+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 9. vasárnap, 08:45
Inkább Brüsszelbe repül, hogy a rendkívül népszerűtlen brexit-tervezeten még az utolsó pillanatban módosítson.

Elhalaszthatja Theresa May brit miniszterelnök a kormány rendkívül népszerűtlen brexit-megállapodásáról szóló parlamenti szavazását – írja a Reuters. A Sunday Times brit lap információi szerint a brit kormányfő emellett a jövő héten Brüsszelbe utazna, hogy az Európai Uniótól jobb feltételeket alkudjon ki.

 

A lap több tanácsadót és minisztert is idézett, akik a szavazás elhalasztásának bejelentését vasárnapra várják. Talán saját kormányának szempontjából ez a legracionálisabb döntés:

 

az előrejelzések szerint a kialkudott brexit-megállapodás nem kapott volna bizalmat a brit parlament alsóházában a keddi szavazáson, több miniszter pedig amiatt aggódik, hogy a szavazás elvesztése akár a kormány bukásához is vezethetne. 

 

A Sunday Times ezért úgy tudja, May Brüsszelbe repül, hogy az utolsó pillanatban módosítson a tervezeten. Ezzel a célja nyilvánvalóan a parlamenti többség elérése. Theresa May szóvivője pénteken még úgy nyilatkozott, a szavazásra sor kerül az eredeti időpontban. A miniszterelnök sokszor kiállt saját megállapodása mellett, mely továbbra is szoros kapcsolatokat biztosít az Európai Unióval: szerinte a megállapodás alternatívája csak egy fájdalmas, „no-deal” brexit lehetne, már ha egyáltalán sor kerülne a kilépésre.

 

Egy miniszter a Sunday Timesnak úgy nyilatkozott: kilépne a kormányból, ha a szavazásra jövő kedden sor kerülne. Legalább két további brexit-párti miniszter, és két, a szavazásokkor a pártegységért felelős tisztségviselő is belengette lemondását. Más miniszterek, így David Lidington kabinetirodát vezető miniszter, és David Gauke igazságügyi iniszter egy második brexit-népszavazás levezénylését szeretnék.

 

Nagy-Britannia a tervek szerint 2019. március 29-én hagyná el az Európai Uniót, mivel 2016 júniusában egy népszavazáson a szavazók 52%-a a kilépés mellett döntött. Korábban sokan megkérdőjelezték Theresa May alkalmasságát a brexit-folyamat levezénylésére, mivel a népszavazás kampányában ő maga is a maradáspártiak táborát erősítette. 

 

A brexitről az Azonnali is részletesen beszámol: ha szeretnél eligazodni a brit kilépés szakkifejezéseinek kacifántos világában, ide kattints, ha pedig a témáról szóló összes hírünket szeretnéd böngészni, akkor ide.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás