+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ágoston Dániel
2021. április 3. szombat, 08:10
Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Mi értelme van egyáltalán írni 2021-ben? Veres Attila íróval többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Helyzet legújabb interjújában.

Veres Attila a magyar weird irodalom jól ismert alkotója és alakítója, aki nem mellesleg forgatókönyvíróként is komoly sikereket ér el. Első regénye, az Odakint sötétebb 2017-ben jelent meg. Novellái rendszeresen megjelennek a Black Aether magazinban és kísérőkiadványaiban. 2018-ban jött ki második könyve, az Éjféli iskolák című novelláskötet, amely 15 történetet tartalmaz. A művet 2018-ban Aegon Művészeti Díjra jelölték.

 

2020 telén jelent meg az amerikai Valancourt Books kiadó gondozásában a The Valancourt Book of World Horror Stories című antológia Veres egyik művével, ennek sikerén felbuzdulva a Valancourt úgy döntött, hogy 2022-ben önálló novelláskötetet hoz ki Verestől. Hogy ez mennyire komoly presztízst jelent, arról nemrég az Azonnalira írt Pintér Bence. Nem mellesleg Holtai Gábor kisjátékfilmje, a Második kör – amelynek forgatókönyvét Veres Attila írta – bejutott a 45. Cleveland International Film Festival versenyprogramjába, amit amolyan Oscar-előkapuként szokás emlegetni filmes körökben.

 

Ezek kapcsán beszélgettünk vele a megjelenéseiről, valamint a filmjeiről, illetve arról, hogy miként tud reflektálni a világ alakulására ma a weird irodalom. Veres szerint egyébként

 

„az internet a legrosszabb dolog, ami az emberiséggel történhetett”

 

de szó esett arról, hogy mi értelme van írni egy olyan korban, ahol többnyire csak a cikkek címeit olvassák már csak el az emberek, és hogy mennyire lehet ebben őszintének lenni. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy

 

„a legtisztább kommunikáció az első üvöltés, amit az ember hall, amikor kijön az anyjából – onnantól kezdve minden hazugság”.

 

Részletek a friss Helyzetben, hallgassátok!

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás