+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Montenegró és Szerbia mellett több afrikai és ázsiai ország előtt is megnyithatja külső határait az Európai Unió július elsejétől azt követően, hogy a koronavírus miatt utazási korlátozásokat kellett bevezetni az elmúlt hónapokban – derül ki a Politico hétfői hírleveléből. Mint írják, a végső, még továbbra is tárgyalás alatt álló listán tizenöt ország szerepel, ezekre még az uniós tagországoknak hétfőn ismét rá kell bólintania.

 

Az alábbi országok előtt nyílhatnak meg az unió határai a jelen állás szerint:

 

Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay és Kína.

 

Ugyanakkor a Politico által látott listán Kína csak csillaggal a neve mellett szerepel, ugyanis nekik garantálniuk kell a kölcsönösséget, vagyis azt, hogy ha az unió kinyitja határait a kínai állampolgárok előtt, ők ugyanúgy nyitnak az uniós látogatók felé.

 

A lista egyébként azoknak az országoknak a nevét tartalmazza, amelyek akkor is látogathatóak, ha az utazás „nem elengedhetetlen”. Azoknak az országoknak a köre ugyanis szélesebb lesz, amelyek „elengedhetetlen” okból utahnának az EU-ba. Elengedhetetlen indoknak számíthat például az idénymunka vagy éppen az, ha valaki diplomata vagy védelmet keres.

 

Egyébként azt, hogy mely országok szerepelhetnek a listán, a járványügyi adatok dönthetik el. Konkrétan az, hogy a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma meghaladta-e az uniós átlagot az elmúlt két hétben, illetve az is, hogy az adott ország hogyan kezelte a koronavírust.
Vagyis a jelenleg igen kedvezőtlen járványügyi adatok miatt nem szerepel a listán az Egyesült Államok, Brazília, India, de Oroszország sem, erről korábban már itt is írtunk részletesebben. Egyébként a Worldometers vasárnapi adatai szerint továbbra is az említett négy országban regisztrálták még vasárnap is a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet.

 

FOTÓ: Chad Davis / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Megúszhatod-e a karácsonyt iszonyatos ökológiai lábnyom és teletömött kuka nélkül? Igen, és még élvezni is fogod!

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás