Meghátrált a magánszektor elől a kubai kormány

Szerző: Illés Gergő
2018.12.06. 08:37

Hát miféle kommunizmus az ilyen?

Meghátrált a magánszektor elől a kubai kormány

A kommunista kubai kormány szerdán jelentette be: nagyobb teret enged a szigetország még igen gyermekcipőben járó magánszektorának. A magánszektor képviselőivel való konzultációt követően megszületett, új törvény már pénteken életbe is lép, írja a Reuters.

Júliusban még nem voltak ilyen megengedőek a hatóságok: akkor még szorosabb kontrollt vezettek be a magánszektorral szemben, egyúttal aggodalmukat fejezve ki a vagyonfelhalmozás, az adócsalás, és egyéb illegális tevékenységekkel szemben.

Ez nagy csapást jelentett a nyolc éve bevezetett piaci reformok után, ezért közgazdászok és befektetők is széles körben kritizálták a magánszektorra nézve visszalépést jelentő szabályozást. Széles kritikával illették például, hogy egy kubai maximum egy üzleti licenszet birtokolhat, valamint, hogy nem nyithat 50 főnél nagyobb méretű éttermet.

Margarita Gonzalez Fernandez munkaügyi miniszter ugyanakkor egy szerdai kerekasztal-beszélgetésen bejelentette, a két, sokat kritizált intézkedést is visszavonja a kormány.

Többeknek reménysugarat jelent a kormány enyhülése, például annak a 33 éves havannai lakosnak, akinek két üzleti licensze volt: az egyik egy lakás bérlésére vonatkozott, a másik pedig arra, hogy egy étteremben dolgozhasson. Több hónapon át problémát jelentett, hogy a turisták körében igen népszerű éttermeiket a kubai befektetők kénytelenek voltak eladni a szabályozás értelmében, ezzel megválva személyzetüktől is. Elemzők szerint ez korlátozta a privátszektor bővülését, mely különösen nagy problémát jelent abban az időszakban, mikor az állam dominálta gazdaság komoly problémákkal küzd: elapadt a Venezuela felől jövő segítség, nehezebbé vált az oda való export, a gazdaság megállása pedig elrettentheti a jövőbeli befektetőket.

Gonzalez Fernandez ezért bejelentette: meghallotta a privátszektor dolgozóinak szavát, a kormány pedig több területen is elfogadta a hatályos törvények módosítását. Több kubai befektetőnek is sokat jelentett, hogy a korábban a fejük felett döntő kormány végre leült velük konzultálni, és az ő szavukat is figyelembe vette egy döntés során.

A kormány egyébként egy másik, a kulturális szektort érintő törvényből is részben visszatáncolt, miután az a művészek körében váltott ki heves tiltakozást.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek