+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Galavits Patrik
2020. szeptember 18. péntek, 18:18
A Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményei nélkül sok hátrányos helyzetű kistérségben nincs kiút a nyomorból – márpedig a kormány legutóbbi forrásmegvonásai jó eséllyel ellehetetlenítik az Iványi Gáborék által fenntartott iskolákat. A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.
„Kilencven százalékuk biztosan”

 

– mondta Tímár Ilona, a gyerekek által csak Icu néninek hívott intézményvezető a Helyzetben Abaújkéren arra a kérdésre, hogy kihullanának-e az állami oktatási rendszerből a náluk tanulók, ha nem lenne a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott iskola.

 

 

Márpedig a MET budapesti és hátrányos helyzetű kistérségekben működő oktatási intézményei roppant nehéz helyzetbe kerültek, miután a kormány felére, 95 millió forintra csökkentette a többlettámogatásukat a 2020/21-es tanévtől. Jövőre pedig már egy forintot sem kapnak. Erről Iványi Gábor, a MET vezetője hírlevélben írt augusztus végén. A Maruzsa Zoltánnal folytatott tárgyalásokon Iványi szerint a köznevelésért felelős államtitkár azzal indokolta a forrásmegvonást, hogy „nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak”.

 

A podcastban is megszólaló Iványi és Tímár is azt gondolja: sokkal valószínűbb, hogy politikai szándékok húzódnak meg a döntés mögött, amelyek a MET elnökének kormánykritikus megszólalásaitól nem függetlenek. Iványi ezért arra a kérdésre is válaszol a podcastban, hogy nem gondolkozott-e el soha azon, hogy a túlélés érdekében alábbhagy Orbán Viktor kritizálásával.

 

A Wesley János Iskolát igazgató Tímár elmondása alapján 180 nappali tagozatos iskolás mellett 80 óvodás és 60-70 esti tagozatos tanul náluk – nekik pedig az egyetlen kitörési lehetőség a MET által fenntartott iskola. A Wesley több okból is kulcsfontosságú a környéken: a javarészt cigány származású és nagyon nehéz körülmények közül érkező gyerekek sok esetben már több nevelőcsaládot és iskolát is megjártak, amíg Abaújkérre kerültek.

 

A borzasztó, sokszor erőszakos családi háttér, amelynek szinte egyenes következménye a magatartásbeli problémák felerősödése; valamint az, hogy sok esetben a gyerekek a legalapvetőbb viselkedés- és kulturális minimumszabályokkal sincsenek tisztában a legtöbb állami intézményből rövid úton kirúgással jár.

 

„Mi senkit nem utasítunk el, mindenkinek megadjuk az esélyt” – ezt már Ivánné Varga Éva, a Wesley Iskola kollégiumának vezetője mondta. Az áldozatos munkájuknak pedig meg is van az eredménye: habár

 

a kompetenciaméréseken a gyerekek jóval átlag alatt teljesítenek, de ez hátterüket tekintve nem mérvadó. Ellenben minden egyes év végén sikerrel teljesített vizsga hatalmas siker Tímár Ilona szerint. Ez jelentheti a kiutat a nyomorból,

 

amelyből a Wesley nélkül a térségben nincs esély.

 

A podcastban több kollégista is betekintést enged abba, milyen elképesztő körülmények közül érkezett a Wesleybe; Iványi Gábor elmondja, miért nem készít a szorongatott helyzetük ellenére sem b tervet és az is kiderül, milyen nem mindennapi feladatok elé állítják a gyerekeket Abaújkéren a pedagógusokat, akik ennek ellenére mindegyikükért küzdenek. 

 

Hamarosan videóval és cikkel is jelentkezünk a témáról. A nehéz helyzetbe került MET munkáját pedig ezen a linken lehet támogatni.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Radikális programmal vág neki a szélsőjobboldali párt az ősznek: kilépni az EU-ból, betiltani a környezetvédő tilalmakat, fizikai akadályokat a határokra.

A külsőségekre sem ügyelve esett egymásnak a jelenlegi román jobbközép kormánykoalíció két legerősebb pártja. Az ürügy egy hétvégi Covid-kórház körüli botrány volt.

A szétszakadt szlovák szélsőjobb parlamenten kívül maradna.

Bojko Boriszov elmondása szerint 2022-ben és 2023-ban az EU már majdnem hétezer forintos áron fogja beszerezni a német-amerikai oltóanyagot.

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás