+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pamfelt János
2017. június 16. péntek, 13:29
Most képzeljük el: Orbán Viktor egyedül maradt miniszterelnökként a kormányban, miután a párt erős embere, Lázár János lemondásra szólította fel, s a kezében lévő kormánytagok már otthagyták a kabinetet.

A politika élvonalából rég száműzött Navracsics, aki egyre kisebbség-, vagyis cigányellenesebb lett, miután hatalmi helyzetben egyáltalán nem volt az, Orbán támogatására sietett. Orbán azonnal funkciót adott neki a kormányban, ő vezetheti a Miniszterelnökséget vezető minisztériumot. Így nyugodtan elkávézgathatnak, míg a már nem mögöttük álló kormánykoalíció megszövegezi ellenük a bizalmatlansági indítványt. Korábban Lázár értékeltette a kormány eddigi munkáját az egyik hűséges pártkatonájával, a korábbi MSZP-s politikussal, aki 2012-től a kormánypártban politizál, s nem más, mint:

 

Gyurcsány Ferenc.

 

Eközben Lázár János, a párt erős embere Semjén Zsolttal, az egyáltalán nem befolyásos, de a hatalom fenntartásában mégis fontos szerepet vállaló KDNP vezetőjével közösen arról sajtótájékoztattaták a média képviselőit, hogy

 

Orbán a titkosszolgálatok embere, és arról, hogy azért nem mond le, mert SZERET miniszterelnök lenni.

 

Az egész ország szédül is kicsit az események ilyes forgatagba jövésétől, de azért vannak olyanok – hidegfejű elemzők –, akiknek nem kérdés: Lázár visszaélései elérték Polt Péter ingerküszöbét, aki arról híres, hogy nem kegyelmez a korruptaknak, s akár az is lehet, hogy Lázárt le fogják csukni. S így a Fideszen belüli frakciók egyike-másika, az eddig búvásra szorított patakok összeálltak: arra készülnek, hogy jön a posztlázári világ.

 

Így Lázárnak nem maradt más: ki kell végeznie Orbánt, meg kell mutatnia, hogy még mindig ő az erős ember a pártban. És Orbánnak sem maradt más: gyengítenie kell Lázárt.

 

Eközben Áder János államfő, aki az Alaptörvény adta jogainak megfelelően kinevezi majd az új kormányfőt, arra vár, hogy végre legyen valami mozgástere. Áder az ellenzékből jön, abból az ellenzékből, ami gyakorlatilag nincs is. Legalábbis az útkereső széthullás szélén kóvályog, s éppen pártelnököt választ. Szóval el van foglalva magával.

 

De lehet, hogy a Fidesz szétmállik, s Ádernek lesz lehetősége a korábban nagyot nyerő pártot ellenzékké varázsolni.

 

És, hogy bonyolultabb legyen a helyzet, az ellenzéki Vona Gábor meggyanúsította Lázárt, hogy a legnagyobb cigány érdekképviseleti szerv, egyben párt egyik tagját szánja a kormány élére. Ezt a lehetőséget „rendkívül aggasztó”-nak minősítette.

 

+++

 

A valósággal való bármilyen jellegű egyezés természetesen fel sem merült. De az biztosra vehető, hogy két lehetőség van: vagy a románok tudnak politizálni, s a magyarok nem, vagy fordítva. Na jó, még van az a lehetőség is, hogy egyikük se tud. Ehhez elég megnézni mindkét ország állapotát.

 

+++

 

Gyengébbek kedvéért:

Magyarország – Románia
Fidesz – PSD
KDNP – ALDE
ellenzék – ellenzék
cigányok – magyarok (magyarok, székelyek, csángók)
Lázár János – Liviu Dragnea
Orbán Viktor – Sorin Grindeanu
Gyurcsány Ferenc – Darius Vâlcov
Semjén Zsolt – Călin Popescu Tăriceanu
Navracsics Tibor – Victor Ponta
Áder János – Klaus Johannis
Polt Péter – Laura Codruța Kövesi
Vona Gábor – Eugen Tomac
a legnagyobb cigány érdekvédelmi szerv, egyben párt – RMDSZ

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bécsben is nagyobb stadiont tudtak építeni a magyaroknál ugyanennyi pénzért, de az oroszokhoz képest sehol nem vagyunk költekezésben.

Rengeteg pornószínésznő retteg, hogy elkapta a vírust Nacho Vidaltól. Évek óta vitatéma a felnőttfilmesek védekezése.

Ha küldesz egy tűsarkú cipős és egy pénzeszsákos emojit, az arra utal, hogy strici vagy?
Az USA-ban ez is megtörténhet!

Feleannyian se szavaztak volna Menyhárt Józsefre, mint amennyit pártja, az MKP kapna most egy választáson.

A biztonsági helyzet jelentősen javult az utóbbi hónapokban, így egyre többen vágynak vissza Szíriába. A hazatérőkön kívül már a külföldi kereskedők, sőt az első turisták is megjelentek.

A hét kérdése

Újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor annak érdekében, hogy ne fogyjon tovább a magyar. De elég ez bármire is? Mondjátok meg ti!

Azért ide elnéznénk

Tölgyessy Péter jogász-expolitikus a rendszerváltásról ad elő február 20-án.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Egy tangóharmonika, egy ember, egy dal, hat nép. Melyik a legjobb? A bosnyák? A horvát?

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Hiába ugyanis a rengeteg adat, ha nem tudjuk őket kutatható módon megőrizni; márpedig jelenleg még ötlet sincs erre.

És vajon mit keresett a Jobbik évadnyitóján az LMP társelnöke vagy éppen Márki-Zay Péter?

Twitter megosztás Google+ megosztás