Hét fotó a Bundestagból, amit a magyar parlamentben nem tudnánk megcsinálni

2017.06.23. 12:40

A német parlament épületébe a magyarhoz képest jóval egyszerűbb bejutni újságíróként, az épület nagy részében pedig szabadon lehet mozogni és fotózni is. Megmutatjuk, hogyan emlékezett meg a pártja és a Bundestag plenáris ülése a múlt pénteken elhunyt Helmut Kohl egykori kancellárról.

Hét fotó a Bundestagból, amit a magyar parlamentben nem tudnánk megcsinálni

A plenáris ülésen – ahol természetesen Németország kormánya is megjelent – Norbert Lammert, a Bundestag elnöke mondott helyenként megható, helyenként cukin vicces beszédet Helmut Kohlról. Az esemény – mint a német parlamenti ülések általában – nem csak a sajtó, de az ülés iránt érdeklődő regisztrált látogatók számára is nyitva állt: tele is voltak a páholyok.

A házelnöki beszéd végén egyperces néma csenddel emlékeztek az egykori kancellárra. A díszpáholy első sorában Frank-Walter Steinmeier államfő és két elődje, Joachim Gauck (a balján) és Horst Köhler (jobbján). Mögöttük a legfontosabb németországi egyházi elöljárók, a jobb szélen a politikusokkal smúzolás egyik legnagyobb bajnoka, Aimen Mazyek úr, a németországi muszlimok központi tanácsának sokat kritizált vezetője.

A sztorihoz hozzátartozik, hogy Kohl nem igazán szívlelte a jelenlegi német elnököt, lévén az akkor még szocdem politikus vezette 2000-ben Gerhard Schröder akkori SPD-s kancellár felkérésére a Kohl-kormány aktatörlési ügyét vizsgáló bizottságot. A vizsgálóbizottság két ügy aktáinak komplett eltűnését állapította meg: egy szaúdi fegyverszállítási megállapodásét és egy egykori NDK-beli vegyi üzem privatizációjáét. Német sajtóértesülések szerint azt még halála előtt kikötötte az egykori kereszténydemokrata kancellár és Orbán-rajongó özvegye, hogy Steinmeier nem mondhat beszédet a temetésén. 

A címersas és az uniós zászló. Ilyet nem csak a sas hiányában nem tudnánk a magyar parlamentben fotózni, hanem azért sem, mert Kövér László levetette a Tisztelt Házban az összes uniós zászlót.

Ilyen lazán öltözött képviselőt sem láttunk még a magyar Országgyűlésben.

A Bundestag épületében nem csak az ülésterem fölötti páholyokban, de a frakciók irodái környékén, a teljes emeleten is szabadon mozoghatnak az újságírók. A CDU-CSU képviselőcsoport épp frakcióülést tartott, ahol szintén Helmut Kohlra emlékeztek.

Forgatni sem csak egy ötméteres folyosószakaszon szabad, mint a magyar parlamentben, hanem az ülésterem előtti csarnokban és folyosón, valamint az érintett frakciók engedélyével a frakcióirodákban és az előtereikben is. Sőt, a házirend szerint elméletileg a körpanorámás tetőteraszon és a híres üvegkupolában is lehet politikusokat interjúvolni – bár arrafelé jellemzően nem a képviselők, hanem turisták tömegei járnak.

A csapolt sör német nemzeti érték, így gyász és munka közben sem hiányozhat.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek