+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Galavits Patrik
2020. szeptember 18. péntek, 18:18
A Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményei nélkül sok hátrányos helyzetű kistérségben nincs kiút a nyomorból – márpedig a kormány legutóbbi forrásmegvonásai jó eséllyel ellehetetlenítik az Iványi Gáborék által fenntartott iskolákat. A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.
„Kilencven százalékuk biztosan”

 

– mondta Tímár Ilona, a gyerekek által csak Icu néninek hívott intézményvezető a Helyzetben Abaújkéren arra a kérdésre, hogy kihullanának-e az állami oktatási rendszerből a náluk tanulók, ha nem lenne a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott iskola.

 

 

Márpedig a MET budapesti és hátrányos helyzetű kistérségekben működő oktatási intézményei roppant nehéz helyzetbe kerültek, miután a kormány felére, 95 millió forintra csökkentette a többlettámogatásukat a 2020/21-es tanévtől. Jövőre pedig már egy forintot sem kapnak. Erről Iványi Gábor, a MET vezetője hírlevélben írt augusztus végén. A Maruzsa Zoltánnal folytatott tárgyalásokon Iványi szerint a köznevelésért felelős államtitkár azzal indokolta a forrásmegvonást, hogy „nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak”.

 

A podcastban is megszólaló Iványi és Tímár is azt gondolja: sokkal valószínűbb, hogy politikai szándékok húzódnak meg a döntés mögött, amelyek a MET elnökének kormánykritikus megszólalásaitól nem függetlenek. Iványi ezért arra a kérdésre is válaszol a podcastban, hogy nem gondolkozott-e el soha azon, hogy a túlélés érdekében alábbhagy Orbán Viktor kritizálásával.

 

A Wesley János Iskolát igazgató Tímár elmondása alapján 180 nappali tagozatos iskolás mellett 80 óvodás és 60-70 esti tagozatos tanul náluk – nekik pedig az egyetlen kitörési lehetőség a MET által fenntartott iskola. A Wesley több okból is kulcsfontosságú a környéken: a javarészt cigány származású és nagyon nehéz körülmények közül érkező gyerekek sok esetben már több nevelőcsaládot és iskolát is megjártak, amíg Abaújkérre kerültek.

 

A borzasztó, sokszor erőszakos családi háttér, amelynek szinte egyenes következménye a magatartásbeli problémák felerősödése; valamint az, hogy sok esetben a gyerekek a legalapvetőbb viselkedés- és kulturális minimumszabályokkal sincsenek tisztában a legtöbb állami intézményből rövid úton kirúgással jár.

 

„Mi senkit nem utasítunk el, mindenkinek megadjuk az esélyt” – ezt már Ivánné Varga Éva, a Wesley Iskola kollégiumának vezetője mondta. Az áldozatos munkájuknak pedig meg is van az eredménye: habár

 

a kompetenciaméréseken a gyerekek jóval átlag alatt teljesítenek, de ez hátterüket tekintve nem mérvadó. Ellenben minden egyes év végén sikerrel teljesített vizsga hatalmas siker Tímár Ilona szerint. Ez jelentheti a kiutat a nyomorból,

 

amelyből a Wesley nélkül a térségben nincs esély.

 

A podcastban több kollégista is betekintést enged abba, milyen elképesztő körülmények közül érkezett a Wesleybe; Iványi Gábor elmondja, miért nem készít a szorongatott helyzetük ellenére sem b tervet és az is kiderül, milyen nem mindennapi feladatok elé állítják a gyerekeket Abaújkéren a pedagógusokat, akik ennek ellenére mindegyikükért küzdenek. 

 

Hamarosan videóval és cikkel is jelentkezünk a témáról. A nehéz helyzetbe került MET munkáját pedig ezen a linken lehet támogatni.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0037/36026_copy_3_helyzet_apple.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali közéleti podcastja. Riportok, interjúk hazai és nemzetközi témákban.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

Mivel Szlovéniában mostanra csak a tengerparti régiói lakosai utazhatnak szabadon, az ország elhagyása is csak kivételes esetekben lehetséges.

A WHO szerint akkor lehet nyomon követni a járvány alakulását, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga 5 százalék alatt van. Ez utoljára Magyarországon szeptember 3-án teljesült.

A bevándorlásellenes Heinz-Christian Strache sajnálhatja, hogy nincs több szerb bevándorló Bécsben, mert köztük már most is megugrotta volna a parlamenti küszöböt. A bécsi szerbség között a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) is jobban szerepelt.

Miért nem elfogadható egy olyan orvos, aki még életében nem műtött, de alkalmas jelölt a Kúria élére egy olyan személy, aki még életében nem bíráskodott? Parlamenti képviselőket kérdeztünk.

A döntést a járványhelyzet súlyosságával indokolja a párt.

A Brit Egészségügyi Szolgálatnál arra készülnek, hogy decemberre már hatásos koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésükre. Erről beszélt parlamenti képviselőknek a tisztifőorvos-helyettes. Boris Johnson egyelőre óvatos.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Hogyan lehet a szolidaritás kultúráját intézményesíteni a művészeti világban? Milyen egzisztenciális terheket és elvárásokat vehet le ez az alkotók válláról? Kerekasztal-beszélgetés, október 19.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás