+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Lévai Patrik Imre
2017. július 13. csütörtök, 08:35
2014 októbere óta Spanyolország Alicante tartományában élek. Bár soha nem tartottam attól, hogy kelet-európai létemre bármi meglephet, mégis néha elgondolkodtató dolgokat kérdeztek tőlem, vagy mondtak nekem Magyarországról.

 

10. Magyarországon iható a csapvíz? (Egy spanyol osztálytársam) 

Először jót nevettem a „tudatlanságán”. Aztán pedig rátaláltam pár cikkre, amelyekből kiderült, hogy Magyarországon rengetegen isznak arzénes vizet, sőt, az alföldiek idén nyártól tisztább (!) román vizet kapnak a csapból. Utána sírni volt kedvem. 

 

9. Úgy hallottam, a magyarok mindenkit utálnak (Egy német tanárnő)

Vettem egy nagy levegőt. Nem tudtam, vajon elkezdjek-e minden létező vallást és rasszt szidni, csak hogy poénos legyek, vagy inkább megfogadjam, hogy nem büszkélkedek többet a magyarságommal. 

 

8. Sajnálom, de magyarokkal nem dolgozunk (Egy étteremtulajdonos)

Grafikus cégem van, több e-mailes megkeresésemre ez volt a válasz, amit kaptam. A negyedik alkalom után lecseréltem a „.hu”-végződésű e-mail címemet.

 

7. Nekem Magyarország a kedvenc országom, mert ott még mindig a pusztában élnek és nem akarnak túlságosan fejlődni (Egy angol osztálytársam)

Itt egy kicsit inkább őt sajnáltam, megpróbáltam neki elmondani, hogy azért nálunk is vannak ám csodaszép sugárutak, fényes üzletek és luxusvillák. A végére már annyira belejöttem, hogy egy-egy kisebb-nagyobb túlzást is megengedtem magamnak. Aztán lementem Kisújra mamámékhoz: végig a 4-es úton. Kicsit hazugnak éreztem magam.

 

6. Tényleg ennyire sok a depressziós Magyarországon? (Egy spanyol hajléktalan férfi)

Ekkor azért valami eltört bennem: egy hajléktalan férfi csodálkozik el azon, hogy nálunk mennyien depressziósak. Szerinte a magyaroknak a világképükön kellene változtatniuk.

 

5. Hallottam a magyar kórházakról... (Ír osztálytársam kardiológus édesapja)

Egy EU-s országban ilyen állapotú kórházakról garantált, hogy bejárja az orvosi köröket a hírnév. Úgy tűnik, sajnos a negatívum könnyebben terjed. 

 

4. Hogyhogy ennyi mindent tudsz, ha ilyen rossz a magyar középiskolai oktatás? (Történelemtanárom)

Természetesen nagy dilemmában voltam, örüljek-e annak, hogy megdicsérték a tudásom, vagy megsértődjek és felháborodjak, hogy ennyire lenézi a magyar oktatást. Az előbbit választottam, hiszen pont röviddel azelőtt olvastam el a PISA-felmérés Magyarországra vonatkozó lesújtó eredményeit.

 

3. Hogyhogy el tudtatok jönni Magyarországról? (Svéd barátom)

Ezt nem értettem elsőre. Aztán kicsit törtem a fejem. Ha most a belépni kívánókat kizárjuk, lehet-e, hogy legközelebb a kilépni kívánókat fogjuk bezárni?

 

2. Hogy lehet ennyire utálni a tanulást? (Igazgatónőnk, 2017. április 4-én, a lex CEU benyújtásakor)

Itt is pozitívan álltam volna hozzá, mivel bár ez egy iskolai gyűléskor hangzott el, éreztem, hogy magyar létemre nekem kellene ezt megválaszolni: így próbáltam azt mondogatni, hogy „Áh! Az csak a kormány”. Most, hogy látom a júniusi pártpreferencia-felmérési eredményeket, revideálni kell álláspontomat.

 

1. Magyarország? Az egy oblast ugye? (Orosz exem) 

Az oblastok Oroszország közigazgatási egységei, olyanok, mint Magyarországon a megyék. Erre a kérdésre máig nem tudtam válaszolni. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás