kreativitást is növeli a 15-20 perces alvás és a koradélutáni pihenő. A Google és a NASA is lehetőséget nyújt a dolgozóinak az ún. power nap, erősítő szundi megtartására.   

Új piaci rést is nyithat a delelés intézménye. Spanyolországban hiába van nagy hagyománya a sziesztázásnak, csak mostanában nyíltak meg az első sziesztakávézók, ahol szundítani is lehet egyet a frissítő után.

Nem kell rögtön ma bevezetni állami parancsszóval a delelést, de jó volna elkezdeni gondolkozni róla. A progresszív és vállalkozókedvű cégek tapasztalatait feldolgozva el kell kezdeni a társadalmi vitát. Különben nagy árat fizetünk a hőségben való munkáért. Évről évre egyre nagyobbat.

Nem én vagyok mediterrán, hanem a magyarországi klíma lesz az lassan, de biztosan.

 

+++

 

A címlapfestmény Vincent Van Gogh Delelés című műve 1890-ből.

Ha egyetértesz az ötlettel, itt egy lájkkal is nyomatékosítani tudod.

A nyári delelés bevezetéséről a pécsieket is megkérdeztük, nézzétek!

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek