+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szűcs Donát
2021. március 29. hétfő, 12:12
A szlovák miniszterelnök március 28-án este bibliai körítéssel nyújtotta be a lemondását. Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot, és egyáltalán miért különbözik annyira élesen a szlovák politikai élet a magyartól. Podcast!

Magyarországon méltatlanul keveset tudunk arról, hogy a minket körülvevő országokban mi érdekli az embereket, miről szól éppen a politika. Az elmúlt évben persze a koronavírus mindenhol vitte a prímet, de

 

Szlovákiában a vírus mellett kialakult egy kiadós kormányválság is:

 

az egy éve hatalomra került Igor Matovič miniszterelnök miniszterei sorban mondtak le, vasárnap pedig saját lemondásával maga Matovič tette föl az i-re a pontot.

 

A koalíciós kormány széthullásának a fő oka a járványkezelés teljes kudarca volt, amit a szlovák sajtó tényként kezel. A furcsaság viszont az, hogy bár Magyarországon a száraz tények alapján hasonlóan rossz – vagy még rosszabb – a helyzet, nálunk nem úgy tűnik, mintha a kormány pozícióit ez különösebben megrengetné. Erről az ellentmondásról írt véleménycikket Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója, akivel

 

a Helyzetben arról beszélgettünk, mi jöhet a szlovák közéletben Matovič lemondás után, hogyan áll északi szomszédunknál a járvány, és mi köze ehhez az egészhez a felvidéki magyarságnak.

 

Renczes Ágoston elmondja, hogy az őszi tömeges tesztelési program nem jött be a szlovák kormánynak, sok ember a tesztpontokon fertőzödött meg a második hullám során. Kiderül, hogyan lehetséges, hogy Szlovákiában volt és jelenlegi magasrangú hivatalnokokat tartóztatnak le, és azt is megpróbáljuk megfejteni, hogyan alakulhatott úgy, hogy Szlovákiában sokkal mozgalmasabb és színesebb lett a politikai élet, mint Magyarországon.

 

Az Azonnalin a szlovák politkáról rendszeresen író Ágoston szerint

 

Magyarországtól eltérően a szlovák közélet időről időre képes nagyobb korrekcióra: ez történt Vladimír Mečiar maffiakormányának leváltásakor és Ján Kuciak újságíró halála után is.

 

De miért képes erre Szlovákia, ha Magyarország nem az? Kicsoda Matovič utódja, és mit jelent a felvidéki magyarság számára? Mire kell figyelni Szlovákiában a következő hetekben? A podcastból kiderül!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás