+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2017. július 19. szerda, 08:22
Budapest Libre, Szabad Budapest, Budapesti Szabad Állam, hívhatjuk bárhogyan. A Republikon friss felmérése szerint a budapestiek háromnegyede több pénzt hagyna a fővárosban. Egy politikai párt erre nemhogy rárepülhetne, még építhetne is, ha felvállalja: neki csak Budapest számít.

 

Kedden jött ki a friss Republikon-felmérés a pártok budapesti támogatottságáról. A 800 ember telefonos megkérdezéséből kijött számok szerint a fővárosban az ellenzék vezet: 35 százalék baloldali kormánynak örülne, 11 drukkol egy Vona Gábor, vagyis a Jobbik vezette Magyarországnak, 27 pedig továbbra is Orbán Viktorra és a Fideszre bízná magát. Érdekes ez is, de most nem erről lesz szó.

 

Hanem erről:

 

„A budapestiek háromnegyede egyetért abban, hogy a fővárosban beszedett adó nagyobb részét kellene Budapesten elkölteni.

 

Alig mutatkozik különbség ebben a választók pártpreferenciája szerint: a Fidesz szavazóinak 67, a baloldali, liberális pártok szavazóinak 84, a Jobbik-kormányt preferálóknak pedig 76 százaléka gondolkodik így."

 

Egyszerű újraelosztási kérdésnek tűnhet mindez, holott ha belemegyünk egy gondolatkísérletbe, kihozható belőle bőven több is. Kihagyott lehetőség, hogy Magyarországon egyáltalán nincsenek regionalista pártok – egy észak-dunántúli, egy balatoni, egy budapesti lazán adná magát. Lehet persze Trianonra fogni ezt is, miszerint nincsenek sem eltérő nyelvek, sem eltérő politikai kultúrák a mai Magyarországon, amire egy ilyet jó szívvel építeni lehetne, hiszen így csak feleslegesen élezi az ellentétet vidék és főváros között.

 

Hát és? Egy bal-, egy jobboldali, egy liberális párt nem élez ellentéteket? Ellentét = piaci rés. Gondoljunk bele:

 

egy csak budapesti párt maga lenne a cselekvés helyi köre,

 

nem kéne bajlódnia vidéki szervezetekkel, ott kell erősnek lennie, ahol tényleg jelen is van, és amit a legjobban ismer: Budapesten. Megjelenése önmagában innováció lenne az annak hiányától szenvedő ellenzéki térfélen. Egyesítené a Momentum ideológiamentes wannabe népfrontját a MIÉP XXI. századra aktualizált mottójával: se nem jobb, se nem bal, budapesti és csak azután magyar.

 

Szerintetek miért nincs ilyen? És milyen legyen, ha lenne?

 

+++

 

Körbekérdeztük erről a pártokat, ha írnál róla nekünk te is véleményt, örömmel várjuk!

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

A minket körülvevő országok zárnak, az esetszámok nőnek, és a szürke időben sokszor úgy tűnhet, hogy csak komótosan menetelünk az apokalipszis felé. De amíg van cseh reggeli, olasz steak, rendes tea, vegán lasagne és metró, nincs minden veszve!

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás