+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Galavits Patrik
2020. november 27. péntek, 17:31
Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. De ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha mihamarabb leszoknánk arról, hogy a gazdasági érdekeket a környezetiek elé helyezzük. A fekete péntek és a karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Az újrahasznosítás messze nem a legjobb, amit a környezetért tehetünk – ezzel a címmel jelent meg cikkünk november 14-én. Ebben annak jártunk utána, hogy az újrahasznosítás helyett mi az, amit ha igazán zölden akarunk gondolkodni, a környezetért tehetünk.

 

A Helyzetben megszólal Merza Péter, a Humusz Szövetség oktatási programvezetője és Vér Csaba, a Pécsi Tudományegyetem tudományos segédmunkatársa, akik elmondják:

 

a szelektív hulladékgyűjtés természetesen még mindig jobb, mintha a szemetünk a tengerben végezné, de a hulladékgazdálkodási hierarchiának ez csak a közepén helyezkedik el.

 

Elsősorban a megelőzésre kellene koncentrálnunk, tehát arra, hogy ne termeljünk szemetet. Erre már ma is jó megoldások vannak: ha például az átlagos magyar háztartás szemétmennyiségének egyharmadát kitevő szerves hulladékot inkább komposztálnánk, máris hatalmas lépést tennénk egy tisztább jövő felé.

 

Ki lehet maradni a Black Friday-őrületből és a karácsonyi vásárlási lázból is

 

De legalábbis mindkettőt lehet átgondoltan csinálni, még az éppen november 27-én induló fekete pénteki bevásárlást is. Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke és Fidrich Róbert, a Fenntarthatóság Felé Egyesület programvezetője arról beszéltek a Helyzetben, hogyan állhatunk hozzá minél zöldebben az előttünk álló hetekhez.

 

Éger elmondta: ha Európában mindenki csak egy évvel használná tovább a telefonját, mint ahogy azt most átlagosan teszi,

 

az évente olyan csökkenést jelentene a környezetterhelésben, mintha milliónyi autó tűnne el egyik napról a másikra az utakról. Ezért mindenképpen átgondoltan vásároljunk, és minél hosszabb távra.

 

Persze az is egy lehetőség, hogy nem veszünk semmit: Fidrichék például évek óta nem tv-znek otthon, mert rájöttek, hogy tökéletesen tudják nélkülözni az életükből. Az FFE programvezetője egyébként is amellett érvel, hogy gondoljuk át, akarjuk-e, hogy továbbra is a féktelen vásárlásról szóljon a karácsonyunk.

 

Éger Ákos és az MTVSZ egyébként egy petíciót is elindított Életigenlők – Bólints rá! címmel a fekete péntek alkalmából, amellyel a tudatosabb fogyasztásra akarják felhívni a figyelmüket. A petíciójukat olyan hírességek támogatják, mint Pokorny Lia és Vecsei H. Miklós színészek, vagy Kollár-Klemencz László zenész a Kistehén tánczenekarból. A 2002-es Sziget fesztivál kistehene egyébként az elmúlt 18 évben „bezöldült” és mára az MTVSZ kampányának kabalája lett.

 

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás