+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 25. csütörtök, 08:17
Jó, már a leadben elspoilerezzük: az volt a baja a brit sajtónak, hogy gratulált Orbán Viktor választási győzelméhez.

Most, hogy kiderült, tényleg Boris Johnson lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, érdemes kicsit visszatekinteni az időben mondjuk 2018 áprilisára, amikor is két dolog történt:

 

1. Magyarországon harmadik nekifutásra is kétharmadot szerzett a Fidesz-KDNP, és megszülethetett a negyedik Orbán-kormány.

 

2. Nagy-Britannia külügyminisztere gratulált Orbán Viktornak az újabb győzelemért, ami miatt a brit sajtó rá is húzta a vizes lepedőt.

 

A második pont azért érdekes, mert ez a külügyminiszter Boris Johnson volt, aki Twitteren az elsők közt gratulált Orbánnak: „Örömmel várjuk a további közös munkát magyar barátainkkal, hogy szorosabbá tegyük jó viszonyunkat” – áll az üzenetben.

 

A brexit ellen kiálló politikusok akkor szinte egy emberként jelezték Johnson felé, hogy ez a gratuláció nagyon nem volt jó ötlet, a munkáspárti Peter Kyle például azt emelte ki, hogy

 

úgy tűnik, nincs olyan autoriter vezető, akivel Johnson ne barátkozna a brexit-álma üldözése közben, és Orbán Viktor csak a következő ebben a sorban.

 

Johnson gratulációja már csak azért sem tűnt túl jó dobásnak, mert nem sokkal később jött ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet jelentése, ami Orbán idegennyűlölő retorikáját, a szabad sajtó eltiprását vagy az átláthatatlan kampányfinanszírozást emelte ki a magyar válsztásokról.

 

Az új brit miniszterelnök végül persze nem ezért, de 2018 júliusában lemondott, mert nem volt elégedett Theresa May „puha brexit” tervével. Azóta már látjuk, hogy bejöttek a számításai, hiszen May nem tudta átvinni a kilépési terveit, és bár arról továbbra sincs senkifek fogalma, Johnson pontosan hogy tervezi kiléptetni Nagy-Britanniát az EU-ból, az már biztos, hogy Orbán Viktoréknak lett egy magas rangú barátja.

 

A barátság azért is érdekes, mert Orbán Viktor 2016-ban még saját aláírásával ellátott egészoldalas hirdetésben üzent a briteknek a Daily Mailben, akkor ő még kifejezetten a kilépés ellen kampányolt. „A döntés az önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszke arra, hogy önök mellett állhat az Európai Unió tagjaként” – állt a magyar kormány hirdetésében. 

 

A történet maradékát ismerjük: végül a kilépésre szavaztak többen némileg vitatott megítélésű kampány után. Az eredmény miatt David Cameron miniszterelnök azonnal lemondott, hogy átadja a helyét Theresa Maynek, aki idén nyáron mondott le.

 

FOTÓ: Boris Johnson / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A Belgrádban kedd este kezdődött kormányellenes tüntetések hajnalig nyúltak, a rendőrség brutálisan kezdte el a köveket dobáló tömeget feloszlatni. Tucatnyi a sérült. De mi is vezetett ide?

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás