+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Montenegró és Szerbia mellett több afrikai és ázsiai ország előtt is megnyithatja külső határait az Európai Unió július elsejétől azt követően, hogy a koronavírus miatt utazási korlátozásokat kellett bevezetni az elmúlt hónapokban – derül ki a Politico hétfői hírleveléből. Mint írják, a végső, még továbbra is tárgyalás alatt álló listán tizenöt ország szerepel, ezekre még az uniós tagországoknak hétfőn ismét rá kell bólintania.

 

Az alábbi országok előtt nyílhatnak meg az unió határai a jelen állás szerint:

 

Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay és Kína.

 

Ugyanakkor a Politico által látott listán Kína csak csillaggal a neve mellett szerepel, ugyanis nekik garantálniuk kell a kölcsönösséget, vagyis azt, hogy ha az unió kinyitja határait a kínai állampolgárok előtt, ők ugyanúgy nyitnak az uniós látogatók felé.

 

A lista egyébként azoknak az országoknak a nevét tartalmazza, amelyek akkor is látogathatóak, ha az utazás „nem elengedhetetlen”. Azoknak az országoknak a köre ugyanis szélesebb lesz, amelyek „elengedhetetlen” okból utahnának az EU-ba. Elengedhetetlen indoknak számíthat például az idénymunka vagy éppen az, ha valaki diplomata vagy védelmet keres.

 

Egyébként azt, hogy mely országok szerepelhetnek a listán, a járványügyi adatok dönthetik el. Konkrétan az, hogy a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma meghaladta-e az uniós átlagot az elmúlt két hétben, illetve az is, hogy az adott ország hogyan kezelte a koronavírust.
Vagyis a jelenleg igen kedvezőtlen járványügyi adatok miatt nem szerepel a listán az Egyesült Államok, Brazília, India, de Oroszország sem, erről korábban már itt is írtunk részletesebben. Egyébként a Worldometers vasárnapi adatai szerint továbbra is az említett négy országban regisztrálták még vasárnap is a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet.

 

FOTÓ: Chad Davis / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás