+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Galavits Patrik
2020. szeptember 26. szombat, 10:00
Legrosszabb esetben netes rádióként folytatja a Klubrádió, de a főszerkesztő biztos benne, hogy a frekvenciaengedély is megmarad. A nehéz körülmények közé került, éppen adománygyűjtést folytató Klubrádió főszerkesztője, Pataki Gábor a Helyzet vendége. Miért hízik a mája a főszerkesztőnek, kik menthetik meg a rádiót, és tehet-e érte bármit Köves Slomó? Podcast!

Szeptember 11-én a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleményben tudatta, hogy nem hosszabbítja meg a Klubrádió 92.9-es frekvenciára szóló jogosultságát. A döntést indoklása szerint a Klubrádió „működése során több alkalommal megsértette a médiatörvény rendelkezéseit, amely jogsértések miatt a Médiatanács különböző jogkövetkezményeket alkalmazott”.

 

Bár a rádió február 14-ig még biztosan sugározhatja adásait a mostani frekvencián, az Azonnalinak a az NMHH közleményének megjelenése után nyilatkozó Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója és jogásza elmondta, hogy szerintük „semmilyen jogalapja nincs a döntésnek”, és komolyan vehető érveket sem sorakoztatott fel a Médiatanács az engedély elvételének jogosságára.

 

Továbbra sem meggyőzőek az indokok

 

Azóta már bővebb indoklás is érkezett a Médiatanácstól a rádióhoz. De a Helyzetben megszólaló főszerkesztőt, Pataki Gábort ezek sem győzték meg a döntés jogosságáról.

 

„Nekem csak nő a májam, mert tartalmi szempontból semmilyen kifogást nem találtak” – mondta Pataki, aki szerint az NMHH elsősorban a zenei kvóták be nem tartását, adminisztrációs problémákat és az adatszolgáltatásban tapasztalható csúszásokat nehezményezte.

 

„Hét év alatt a Médiahatóságnak 65 ezer forintnyi bírságot fizetett a Klubrádió. Ez szerintem negatív világcsúcs, nincs még egy olyan médium Magyarországon, amely ilyen kevés bírságot fizetett volna”

 

– tette hozzá.

 

Netes rádió lehet a Klubrádióból

 

Ahogy az NMHH döntését követően Stock, úgy Pataki is óvatosan beszélt a Klubrádió jövőjéről. Egyelőre biztos, hogy jogi úton támadják meg a frekvenciaengedély elvételét, és mindent megtesznek azért, hogy visszaszerezzék a 92.9-es hullámhosszot – amelyen jelen állás szerint 2020 február 14-ig szólhat a Klubrádió –, de a háttérben már készítik a tervet arra az esetre is, ha nem járnának sikerrel.

 

„A minimum cél, hogy netes rádióként továbbra is működjünk”

 

– hangsúlyozta Pataki, aki emellett valamilyen podcastrendszer elindítását is elképzelhetőnek tartja.

 

Pataki a Klubrádió félévente indított – és jelenleg is éppen futó – támogatói kampányáról is beszélt. A rádió már tíz éve gyűjt adományokat, bevételei túlnyomó részét az ebből befolyó összegek teszik ki. A mostanra kitűzött céljuk 80 millió forint – amelynek a podcast szerdai felvételekor már a negyedét összeadták a hallgatók, pénteken délben pedig a 37 millió forintot is átlépte a számláló.

 

Így Stockhoz hasonlóan Pataki is azt hangsúlyozta, hogy a rádió fennmaradása – történjen az bármilyen formában – elsősorban a hallgatókon múlik.

 

Arról, hogy a szerkesztőségben milyen hangulat uralkodik az NMHH bejelentése óta, hogy miért tartja méltatlanul alábecsültnek a rádiók befolyását a mai médiatérben a Klubrádió főszerkesztője, milyen tapasztalatokat szereztek az NMHH-val vívott korábbi perekben, és hogy mit tehet a rádióért az ahhoz korábban közel álló Köves Slomó, mind szó esik a podcastban.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0037/36026_copy_3_helyzet_apple.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali közéleti podcastja. Riportok, interjúk hazai és nemzetközi témákban.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás