+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A rettenetes istenek megalkotójának egyre több magyar híve van

2019. 02. 17.
A rendszerváltásig alig jelenhetett meg Magyarországon, mára mégis rendkívül aktív rajongótábora van hazánkban is a horror egyik atyjának, H. P. Lovecraftnek. Mi a vonzereje az ember jelentéktelenségét hangsúlyozó kozmikus horror megalkotójának, és mire készülnek idén a szerző hazai hívei? Könyves Kálmán utánajárt.

Rangos irodalmi díjat adtak a menedékkérő írónak, akit be se engednek Ausztráliába

2019. 02. 03.
Az Ausztrália által hat éve tranzitzónában tartott iráni kurd Behrouz Boochani nyerte az állam egyik legrangosabb irodalmi díját.

Ilyen az, amikor a fél galaxis a gyerekedre vadászik, de te csak nevetsz egyet

2019. 02. 02.
A fantasztikus irodalomban ritkán kerül fókuszba a gyerekvállalás és a család, Brian K. Vaughn és Fiona Staples képregénysorozatában, a tavaly óta magyarul is megjelenő Sagában viszont ezek adják a vezérfonalat. Az izgalmas történet és a sziporkázó humor már csak bónusz.

Magyarországra jön Amerika egyik legkedveltebb sci-fi írója

2019. 01. 28.
A Könyvfesztiválra hozza el az Agave Könyvek John Scalzit, a Vének háborúja-sorozat szerzőjét. Ki ő, és miért nagy szám ez?

Bárcsak inkább ne írt volna közös regényt Kemény Zsófi és Kondor Vilmos!

2019. 01. 26.
Budapesten forradalom van, és ha ez még nem lenne elég, egy sorozatgyilkos is elkezd vadászni. Furcsa irodalmi négykezesre vállalkozott Magyarország legjobb krimiírója és a slam poetrys közegből ismert író/költő Kemény Zsófi. De sikerült?

Milyen lenne Európa, ha több száz kisállamra esne szét?

2019. 01. 19.
Európa és az Európai Unió alig jelenik meg a science fiction irodalomban, éppen ezért üdítő kivétel Dave Hutchinson regénysorozata, ami egy katasztrofális influenzajárvány után teljesen széteső Európában, többek között Magyarországon is játszódik.

Ma jelent meg Michel Houellebecq legújabb regénye

2019. 01. 04.
Négy évvel a Behódolás után ismét január elején jön ki legújabb regényével a francia író. A Sérotonine című munka, amit a francia sajtó december végéig már megismerhetett, vélhetően megint megosztó lesz – ezúttal sem kerülve a politikai állásfoglalást.

Tizenhárom tényirodalmi könyv, amit nagyon szerettünk 2018-ban

2018. 12. 30.
Nonhumán perspektívák, az idő rejtelmei, huszonegyedik századi leckék, geopolitikai okoskodások és történelem minden mennyiségben Károlyitól Rákosin és Kádáron át az eltűnt országokig. Könyves Kálmán tizenhárom kedvenc tényirodalmi könyvét soroljuk 2018-ból!

Mit érdemes olvasni az ünnepek alatt? A politikusok elárulják

2018. 12. 24.
Átlagembereknek, vagy mozgalomvezetőknek ajánl könyvet egy politikus? És hogy jön ide az LSD? Az Azonnali karácsonyi könyvajánlójából minden kiderül!

A kormánypártiaknak nem tetszik, ha kiderül: a történelem nem fekete és fehér

2018. 12. 19.
Demitizálja és árnyalja, nem pedig relativitzálja az őszirózsás forradalom és a Tanácsköztársaság figuráit a Kérdések és válaszok 1918-19-ról című kötet, amely kormánypárti véleményvezérek össztüzébe került az elmúlt hetekben.

Tíz magyar szépirodalmi könyv, ami fontos volt 2018-ban

2018. 12. 15.
Milyen az, ha valaki Parti Nagy Lajoson és Weöres Sándoron nő fel, de elég bátor ahhoz, hogy a Mónika Show-ból és Kis Grofótól kollázsoljon mellé szövegeket? Többek között ez is kiderül a listából, amelyben Könyves Kálmán 2018-as magyar regényeket és versesköteteket ajánl.

Ezt az öt könyvet szerette idén a világ egyik leggazdagabb embere

2018. 12. 05.
Bill Gates-nek igazából nincs is más dolga, mint olvasni.

Ezt a tíz fantasztikus könyvet érdemes volt elolvasni 2018-ban

2018. 12. 02.
Sorban a sokadik csodálatos évet zárja idén a magyar fantasztikus irodalom: idén is nehezen lehet kiválogatni a rengeteg science-fiction-, fantasy- és a horrormegjelenésből a legjobbakat. Mi azért tettünk rá egy próbát.

Egy művet sem talált jónak az állami íróakadémia, de a pénzt szétosztotta

2018. 12. 01.
Az államtól kapott pénzt valahogy azért el kellett költeni, de a díjakat inkább oda sem adták mellé.

Végre lefotózták a rejtőzködő magyar krimiírót!

2018. 11. 23.
Évek óta folyik a találgatás, hogy vajon Kondor Vilmos létező személy-e: a wmn.hu most lefotózta a magyar krimi megújítóját, aki Kemény Zsófival írt közös regényt.

Sorra jelennek meg magyarul a legizgalmasabb képregények

2018. 11. 22.
Még idén megjelenik a Saga című, rendkívül népszerű képregénysorozat első kötete magyarul. Nagyot mennek idén a képregények: összeszedtük, mit érdemes olvasni.

Ingyenes horrornovellával kampányolnak a hajléktalanokért

2018. 11. 21.
Az év legizgalmasabb fantasztikus novelláskötetének egy darabja vált ingyenesen elérhetővé: a szerző, Veres Attila a hajléktalanok helyzetére hívja fel a figyelmet.

Ilyen jó időutazásos thrillert rég olvastál

2018. 11. 17.
Időutazásos sci-fi, apokaliptikus horror és kemény rendőrségi thriller: a híres rendező, Neill Blomkamp írótársa, Tom Sweterlitsch megírta az év egyik legizgalmasabb fantasztikus regényét.

Amihez George R. R. Martin nyúl, abból tévésorozat lesz

2018. 11. 15.
Sci-fi, fantasy, szuperhősök – mindegy: amihez a Trónok harca atyjának köze van, az megy a tévéképernyőkre.

Tényleg azt kívánta volna a híres ír drámaíró, hogy bárcsak a magyar lett volna az anyanyelve?

2018. 11. 09.
Se szeri, se száma a magyar nyelv szépségéről szóló, külföldi hírességeknek tulajdonított kamuidézeteknek. Most Bokor Aladárné, a Nobel-díjas George Bernard Shaw-nak 1948-ban levelet író budapesti asszony segítségével lepleztünk le egy ilyet.

Az antikváriusok legyőzték az Amazont

2018. 11. 09.
Nemzetközi összefogás segített többek közt a magyar kereskedőkön is. Mondjuk őket nem nagyon érintette az, ami miatt kiakadtak világszerte az antikváriusok.

Szerinted melyik az idei év leghülyébb könyvcíme? Szavazz!

2018. 11. 06.
Hív a természet: a trágya titkos élete? A vízforralás öröme? Negyvenedik alkalommal adják át az év legidiótább könyvcímének járó díjat.

Meghalt a liberalizmus, éljen a liberalizmus! Ez vár ránk a következő évszázadban az izraeli sztártörténész szerint

2018. 11. 02.
A modern politika még egy jó sztorit sem talált ki azóta, hogy a liberalizmus meghalt. Feltámadhat a liberalizmus? Mit hoz az automatizáció? Milyenek lesznek a robotháborúk? És miért volt mindig is post-truth az emberiség? Az izraeli sztártörténész, Yuval Noah Harari új könyvének gondolataiból szemezgettünk.

Ezt a huszonhárom könyvet érdemes lesz csekkolni novemberben!

2018. 11. 01.
Új fordításban jelenik meg Isaac Asimov klasszikus sci-fi trilógiája, az Alapítvány, miközben Hatos Pál az őszirózsás forradalmat festi le nekünk, Pethő Tibor a Magyar Nemzet nyolcvan éves történetét, Schiffer András pedig az elmúlt évtized politikai fordulópontjait. Itt a november, itt a friss könyvajánlónk a hónapra!

Ezt az antológiát olvasd el, ha tudni akarod, hol tart a magyar fantasztikum

2018. 10. 28.
Hazugságból épített város, háborúzó mesterséges intelligenciák, fonák Magyarországok: közös múltunk, jövőnk és egykori legendáink tűnnek fel a magyar fantasztikus irodalom közelmúltjának legfontosabb antológiájában.

Rákényszerítettek egy díjat a tavalyi év egyik legjobb magyar sci-fi regényére

2018. 10. 28.
Kis magyar abszurd: hiába határolódott el az egyetlen magyar sci-fi irodalmi díjtól a szerző, mégis ő kapta az elismerést.

Könnyebb dolga van az életben annak, aki könyvek között nőtt fel

2018. 10. 19.
Egy kutatás szerint minél több könyv vett körül tinikorodban, annál jobbak az olvasási és a számolási készségeid.

Végre olcsóbbak lehetnek az e-könyvek az EU-ban

2018. 10. 02.
Az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsa úgy döntött, hogy az e-könyvekre és a hangoskönyvekre is járhat a printkönyvekre vonatkozó áfakedvezmény.

Huszonhét könyv, amit nem hagyhatsz ki októberben

2018. 09. 29.
Új verseskötet Szabó T. Annától és Simon Mártontól, különleges válogatás Jorge Luis Borgestől, kisregényválogatás Joe Hilltől, és egy csokor novella a legjobb magyar fantasztikus íróktól. Ezen túl Shirley Jackson egy kísértetházba, Kim Stanley Robinson a Holdra, Dragomán György pedig a múltba, a jelenbe és a jövőbe kalauzol minket. Könyves Kálmán huszonhét könyvet ajánl októberre!

Csattanós választ adott Tolkien a náciknak

2018. 09. 26.
Csak akkor adták volna ki A hobbitot, ha a fantasy atyja bizonyítja, hogy nincs zsidó felmenője.

összesen: 76 db | 30 db/oldal

1 2 3