Trump, Putyin és Macron együtt szólítanak fel az azeri-örmény konfliktus rendezésére

Szerző: Petróczi Rafael
2020.10.01. 17:43

Előfeltételek nélküli és azonnali tárgyalást vár a három elnök a harcoló felektől.

Trump, Putyin és Macron együtt szólítanak fel az azeri-örmény konfliktus rendezésére

Nem mindennap látható egység állt össze az egyre inkább eszkalálódó azeri-örmény konfliktus okán: három elnök, Donald Trump, Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron közös közleményben követelik, hogy a harcoló felek találjanak minél hamarabb békés megoldást a helyzet rendezésére.

Szeptember 27-e óta ugyanis kiújult és fegyveres összecsapásig fajult Örményország és Azerbajdzsán között a konfliktus, ami Hegyi-Karabah, valamint az ott található de facto állam, a Hegyi-Karabah Köztársaság hovatartozása miatt folyik. Az áldozatok száma már ezres nagyságrendben mérhető, miközben az örmény külügy tájékoztatása szerint a Le Monde francia napilap két riportere is megsérült a harcokban.

Trump, Putyin és Macron az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) társelnökeiként szólították fel a feleket a helyzet rendezésére: mint a közös közleményben áll, a három elnök a leghatározottabban elítéli az eszkalálódó konfliktust, részvétüket fejezik ki az áldozatok családjai számára, és az ellenségeskedés azonnali megszüntetésére szólítják fel a két országot.

„Arra is felhívjuk Örményország és Azerbajdzsán vezetőit, hogy késlekedés nélkül, a jóhiszeműség jegyében és előfeltételek nélkül kötelezzék el magukat az érdemi tárgyalásokra!”

– áll a közleményben.

Arról, hogy pontosan miért harcol egymással a két ország, az ellenségeskedés honnan ered, és a két harcoló fél mellett Törökország milyen geopolitikai érdekek mentén száll bele egyre nyíltabban a konfliktusba az azeriek oldalán, az Azonnali elemzésben is beszámolt.

NYITÓKÉP: Örmény védelmi minisztérium / Twitter

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek