Tíz elgondolkodtató dolog, amit Magyarországról mondtak nekem külföldön

2017.07.13. 08:35

2014 októbere óta Spanyolország Alicante tartományában élek. Bár soha nem tartottam attól, hogy kelet-európai létemre bármi meglephet, mégis néha elgondolkodtató dolgokat kérdeztek tőlem, vagy mondtak nekem Magyarországról.

10. Magyarországon iható a csapvíz? (Egy spanyol osztálytársam) 

Először jót nevettem a „tudatlanságán”. Aztán pedig rátaláltam pár cikkre, amelyekből kiderült, hogy Magyarországon rengetegen isznak arzénes vizet, sőt, az alföldiek idén nyártól tisztább (!) román vizet kapnak a csapból. Utána sírni volt kedvem. 

9. Úgy hallottam, a magyarok mindenkit utálnak (Egy német tanárnő)

Vettem egy nagy levegőt. Nem tudtam, vajon elkezdjek-e minden létező vallást és rasszt szidni, csak hogy poénos legyek, vagy inkább megfogadjam, hogy nem büszkélkedek többet a magyarságommal. 

8. Sajnálom, de magyarokkal nem dolgozunk (Egy étteremtulajdonos)

Grafikus cégem van, több e-mailes megkeresésemre ez volt a válasz, amit kaptam. A negyedik alkalom után lecseréltem a „.hu”-végződésű e-mail címemet.

7. Nekem Magyarország a kedvenc országom, mert ott még mindig a pusztában élnek és nem akarnak túlságosan fejlődni (Egy angol osztálytársam)

Itt egy kicsit inkább őt sajnáltam, megpróbáltam neki elmondani, hogy azért nálunk is vannak ám csodaszép sugárutak, fényes üzletek és luxusvillák. A végére már annyira belejöttem, hogy egy-egy kisebb-nagyobb túlzást is megengedtem magamnak. Aztán lementem Kisújra mamámékhoz: végig a 4-es úton. Kicsit hazugnak éreztem magam.

6. Tényleg ennyire sok a depressziós Magyarországon? (Egy spanyol hajléktalan férfi)

Ekkor azért valami eltört bennem: egy hajléktalan férfi csodálkozik el azon, hogy nálunk mennyien depressziósak. Szerinte a magyaroknak a világképükön kellene változtatniuk.

5. Hallottam a magyar kórházakról... (Ír osztálytársam kardiológus édesapja)

Egy EU-s országban ilyen állapotú kórházakról garantált, hogy bejárja az orvosi köröket a hírnév. Úgy tűnik, sajnos a negatívum könnyebben terjed. 

4. Hogyhogy ennyi mindent tudsz, ha ilyen rossz a magyar középiskolai oktatás? (Történelemtanárom)

Természetesen nagy dilemmában voltam, örüljek-e annak, hogy megdicsérték a tudásom, vagy megsértődjek és felháborodjak, hogy ennyire lenézi a magyar oktatást. Az előbbit választottam, hiszen pont röviddel azelőtt olvastam el a PISA-felmérés Magyarországra vonatkozó lesújtó eredményeit.

3. Hogyhogy el tudtatok jönni Magyarországról? (Svéd barátom)

Ezt nem értettem elsőre. Aztán kicsit törtem a fejem. Ha most a belépni kívánókat kizárjuk, lehet-e, hogy legközelebb a kilépni kívánókat fogjuk bezárni?

2. Hogy lehet ennyire utálni a tanulást? (Igazgatónőnk, 2017. április 4-én, a lex CEU benyújtásakor)

Itt is pozitívan álltam volna hozzá, mivel bár ez egy iskolai gyűléskor hangzott el, éreztem, hogy magyar létemre nekem kellene ezt megválaszolni: így próbáltam azt mondogatni, hogy „Áh! Az csak a kormány”. Most, hogy látom a júniusi pártpreferencia-felmérési eredményeket, revideálni kell álláspontomat.

1. Magyarország? Az egy oblast ugye? (Orosz exem) 

Az oblastok Oroszország közigazgatási egységei, olyanok, mint Magyarországon a megyék. Erre a kérdésre máig nem tudtam válaszolni. 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek