+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 25. csütörtök, 08:17
Jó, már a leadben elspoilerezzük: az volt a baja a brit sajtónak, hogy gratulált Orbán Viktor választási győzelméhez.

Most, hogy kiderült, tényleg Boris Johnson lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, érdemes kicsit visszatekinteni az időben mondjuk 2018 áprilisára, amikor is két dolog történt:

 

1. Magyarországon harmadik nekifutásra is kétharmadot szerzett a Fidesz-KDNP, és megszülethetett a negyedik Orbán-kormány.

 

2. Nagy-Britannia külügyminisztere gratulált Orbán Viktornak az újabb győzelemért, ami miatt a brit sajtó rá is húzta a vizes lepedőt.

 

A második pont azért érdekes, mert ez a külügyminiszter Boris Johnson volt, aki Twitteren az elsők közt gratulált Orbánnak: „Örömmel várjuk a további közös munkát magyar barátainkkal, hogy szorosabbá tegyük jó viszonyunkat” – áll az üzenetben.

 

A brexit ellen kiálló politikusok akkor szinte egy emberként jelezték Johnson felé, hogy ez a gratuláció nagyon nem volt jó ötlet, a munkáspárti Peter Kyle például azt emelte ki, hogy

 

úgy tűnik, nincs olyan autoriter vezető, akivel Johnson ne barátkozna a brexit-álma üldözése közben, és Orbán Viktor csak a következő ebben a sorban.

 

Johnson gratulációja már csak azért sem tűnt túl jó dobásnak, mert nem sokkal később jött ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet jelentése, ami Orbán idegennyűlölő retorikáját, a szabad sajtó eltiprását vagy az átláthatatlan kampányfinanszírozást emelte ki a magyar válsztásokról.

 

Az új brit miniszterelnök végül persze nem ezért, de 2018 júliusában lemondott, mert nem volt elégedett Theresa May „puha brexit” tervével. Azóta már látjuk, hogy bejöttek a számításai, hiszen May nem tudta átvinni a kilépési terveit, és bár arról továbbra sincs senkifek fogalma, Johnson pontosan hogy tervezi kiléptetni Nagy-Britanniát az EU-ból, az már biztos, hogy Orbán Viktoréknak lett egy magas rangú barátja.

 

A barátság azért is érdekes, mert Orbán Viktor 2016-ban még saját aláírásával ellátott egészoldalas hirdetésben üzent a briteknek a Daily Mailben, akkor ő még kifejezetten a kilépés ellen kampányolt. „A döntés az önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszke arra, hogy önök mellett állhat az Európai Unió tagjaként” – állt a magyar kormány hirdetésében. 

 

A történet maradékát ismerjük: végül a kilépésre szavaztak többen némileg vitatott megítélésű kampány után. Az eredmény miatt David Cameron miniszterelnök azonnal lemondott, hogy átadja a helyét Theresa Maynek, aki idén nyáron mondott le.

 

FOTÓ: Boris Johnson / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt követelik, hogy a középkor óta megtartott Ducasse D'Ath felvonulást távolítsák el az UNESCO világörökségi listájáról a feketére mázolt vadember figurája miatt.

Annyira felpörgött az ír határ kérdése, hogy még a német kancellár is elmondta, szerinte mik az esélyei Johnsonnak.

A születésétől siket Lee Duck-hee-ben senki sem hitt, amikor profi teniszkarriert álmodott magának. Ő az első siket, aki ATP-teniszmeccset nyert.

Négy fordulót kellett várni, hogy valakinek igazán szemet szúrjon a magyar lakosságú 16 ezres délvidéki város szurkolótábora.

A brit miniszterelnök szerint a kötelező vámhatár sérti az országa szuverenitását, és inkább modern technológia használatával oldaná meg.

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás