+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 25. csütörtök, 08:17
Jó, már a leadben elspoilerezzük: az volt a baja a brit sajtónak, hogy gratulált Orbán Viktor választási győzelméhez.

Most, hogy kiderült, tényleg Boris Johnson lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, érdemes kicsit visszatekinteni az időben mondjuk 2018 áprilisára, amikor is két dolog történt:

 

1. Magyarországon harmadik nekifutásra is kétharmadot szerzett a Fidesz-KDNP, és megszülethetett a negyedik Orbán-kormány.

 

2. Nagy-Britannia külügyminisztere gratulált Orbán Viktornak az újabb győzelemért, ami miatt a brit sajtó rá is húzta a vizes lepedőt.

 

A második pont azért érdekes, mert ez a külügyminiszter Boris Johnson volt, aki Twitteren az elsők közt gratulált Orbánnak: „Örömmel várjuk a további közös munkát magyar barátainkkal, hogy szorosabbá tegyük jó viszonyunkat” – áll az üzenetben.

 

A brexit ellen kiálló politikusok akkor szinte egy emberként jelezték Johnson felé, hogy ez a gratuláció nagyon nem volt jó ötlet, a munkáspárti Peter Kyle például azt emelte ki, hogy

 

úgy tűnik, nincs olyan autoriter vezető, akivel Johnson ne barátkozna a brexit-álma üldözése közben, és Orbán Viktor csak a következő ebben a sorban.

 

Johnson gratulációja már csak azért sem tűnt túl jó dobásnak, mert nem sokkal később jött ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet jelentése, ami Orbán idegennyűlölő retorikáját, a szabad sajtó eltiprását vagy az átláthatatlan kampányfinanszírozást emelte ki a magyar válsztásokról.

 

Az új brit miniszterelnök végül persze nem ezért, de 2018 júliusában lemondott, mert nem volt elégedett Theresa May „puha brexit” tervével. Azóta már látjuk, hogy bejöttek a számításai, hiszen May nem tudta átvinni a kilépési terveit, és bár arról továbbra sincs senkifek fogalma, Johnson pontosan hogy tervezi kiléptetni Nagy-Britanniát az EU-ból, az már biztos, hogy Orbán Viktoréknak lett egy magas rangú barátja.

 

A barátság azért is érdekes, mert Orbán Viktor 2016-ban még saját aláírásával ellátott egészoldalas hirdetésben üzent a briteknek a Daily Mailben, akkor ő még kifejezetten a kilépés ellen kampányolt. „A döntés az önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszke arra, hogy önök mellett állhat az Európai Unió tagjaként” – állt a magyar kormány hirdetésében. 

 

A történet maradékát ismerjük: végül a kilépésre szavaztak többen némileg vitatott megítélésű kampány után. Az eredmény miatt David Cameron miniszterelnök azonnal lemondott, hogy átadja a helyét Theresa Maynek, aki idén nyáron mondott le.

 

FOTÓ: Boris Johnson / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hatóságok nem örültek neki különösebben, hogy elkezdene rendesen bánni felhasználói adataival a közösségi oldal, de Zuckerbergék őket is megpróbálják segíteni.

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

Szerintük legalább annyit érdemelnének a nyugat-balkáni régió népei, hogy az Európai Unió világosan mondja meg, mi a helyzet pontosan.

„Ez itt a finn-svéd határ. Negyven éve nem történt itt semmi.” Miért is jó az, hogy az EU dögunalmas?

Éjfélig vitatkoztak, de nem jutottak egyezségre az EU-s vezetők a nyugat-balkáni bővítés ügyében, még csak ígérgető dokumentumra sem futotta.

Bangóné Borbély Ildikó szerint annyira egyértelmű, hogy elcsalta a választást a helyi Fidesz, hogy az újraszámlálással sem elégednének meg.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás