Mégis jó Magyarországnak az EU-Svájc megállapodás megvétózott szövege

2019.02.18. 07:35

Eredetileg a migrációs rész nem tetszett a magyaroknak, de most mégis változtatás nélkül ment át a szöveg.

Mégis jó Magyarországnak az EU-Svájc megállapodás megvétózott szövege

Magyarország a múlt héten is hangoskodott az Európai Unióban, miután megvétózott egy EU és Svájc közti megegyezést amiatt, mert a szövegben a migrációról is szó volt. Bár még annak ellenére is vitára akarta bocsátani a küldöttség a szöveget, hogy abban egy dicséret van Svájc felé, amiért az sikeresen lezárt migrációs útvonalakat, most a Politico hétfő reggeli hírlevele szerint változtatások nélkül elfogadták csendben az egészet. Pénteken végül minden következmény nélkül csak a jegyzőkönyvben jelezte tiltakozását, ami ennyiből állt:

„Magyarország úgy véli, az EU-Svájc együttműködés migráció területén nem befolyásolja a tagállamok migrációval kapcsolatos döntéseit, beleértve a globális migrációs politikát is.”

Az újság által megkérdezett diplomaták szerint még a Budapesthez közel álló figurák is meglepődtek a magyarok erősködésén, hiszen semmiféle hasznot nem hozott, a szöveg pedig főleg azt ösztönözte volna, hogy Svájc fenntartsa az Unióval kötött eddigi megállapodásait. 

A szöveget kedden fogadhatja el végleg az Általános Ügyek Tanácsa. Az ülésen amúgy nem csak itt szerepelhet Magyarország: napirenden van a Lengyelország és Magyarország ellen folyamatban lévő 7-es cikkelyes eljárások jelenlegi állása, de például az is szóba fog kerülni, hogy milyen módon jutalmazza az EU azokat az országokat, akik átvesznek menekülteket a migráció frontvonalában lévő országoktól.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek