+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Van viszont egy csomó más anyagunk lejjebb.

 

 

Már csak pár régióban nincs kemény lockdown Olaszországban, az északi tengerparti Liguria az egyik. A szomszédos tartományokból a tiltás ellenére átjárnak azért ebédelni-kávézgatni-strandolgatni, de a turisták hiánya így is nagyon látványos. Fotókon mutatjuk a normalitás egyik utolsó bástyáját!

Sem néppárti, sem fideszes európai parlamenti forrásaink nem mertek tippelni arra, milyen anyagi következményei lesznek a Fideszre nézve az eddigi EP-frakciójából való kilépésnek. Annyi azonban bizonyos, hogy az élet frakción kívül elég sanyarú az EP-ben: bizottsági helyhez, felszólalási lehetőséghez és hozzáértő asszisztensekhez is nehezebben jutnak a frakción kívüli képviselők.

Legalább két hétig Temesvárra be- vagy onnan kiutazni csak indokolt, igazolt esetben lehet, bezárták az iskolákat, vendéglőket, fitnesztermeket. A város német polgármestere szerint azért rosszak a koronavírus-számok, mert csak ők tesztelnek rendesen. A helyi vendéglátósok viszont azt mondják: bezzeg mikor a polgármester kampányolt, akkor nem voltak járványügyi szigorítások.

A szlovák kormánykoalíció két tagja is a kormány átalakítását követeli, de úgy tűnik, Igor Matovič akár nélkülük is kormányozna, hiszen hamarosan szét kellene osztania az EU-tól rájuk zúduló helyreállítási alapot. Mutatjuk, mi szól amellett, hogy működne egy még jobboldalibb kisebbségi kormány!

Az MSZP társelnöke a 106 körzet harmadában vár szocialista győzelmet az előválasztáson. Megtudtuk: Zuglóban Tóth Csaba üzengetése Hadházy Ákosnak egy tudatos médiahack volt, hogy mindenki rájuk figyeljen. Hol rontotta el a Gyurcsány-kormány? Mire tanította őt Navracsics Tibor? Miben hibázott Schiffer András? Mit őrizne meg a Fidesz családpolitikájából? Nagyinterjú.

Hírszolgáltatás

400 igen és 248 nem mellett az EP elfogadta a spanyol legfelsőbb bíróság kérését: felfüggesztik Carles Puigdemont és két katalán képviselőtársának a mentelmi jogát.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

A Fidesz Néppártból való távozásának sürgetése a jéghegy csúcsa az osztrák sajtó szerint.

Nyilvános bocsánatkérést is követelnek az oroszok azért, mert az EMA egy vezetője az orosz vakcina engedélyezésének elhalasztására szólította
fel az európai országokat.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

A hét bora

Rozéverziót csináltak a proseccónak. És nemzetközi szőlőfajtával kell megszínesíteni. Venetóban lázadnak a trend ellen, mi megkóstoltuk.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Hétfő délután szavaz az Európai Parlament a korábbi katalán elnök, Carles Puigdemont és két képviselőtársának mentelmi jogának felfüggesztéséről. Puigdemont bizakodó: akkor sem hagyja el Belgiumot, ha felfüggesztenék a mentelmi jogát. De az EP-képviselő azt is elmondta az Azonnalinak, hogy miért nem szavazta meg a Minority Safepacket és miért nem jogállam Spanyolország.

A hatpárti ellenzéki szövetségen belül most minden párt pakolássza fel a sakkbábukat a táblára és számolgat, hogyan járhatna úgy jól, hogy az ne legyen túl jó, mert akkor a másik öt szereplő azonnal összezár vele szemben.

Molnár Róbert

Tanulságosak számomra a héten történtek: a virágosoknak a Karmelitáig ért a hangjuk, a szerdán bejelentett „országzárás” péntekre egy lájtosabb kormányrendeletté változott.

Márciustól az egyedülállók csak Novák Katalin miniszter egyedi elbírálása alapján fogadhatnak örökbe gyerekeket. Ezzel épp az a réteg válhat szülővé még nehezebben, akik befogadták az eddig a legkevésbé vágyott gyerekeket. Az Azonnalinak egy gyerekre váró egyedülálló és egy már örökbefogadott gyereket nevelő anya mondta el, mitől fél és mit gondol az új szabályozásról.

Tarnay Kristóf Ábel

A kormánynak nem kellene társadalmi mérnökösködést folytatni azzal, hogy Alaptörvényben határozza meg, mi a család. Hagyni kellene, hogy az egyéni felelősségvállalással a társadalom szervesen fejlődjön.

Svájcban vasárnap három kérdésről is lesz népszavazás. A legnagyobb viták a burkák betiltását övezi. Miközben pár hónapja még a lakosság kétharmada támogatta az ötletet, mostanra a két tábor közötti verseny annyira szorossá vált, hogy a végén még a burka betiltásának ötlete el is bukhat.

László Imre, Újbuda DK-s polgármestere jövő héttől önkéntes orvosként fog részt venni a helyi rendelő munkájában. De hogy fog így tudni a polgármesteri munkájára koncentrálni, nem kellett-e volna már előbb csatlakozni a védekezéshez az egykori kórházigazgatónak, és lehet-e annyira csábító újra gyógyító munkát végezni, hogy szögre akassza a politikusi kalapját?

Joe Biden még nem lépett hivatalba két hónapja, de a Közel-Kelet máris az ajtaján kopogtat, miközben az elnök vissza akarja állítani az amerikai vezető szerepet és erős kontrasztot mutatni elődjével szemben. Végleges következtetéseket nem tudunk levonni, de egyelőre Biden bizonytalannak tűnik, és olyan lavírozgatást folytat, amiből nem lesz könnyű győztesen kijönni.

Bede Ábel

A 2010-es évek második fele elitellenes hullámának pár alaptétele egyszerűen bekerült a politikai mainstreambe.

Senki nem lepődött meg azon, hogy a kormány újra bezár minden iskolát, a digitális távoktatás problémái azonban valószínűleg újra és más formában is elő fognak jönni: a szülők ismét amiatt aggódhatnak, hogy gyerekeik milyen oktatást kapnak, miközben dolgozniuk is kell úgy, hogy az iskolákra egyáltalán nem bízhatják rá őket. Tanárok és szülők a teljes iskolazárról az Azonnalinak!

Techet Péter

Az, hogy a kormány bejelentett egy szigorúbb lezárást, különösebben nem gond. Az annál inkább, hogy csak képzelt veszélyekkel tudnak megbirkózni, hiszen a Fidesz az állam egy részét ellopta, a másikból meg kivonult.

Martin Sonneborn, a német szatirikus Die Partei európai parlamenti képviselője második ciklusát tölti már azon függetlenek között, ahová most a Fidesz is tart. Sajnálja, hogy Szájer József már nem tud átülni hozzájuk, de van már terve arra, hogyan működjön együtt a Fidesszel a jövőben. A politikus arról is beszélt, hogy milyen közös német-magyar sikerre lehetünk az elmúlt tíz évből büszkék.

Budapesten járt az Európai Bizottság belső kereskedelemért és vakcinagyártásért felelős biztosa, aki Orbán Viktorral való találkozója előtt arról beszélt: az egyetlen út az, ha mindenhová jut elegendő, EU által is elfogadott oltóanyag, de nem bánja, ha a tagállamok harmadik országtól rendelnek oltást.

Varsányi Bence

Nem tudjuk kezelni az információt, nem értjük a valószínűségeket, és a média pánikkeltésével mindez a lezárások irracionális követeléséhez vezet.

A B. Braun-csoport igazgatója szerint miután ők műtétekhez való eszközöket gyártanak, a gyöngyösi üzem kimaradt a járvány miatti keresletnövekedés előnyeiből, így alapbér-emelésre nem futja, csak bónuszra. A szakszervezetnek szerint ha ez így marad, a munkások jövő héten folytatják a sztrájkot.

A szlovák kormányfő titkos Szputnyik-vakcinabeszerzése taszította válságba a járványt rendkívüli módon megsínylő orszég egyébként is belső viták feszítette kormánykoalícióját. A gazdasági miniszter, Richard Sulík szerint nem alkalmas a posztjának betöltésére, de már Matovič saját párttársai is zúgolódnak.

Tóth Csaba Tibor

Hiába telt el pontosan egy év az első magyarországi fertőzések bejelentése óta, sokmindenben ma még bizalmatlanabbak vagyunk, mint akkor.

Gyurcsány tavasszal lélegeztetőgépek beszerzését követelte, Orbán ősszel biztonságos V4-es szigetet vizionált: a járvány első magyarországi évfordulóját mi mással lehet ünnepelni, ha nem ezekkel az politikusi idézetekkel!

Párttá alakult az egykori jobbikos politikus, Bencsik János mozgalma, a Polgári Válasz. Az Azonnalinak elmondta, miért nem csatlakozik az ellenzéki összefogáshoz, miért szavaznak majd szerinte az emberek harmadik utas pártjára, és miért Orbán Viktor avatárja Volner János.

Mivel szombat éjjel váratlanul elhunyt Milan Bandić, Zágráb 2000 óta regnáló polgármestere, a májusi önkormányzati választásokon a küzdelem teljesen nyitottá vált. Körkép a májusi választásokról!

Műfajában korszakalkotó a magyar-német koprodukció, de sajnos a Fidesz és a Néppárt utolsó, harmadik évada nem ugrotta meg az első évad alatt magasra tett lécet. Elmondjuk, hol ment ennyire félre a magyar House of Cards.

Techet Péter

Az Európai Néppárt a Fidesz kizárását ugyanolyan gyorsan, szakszerűen és ügyesen oldotta meg, mint a néppárti bizottsági elnök az oltóanyagok beszerzését. A Fidesz távozása teljesen mindegy, a probléma maga a Néppárt.

A függetlenek közé fognak beülni a fideszes EP-képviselők, de nem érti, a KDNP-vel miért nincs baja a Néppártnak, ha velük igen. Szerinte a Néppártban a sikertelenek politikája kerekedett felül, de ő már 2012 után csalódott a pártcsaládban. Interjú a brüsszeli Fidesz-delegációvezetővel!

Most, hogy a Fidesz elbukott a Néppárt lelkéért folytatott küzdelmében, EP-képviselőinek új frakciót kell találniuk maguknak, ha meg akarják tartani felszólalási és anyagi lehetőségeiket. Íme, a Fidesz előtt álló öt lehetőség!

Hans Peter Doskozil

A szenvedést teljesen nem lehet elkerülni. Aki ilyet ígér, hazudik. Aki ignorálja a tartós lockdown számtalan áldozatát, csak hogy ne kelljen megváltoztatnia az álláspontját, cinikusan cselekszik.

Ismét sztrájkba kezdenek a makói Continental gyár dolgozói, a múlt heti 24 órás sztrájk után immáron határozatlan ideig. A munkavállalók elkeseredettek: szerintük a cég nem hajlandó visszaadni a kollektív szerződés tavalyi egyoldalú felmondásával a jutattásokat, míg az új szerződésről szóló tárgyalások hat hónap után zátonyra futottak. Így nem maradt más lehetőségük, mint a sztrájk.

Sokan panaszkodnak, hogy kigyógyulva a fertőzésből egy ideig megváltozik bizonyos ételeknek a szaga és az íze. A szakember szerint ez legyen a legkisebb gondunk, és ne panaszkodjunk emiatt. Akinek viszont az egész hivatása ettől függ, annak ez olyan, mint élsportolónak a keresztszalag-szakadás.

Tóth Csaba Tibor

Egy határozatlan idejű sztrájk megszervezése és lebonyolítása Magyarországon nehéz, embert próbáló feladat. Éppen ezért fontos, hogy a munkások még sztrájksegélyre is számíthatnak szorongatott helyzetükben.

Ződi Zsolt

A Facebook jogi regulázása nem fogja megoldani azt a politikai megosztottságot, amely a túlzón sértő megszólalások és a politikai motivációjú álhírek mögött van. Ne is reménykedjünk.

Andrew Cuomo, New York kormányzója egykor a járvány elleni védekezés hőse volt, mára közgyűlölet tárgya lett. A kormányzó napi sajtótájékoztatói után tavaly még hőssé vált a Trump-ellenes táborban a járványkezelés terén, azután a fertőzés csak dühöngött tovább, a nélkülözhetetlen dolgozókat senki nem védte meg, ő pedig még az ultraortodox zsidó közösséggel is összehajtott.

Hosszú ideje váratott már magára, de nemrég napvilágra látott a hír, miszerint fikciós nagyjátékfilm készül a 2006 őszi eseményekről, amelyben feltehetően az őszödi beszéd kiszivárogtatása körül forognak majd az események. Az Azonnali ott segít, ahol tud: még a rendezőket és színészeket illetően is adunk tanácsot!

Balogh Gábor

A hatpárti szövetség felejtse el, hogy azokat az ellenzéki vetélytársakat árulózza, akik azoknak a voksait kérik, akikre ők úgysem számíthatnának.

Idén 106 választókerületi plusz egy miniszterelnök-jelölti előválasztást kell megszervezni az ellenzéki oldalon: ezt egy sor civil szervezet fogja lebonyolítani. Az Azonnalinak elmondták, pontosan hogyan.

A Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje szerint a mi hazánkos közeg hathatott rá negatívan, amikor korábban még ő is zsidózott. Mennyire tartja Jakab Péter az imidzsét politikai terméknek? Mennyit készül egy krumplizós parlamenti felszólalására, és mennyire tartja fontosnak, hogy a parizeren túlmutató témákról is gondolkodjon? Nagyinterjú.

Hegyi Gyula

Én testemben a kínai oltóanyaggal is minden erőmmel a Fidesz-rendszer lebontásáért fogok küzdeni. De az ellenzéknek vigyáznia kell arra, hogy a keleti vakcinákkal beoltott, akár milliónyi embert ne engedje át a kormánypártnak.

Antal Róbert-István

A román társadalom egy része négyévente illúzióba esik: az új kormány végre rendesen fog kormányozni, fejlődni fog az ország. Aztán jön a pofáraesés.

Van, aki repülőgépen hagyja el Budapestet és olyan is, aki a zenéjével repít Miamiba a szürke télből. A Pörgetőben két karanténmenekülttel beszélgettünk, az Utazómajom alapítója pedig elmondja, hova érdemes egyáltalán utazni most. A Helyzet-interjúban Miklósy Krisztián synthwave zenésszel tárgyaltuk ki, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa.