Hogyhogy nincs még budapesti regionalista párt?

Szerző: Bukovics Martin
2017.07.19. 08:22

Budapest Libre, Szabad Budapest, Budapesti Szabad Állam, hívhatjuk bárhogyan. A Republikon friss felmérése szerint a budapestiek háromnegyede több pénzt hagyna a fővárosban. Egy politikai párt erre nemhogy rárepülhetne, még építhetne is, ha felvállalja: neki csak Budapest számít.

Hogyhogy nincs még budapesti regionalista párt?

Kedden jött ki a friss Republikon-felmérés a pártok budapesti támogatottságáról. A 800 ember telefonos megkérdezéséből kijött számok szerint a fővárosban az ellenzék vezet: 35 százalék baloldali kormánynak örülne, 11 drukkol egy Vona Gábor, vagyis a Jobbik vezette Magyarországnak, 27 pedig továbbra is Orbán Viktorra és a Fideszre bízná magát. Érdekes ez is, de most nem erről lesz szó.

Hanem erről:

„A budapestiek háromnegyede egyetért abban, hogy a fővárosban beszedett adó nagyobb részét kellene Budapesten elkölteni.

Alig mutatkozik különbség ebben a választók pártpreferenciája szerint: a Fidesz szavazóinak 67, a baloldali, liberális pártok szavazóinak 84, a Jobbik-kormányt preferálóknak pedig 76 százaléka gondolkodik így."

Egyszerű újraelosztási kérdésnek tűnhet mindez, holott ha belemegyünk egy gondolatkísérletbe, kihozható belőle bőven több is. Kihagyott lehetőség, hogy Magyarországon egyáltalán nincsenek regionalista pártok – egy észak-dunántúli, egy balatoni, egy budapesti lazán adná magát. Lehet persze Trianonra fogni ezt is, miszerint nincsenek sem eltérő nyelvek, sem eltérő politikai kultúrák a mai Magyarországon, amire egy ilyet jó szívvel építeni lehetne, hiszen így csak feleslegesen élezi az ellentétet vidék és főváros között.

Hát és? Egy bal-, egy jobboldali, egy liberális párt nem élez ellentéteket? Ellentét = piaci rés. Gondoljunk bele:

egy csak budapesti párt maga lenne a cselekvés helyi köre,

nem kéne bajlódnia vidéki szervezetekkel, ott kell erősnek lennie, ahol tényleg jelen is van, és amit a legjobban ismer: Budapesten. Megjelenése önmagában innováció lenne az annak hiányától szenvedő ellenzéki térfélen. Egyesítené a Momentum ideológiamentes wannabe népfrontját a MIÉP XXI. századra aktualizált mottójával: se nem jobb, se nem bal, budapesti és csak azután magyar.

Szerintetek miért nincs ilyen? És milyen legyen, ha lenne?

+++

Körbekérdeztük erről a pártokat, ha írnál róla nekünk te is véleményt, örömmel várjuk!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek