+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ágoston Dániel
2021. március 12. péntek, 18:14
Batta Ramon Domingo az újgenerációs magyar séfek egyik zászlóvivője, akit nem hat meg sem az ételsznobizmus, sem a klasszikusnak gondolt, zsírtól csöpögő óriási adagok kultusza. Szerinte a járvány és a rendelés felrobbanása elsősorban a nagy gyorséttermeknek tett jót, a minőség leértékelődik ebben a dimenzióban. A Helyzetben beszéltünk vele a magyarok étkezési szokásairól, ételkiszállításról, Iránról, ahol séfként dolgozott, veganizmusról, és arról is, hogy milyen tervei vannak a Káli-medencében. Podcast!

Az étkezés szerves részét képezi a magyar kultúrának, amely ugyan hosszú ideig vergődött a Kádár-korszak pörköltszaftjában, azonban az utóbbi évek teljesen más irányba mutatnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy maga a magyar konyha átalakult volna, inkább

 

az étkezési szokásaink kezdtek el változni, amit befolyásolt a fine dining, befolyásolt a street food – és most befolyásol a koronavírus is.

 

Batta Ramon Domingo a budapesti gasztronómia egyik jól ismert gerillaszakácsa, fiatal séfje, akinek markáns véleménye van a hivatásáról. Szerinte jó, hogy a fine dining hatással van az étkezésünkre, mert elmúlt az ideje annak, hogy óriási adag kajákkal tömjük tele magunkat. Az egykor Iránban is dolgozó séf szerint meg kell találni az egyensúlyt aközött, hogy nagyon kis mennyiségű ételeket eszünk nagyon drágán, illetve aközött, hogy nagy adagokat eszünk olcsón.

 

A GastroTrash ötletgazdájaként éppen ezért szervezett számtalanszor gerillakitelepüléseket a város több pontjára, ahol street foodot kínált az arra járóknak, de tervei között szerepel a Káli-medencébe való költözés, ahol szintén egy éttermet fog vezetni.

 

De hogy mennyiben befolyásolja az étkezési szokásainkat a járvány és a lockdown?

 

Miért tesz szerinte nagyon rosszat az ételkiszállítás kényszerű helyzete a gasztrónak? Jó-e a veganizmus előretörése, és lehet-e kolbász egy vegán kolbász? Miért főz valaki egy vasúti híd alatt?

 

Erről és még többről beszélgettem az új generáció egyik legígéretesebb séfjével a Helyzetben.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

Van egy hely, ahol már most megvalósult Orbán, Salvini és Morawiecki budapesti álma.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás