+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2017. július 20. csütörtök, 10:10
Az Azonnali körbekérdezte az ellenzéki pártokat, látnak-e potenciált csak a budapestiek képviseletében. A Momentumnak az egész ország kell, az Együtt szerint a választási rendszer miatt semmi esélye egy regionalista erőnek, az LMP nem kívánja élezni a főváros-vidék ellentétet, a kutyapárt szerint pedig minden városnak kéne egy ilyen párt.

 

Szerdán kürtöltem világgá afelett érzett bánatomat, hogy Magyarországon semmiféle regionális törekvéseket felvállaló politikai erő nincs. Pár párt azóta meg is válaszolta nekem, hogy miért van ez így, pontosabban: ők miért nem látnak potenciált ebben.

 

A Momentumnak az egész ország kell

 

A leggyorsabban Hajnal Miklós, a kispártok közül Budapesten lassan középpárttá növő Momentum Mozgalom szóvivője válaszolt: „Célunk minden magyar ember érdekeit képviselni. Ez független attól, hogy valaki Budapesten vagy Budapest határain kívül, illetve Magyarországon vagy Magyarország határain túl él-e. Mindenki olyan pártot csinál, amilyet szeretne. Mi az egész országot kívánjuk rendbe tenni.”

 

Majd hozzátette: „A Momentum az olimpiai népszavazási kampány vége óta abba fekteti a legtöbb energiát, hogy ott legyen az ország minden pontján – ez határozza meg a következő hónapokat is. Cselekvési köreink töretlenül dolgoznak azon, hogy országszerte hasonló eredményeket mutassanak fel, Győrszentivántól Kunszentmiklósig.”

 

Együtt: A regionális pártok esélytelenek Magyarországon

 

Juhász Péter pártja a Momentumhoz képest egészen érdemi választ adott, miért nem mennek rá ők csak a budapestiek problémáira: „A magyar választási rendszer esélytelenné teszi a regionális pártokat, így ezt nem tartjuk lehetségesnek.” Kérdésemre, miszerint hogyan értékelik, hogy még Budapesten is csak 1 százalékon állnak, azt válaszolták, hogy „az Együtt folytatja tovább a munkát, a párt az időközi választásokon sokkal jobb eredményt ért el a nagyobb ellenzéki pártoktól külön indulva. Politikánkon nincs okunk változtatni, hiszünk az elveinkben, közös értékeinkben.”

 

Majd jött a Juhász Pétertől megszokott újpólusozás (vicces egyébként, hogy az ujpolus.hu domainnevet a mai nyomtatott Magyar Nemzetben olvasottak alapján az MSZP-s Botka László stábja foglalta le): „A kutatás egyben megmutatja, Budapesten is akkor győzhető le a Fidesz, ha az újabb pártok pólust alkotnak, az MSZP és a DK közösen indul, és a nem jobboldali ellenzéki pártok egyéni választókerületenként egyetlen jelöltet állítanak. Ha ez megtörténik, akkor a fővárosban néhány kivétellel minden egyéni választókerület nyerhető lesz az ellenzék számára, ami Orbán Viktor legyőzése szempontjából kulcsfontosságú.”

 

LMP: Nem élezzük tovább az aránytalanságokat

 

A legértelmesebb válasz a Lehet Más a Politikától jött regionalista felvetésemre: „Egy felelős politikai formációnak ma azért kell dolgoznia, hogy megszüntesse a főváros és a vidék közötti területi aránytalanságokat, legyen szó az oktatásról, a munkalehetőségekről vagy az egészségügyi alapellátásról. Félő, hogy egy regionális párt csak a megosztottságot erősítené, a vidék fokozódó leszakadása pedig Budapestnek is komoly károkat okoz.” Mint írták, a fővárosi helyi ügyekre a párt képviselői külön figyelmet fordítanak. 

 

Kérdésemre, miszerint mit szólnak ahhoz, hogy az LMP támogatottsága nagyjából az országos átlagnak felel meg Budapesten is, a párt sajtóosztálya így válaszolt: „Az LMP egy országos párt, kiegyenlített támogatottsággal: mi nem szorultunk be a fővárosba, minden vidéki városban és településen jelen vagyunk.”

 

MKKP: Minden városnak kéne külön regionalista párt

 

A 2014-ben még a budapesti szeparatizmust zászlóra tűző, Budapestet Magyarországtól elszakítani akaró Magyar Kétfarkú Kutya Párt olybá tűnik, 2017-re vagy mérséklődött a kérdésben, vagy elfelejtették, hogy volt valaha egy ilyen ötletük is. „Szuper lenne. Minden városnak kéne egy ilyen külön-külön” – válaszolt Kovács Gergő, a párt elnöke az Azonnali kérdésére, miszerint mit szólnának egy regionalista, csak a budapestieket képviselő párthoz, nagyvonalúan nem kihasználva a lehetőséget a 2014-es ötletek felmelegítésére.

 

Amint a Párbeszéd, a DK, a MoMa és a Liberálisok is válaszolnak, ismét jelentkezünk a témával.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás