+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Vajon Istennel találkozott-e Philip K. Dick, és számít-e, ha igen?

2019. 03. 24.
A huszadik század egyik legérdekesebb írójának 1974-ben megjelent egy rózsaszín fény, ami többek között elárulta neki, hogy a fiának van egy rejtett betegsége, és mint kiderült, a fiának tényleg volt egy ilyen betegsége. Philip K. Dick a hátralévő nyolc évét azzal töltötte, hogy megpróbálta megfejteni, ki beszélt hozzá: erről szól egyik legfontosabb regénye, a VALIS. Meg tudja-e fejteni egy nagy elme saját őrületét?

Három lengyel fantasztikus író, akit érdemes olvasni

2019. 03. 23.
Talán kevesen tudják itthon, de Lengyelország a fantasztikus irodalom terén is legalábbis középhatalom. Mit olvassunk a lengyel sci-fi és fantasy világából? Könyves Kálmán segít.

Mit esznek, isznak, hallgatnak, néznek és olvasnak a lengyelek?

2019. 03. 23.
Egy alternatív Lengyelország, ahol nem volt rendszerváltás, a régi Varsó, ahol zsidó gengszterek és világpolgár életművészek élik az életüket, és mindeközben szól a poznańi gyógyegér-szintipop. A lengyel-magyar barátság napján sorra vesszük, hogy mit esznek, isznak, olvasnak, néznek és hallgatnak mostanában Lengyelországban. Kultajánló!

Forradalmi olvasmánylista: ezekből a könyvekből mindent megtudhatsz 1848/49-ről

2019. 03. 15.
Ugyan igazán olvasmányos, minden aspektust átfogó monográfia még mindig nem készült 1848-1849-ről, a forradalom és a szabadságharc eseményeit egy sor remek könyv taglalja. Könyves Kálmán március 15-e alkalmából kiválogatott most nektek ezek közül hatot, amelyekkel képbe kerülhetsz a korszak eseményeivel.

Ezeket a klasszikus fantasztikus szerzőket végre kiadhatná valaki magyarul

2019. 03. 09.
Mennyire hiányos a fantasztikus irodalom hazai kánonja? Ebben a hónapban jelenik meg Octavia E. Butler klasszikus sci-fije, a Hajnal. Ennek nyomán összeszedtünk még négy olyan sci-fi- és horrorírót, aki megérdemelné végre, hogy megjelenjen magyarul, vagy hogy életművét gondos kezek fordítsák le újra magyarra.

Sorra nyírják ki egymás könyveit a fiatal amerikai szerzők a politikai korrektség jegyében

2019. 03. 02.
Kosoko Jackson korábban élen járt a szerinte rasszista ifjúsági könyvek twitteres kipécézésében, most azonban őt vádolták meg azzal, hogy nem figyelt eléggé a koszovói albánok érzékenységére.

Ezzel a huszonhárom friss könyvvel búcsúztasd el a telet!

2019. 03. 02.
Azt hinné az ember, hogy a könyvkiadásban az év eleje a holtszezon, ehhez képest Könyves Kálmán most huszonhárom könyvet is tud ajánlani, melyek között ott van Arthur Koestler regényének vadiúj fordítása, egy kis világfájdalom Izlandról, egy krimi Franciaországból, vagy egy alapos könyv a Városliget eredeti, Nebbien-féle kinézetéről. Mit olvass? Megmondjuk!

Plágiumkereső szoftver segítségével találták meg Shakespeare műveinek egyik forrását

2019. 03. 02.
Találtak egy könyvet, amelyből több drámájához merített az angol irodalom klasszikus szerzője.

Egy komoly lányregény nagykövete lett Hosszú Katinka

2019. 02. 27.
Hosszú Katinka lett a POKET zsebkönyv-automata tizenkettedik kötetének nagykövete. De mit olvas az úszónő akkor, amikor nem modern finn lányregényeket?

Van még olyan menő színész, aki nem szerepel a Dűnében?

2019. 02. 18.
Új filmet készítenek a sci-fi egyik legnagyobb klasszikusából: sok a kérdés egyelőre, de a szereplőgárda elég ígéretes.

A rettenetes istenek megalkotójának egyre több magyar híve van

2019. 02. 17.
A rendszerváltásig alig jelenhetett meg Magyarországon, mára mégis rendkívül aktív rajongótábora van hazánkban is a horror egyik atyjának, H. P. Lovecraftnek. Mi a vonzereje az ember jelentéktelenségét hangsúlyozó kozmikus horror megalkotójának, és mire készülnek idén a szerző hazai hívei? Könyves Kálmán utánajárt.

Rangos irodalmi díjat adtak a menedékkérő írónak, akit be se engednek Ausztráliába

2019. 02. 03.
Az Ausztrália által hat éve tranzitzónában tartott iráni kurd Behrouz Boochani nyerte az állam egyik legrangosabb irodalmi díját.

Ilyen az, amikor a fél galaxis a gyerekedre vadászik, de te csak nevetsz egyet

2019. 02. 02.
A fantasztikus irodalomban ritkán kerül fókuszba a gyerekvállalás és a család, Brian K. Vaughn és Fiona Staples képregénysorozatában, a tavaly óta magyarul is megjelenő Sagában viszont ezek adják a vezérfonalat. Az izgalmas történet és a sziporkázó humor már csak bónusz.

Magyarországra jön Amerika egyik legkedveltebb sci-fi írója

2019. 01. 28.
A Könyvfesztiválra hozza el az Agave Könyvek John Scalzit, a Vének háborúja-sorozat szerzőjét. Ki ő, és miért nagy szám ez?

Bárcsak inkább ne írt volna közös regényt Kemény Zsófi és Kondor Vilmos!

2019. 01. 26.
Budapesten forradalom van, és ha ez még nem lenne elég, egy sorozatgyilkos is elkezd vadászni. Furcsa irodalmi négykezesre vállalkozott Magyarország legjobb krimiírója és a slam poetrys közegből ismert író/költő Kemény Zsófi. De sikerült?

Milyen lenne Európa, ha több száz kisállamra esne szét?

2019. 01. 19.
Európa és az Európai Unió alig jelenik meg a science fiction irodalomban, éppen ezért üdítő kivétel Dave Hutchinson regénysorozata, ami egy katasztrofális influenzajárvány után teljesen széteső Európában, többek között Magyarországon is játszódik.

Ma jelent meg Michel Houellebecq legújabb regénye

2019. 01. 04.
Négy évvel a Behódolás után ismét január elején jön ki legújabb regényével a francia író. A Sérotonine című munka, amit a francia sajtó december végéig már megismerhetett, vélhetően megint megosztó lesz – ezúttal sem kerülve a politikai állásfoglalást.

Tizenhárom tényirodalmi könyv, amit nagyon szerettünk 2018-ban

2018. 12. 30.
Nonhumán perspektívák, az idő rejtelmei, huszonegyedik századi leckék, geopolitikai okoskodások és történelem minden mennyiségben Károlyitól Rákosin és Kádáron át az eltűnt országokig. Könyves Kálmán tizenhárom kedvenc tényirodalmi könyvét soroljuk 2018-ból!

Mit érdemes olvasni az ünnepek alatt? A politikusok elárulják

2018. 12. 24.
Átlagembereknek, vagy mozgalomvezetőknek ajánl könyvet egy politikus? És hogy jön ide az LSD? Az Azonnali karácsonyi könyvajánlójából minden kiderül!

A kormánypártiaknak nem tetszik, ha kiderül: a történelem nem fekete és fehér

2018. 12. 19.
Demitizálja és árnyalja, nem pedig relativitzálja az őszirózsás forradalom és a Tanácsköztársaság figuráit a Kérdések és válaszok 1918-19-ról című kötet, amely kormánypárti véleményvezérek össztüzébe került az elmúlt hetekben.

Tíz magyar szépirodalmi könyv, ami fontos volt 2018-ban

2018. 12. 15.
Milyen az, ha valaki Parti Nagy Lajoson és Weöres Sándoron nő fel, de elég bátor ahhoz, hogy a Mónika Show-ból és Kis Grofótól kollázsoljon mellé szövegeket? Többek között ez is kiderül a listából, amelyben Könyves Kálmán 2018-as magyar regényeket és versesköteteket ajánl.

Ezt az öt könyvet szerette idén a világ egyik leggazdagabb embere

2018. 12. 05.
Bill Gates-nek igazából nincs is más dolga, mint olvasni.

Ezt a tíz fantasztikus könyvet érdemes volt elolvasni 2018-ban

2018. 12. 02.
Sorban a sokadik csodálatos évet zárja idén a magyar fantasztikus irodalom: idén is nehezen lehet kiválogatni a rengeteg science-fiction-, fantasy- és a horrormegjelenésből a legjobbakat. Mi azért tettünk rá egy próbát.

Egy művet sem talált jónak az állami íróakadémia, de a pénzt szétosztotta

2018. 12. 01.
Az államtól kapott pénzt valahogy azért el kellett költeni, de a díjakat inkább oda sem adták mellé.

Végre lefotózták a rejtőzködő magyar krimiírót!

2018. 11. 23.
Évek óta folyik a találgatás, hogy vajon Kondor Vilmos létező személy-e: a wmn.hu most lefotózta a magyar krimi megújítóját, aki Kemény Zsófival írt közös regényt.

Sorra jelennek meg magyarul a legizgalmasabb képregények

2018. 11. 22.
Még idén megjelenik a Saga című, rendkívül népszerű képregénysorozat első kötete magyarul. Nagyot mennek idén a képregények: összeszedtük, mit érdemes olvasni.

Ingyenes horrornovellával kampányolnak a hajléktalanokért

2018. 11. 21.
Az év legizgalmasabb fantasztikus novelláskötetének egy darabja vált ingyenesen elérhetővé: a szerző, Veres Attila a hajléktalanok helyzetére hívja fel a figyelmet.

Ilyen jó időutazásos thrillert rég olvastál

2018. 11. 17.
Időutazásos sci-fi, apokaliptikus horror és kemény rendőrségi thriller: a híres rendező, Neill Blomkamp írótársa, Tom Sweterlitsch megírta az év egyik legizgalmasabb fantasztikus regényét.

Amihez George R. R. Martin nyúl, abból tévésorozat lesz

2018. 11. 15.
Sci-fi, fantasy, szuperhősök – mindegy: amihez a Trónok harca atyjának köze van, az megy a tévéképernyőkre.

Tényleg azt kívánta volna a híres ír drámaíró, hogy bárcsak a magyar lett volna az anyanyelve?

2018. 11. 09.
Se szeri, se száma a magyar nyelv szépségéről szóló, külföldi hírességeknek tulajdonított kamuidézeteknek. Most Bokor Aladárné, a Nobel-díjas George Bernard Shaw-nak 1948-ban levelet író budapesti asszony segítségével lepleztünk le egy ilyet.

összesen: 56 db | 30 db/oldal

1 2